"Gresham's Law" este o lege simpla, banii "rai" inlocuiesc banii "buni". Henric al VIII-lea, tatal reginei Elizabeta-I, ca sa nu mareasca taxele, nu-l prea lasa Parlamentul, a topit monedele de argint si le-a rebatut cu aceeasi valoare nominala dar cu 40 de procente de argint mai putin.

Poporul, care totdeauna e crezut prost, a tezaurizat vechile monede si le-a folosit pe cele noi. Elizabeta a strans toate monedele devalorizate, le-a retopit si a readus shilling-ul la puritatea corecta. Cam asa a inceput drumul spre Imperiul Britanic.

Smecheria cu devalorizarea nu a tinut niciodata, poporul nu e idiot, iar ce fac bancile centrale azi este aceeasi smecherie istorica. Doar ca de data asta, toate monedele fiind de fapt hartii, moneda buna este aurul, argintul, petrolul, porumbul, actiunile la firmele productive, terenurile agricole.

Cine crede ca doar dolarul isi pierde valoarea greseste, toate monedele fiduciare isi pierd valoarea. In ritmuri diferite. Se poate specula pe vitezele de devalorizare dar cine nu tine cont de legea lui Gresham o sa-si piarda toate economiile.

Cine nu cunoaste istoria e sortit s-o retraiasca.

Comenteaza pe blogul Romania obiectiva.