De la "calul troian" si pana in zilele noastre omenirea a cunoscut zeci de mii de cazuri de inselaciune si dezinformare politica si militara. Acum aproape o saptamana (22 octombrie), o entitate media care poarta numele WikiLeaks a publicat pentru a doua oara in ultimul an o serie de documente clasificate ale armatei americane. Vorbim de 391.832 de documente produse de armata americana intre lunile ianuarie 2004 si decembrie 2009 (lipsesc lunile mai 2004 si martie 2009). Acest morman de informatie se imparte in doua: cam 97% din documente au fost clasificate la diverse niveluri de secretizare si restul de 12,062 nu au avut nici un fel de clasificare.

Interesant de mentionat ca paralel cu anuntul WikiLeaks si organizatii media importante au publicat detalii destul de amanuntite despre aceste documente, lucru care indica ca The New York Times, Der Spiegel, The Guardian si Al Jazeera au avut la dispozitie cel putin cateva ore, daca nu zile, aceste documente sau informatii cuprinzatoare despre continutul lor.

Provenienta acestor documente este mai mult decat clara, reteaua militara de telecomunicatii, numita SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network). Aceasta retea distribuie intre unitati militare, la niveluri diferite, informatii clasificate ca "secret" sau mai putin decat atat. Pentru o elucidare rapida a clasificarii secretelor in armata americana mentionez trei niveluri diferite: "Top Secret" include secrete ale caror dezvaluire neautorizata poate aduce prejudicii critice inclusiv la nivel strategic pentru securitatea Statelor Unite; "Secret" include secrete ale caror dezvaluire neautorizata poate aduce prejudicii serioase la nivel tactic pentru securitatea Statelor Unite; "Confidential" include secrete ale caror dezvaluire neautorizata poate aduce anumite prejudicii securitatii Statelor Unite.

Din citirea catorva din aceste documente publicate, rasfoirea a catorva zeci si recitirea tuturor organizatiilor de presa (serioase) care au recenzat aceste documente (fiecare cu opiniile lor) nu pot sa nu dau dreptate unor concluzii la care au ajuns cateva din think-tankurile care s-au ocupat cu acest subiect " beneficiarii publicarii acestor documente au fost americanii. Decontul este si va fi in continuare al indigenilor care au colaborat si colaboreaza cu americanii si fortele NATO in regiune.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro.