Lucrurile s-au lamurit. Tradarile asteptate nu s-au intamplat. Motiunea a strans doar 218 de voturi. Desi Victor Ponta anunta in aceasta dimineata ca are voturile asigurate, a participat la mitingul “mamut” din piata Constitutiei, si parea foarte increzator in succesul demersului sau. Ce concluzii preliminare putem trage?

1. Mitingul a strans doar 30-40.000 de oameni, fata de 80.000 cati promitea opozitia. Vremea proasta poate fi o explicatie. O alta, mai pragmatica: oamenii nu credeau ca schimbarea guvernului Boc ar fi adus o schimbare de curs in viata lor. Lipsa de variante si solutii pentru momentul de dupa picarea actualului guvern si-a spus cuvantul. Continutul motiunii si programele partidelor de opozitie, sub orice critica in privinta consistentei si realismului si-au spus cuvantul. Cred ca s-a inteles, mai mult decat credea opozitia, ca de unde nu e nici Dumnezeu nu poate sa-ti dea salarii, pensii si ajutoare sociale.

2. Democratia a iesit intarita. N-au fost incidente grave in strada, in parlament lucrurile s-au desfasurat normal, cu discutii si proceduri parlamentare normale. Fortele de ordine si-au facut datoria, fara exces de zel, fara a lasa lucrurile sa scape de sub control. Felicitari, le merita. Votul asupra motiunii s-a decis in aula Parlamentului, nu in strada.

3. Presa a oglindit oarecum fidel ce s-a intamplat astazi. In ciuda incercarilor de a exacerba violentele din piata, pe unele posturi. Multimea camerelor de luat vederi a facut aproape imposibila manipularea imaginilor, din Parlament si din Piata Constitutiei.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro