Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick scrie un foarte interesant editorial (pentru abonati) in Financial Times. Vorbeste despre rolul aurului ca « stabilizator » al sistemului financiar international. El mai spune ca lumea are nevoie de un nou sistem monetar international care sa-i urmeze celui actual, supranumit Breton Woods II. “Cu toate ca manualele ne vorbesc despre aur ca despre o moneda veche, pietele actuale il trateaza ca pe un activ monetar alternativ, mai spune Zoellick, citat de Dan Popa pe blogul lui.

Noul sistem, care in opinia sefului BM ar trebui sa includa dolarul SUA, euro, yenul, lira sterlina si yuanul chinez (renminbi) ar putea utiliza aurul ca referinta pentru tot ce inseamna previziuni legate de inflatie, deflatie si valoarea viitoare a valutelor.

Cu siguranta, toti stiu ca pretul unciei de aur a urcat in ultima perioada pe fondul slabirii dolarului ca efect al deciziilor de politica monetara a Fed.

  • Ideile lui Zoellick vin intr-un moment de raceala dintre politica Fed si restul bancilor centrale

Propunerile lui Zoellick intervin intr-un moment in care toata lumea se cearta cu toata lumea, iar joi si vineri urmeaza sa aiba loc o noua runda de discutii intre statele G20, discutiile urmand sa abordeze celebrul deja razboi al monedelor. Fed a fost foarte criticata in ultima perioada pentru injectia masiva cu dolari a pietelor- sursa de dezechilibre majore, spun unii. Degeaba spune Bernanke ca nu vrea sa genereze inflatie, ca mai nimenea nu il crede. Ministerul de Finante german spune brutal ca modelul american de crestere este pur si simplu in criza. BCE si Federal Reserve isi etaleaza divergentele. Americanii dau vina pe chinezi si pe moneda lor subevaluata. Bernanke a iesit zilele trecute chiar pe Jeckyll Island cu un discurs pasional si chiar nervos pe alocuri, criticandu-i la randul lui pe cei care il critica. Tot mai multi spun ca la viitoarea reuniune a G20, americanii vor fi izolati.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa