Traditia spune ca meseria cea mai veche din lume este prostitutia, gresit! Politica este cea mai veche meserie din lume. Sunt sigur ca si intr-o pestera in care traia o ceata de Neandertali s-a facut politica. Si asta ar insemna cam ceva intre 250 de mii de ani pana la vreo 25 de mii de ani inaintea zilelor noastre. In pestera neandertalilor a existat intotdeauna un mascul alfa, dar a existat intotdeauna si un candidat care si-a dorit acest statut. Intre ei a existat mereu un clevetitor. Neanderthalul politic, care instiga, cantarind intotdeauna destoinicia si puterea conducatorului cetei. El stia cand sa-l ajute sau inca nu pe candidatul la conducerea cetei. Clevetitorul neanderthal era neputinciosul care si-a gasit locul prin depuricarea conducatorului. Intre timp am evoluat, clevetitorul a ramas insa in memoria genetica a societatii, el s-a perpetuat impreuna cu ea.

Cu timpul, ceata neolitica a inceput sa-si regleze relatiile inter-umane. Masculul alfa s-a transformat uneori in femela alfa, toti aveau statut, toti mancau sau mureau de foame. Individul cel mai slab isi aducea aportul, strangea lemne sau avea grija de foc, statea la panda. Batranii stiau locurile de vanatoare si dadeau sfaturi, in noptile friguroase povesteau cetei, zilele pazeau copiii. Pentru a manca trebuia sa faci ceva, sa stii ceva, aveai un rol.

Aparitia agriculturii si domesticirea animalelor au creat surplusul pastrat de la an la an. Surplusul a creat bogatia, bogatia a stratificat si mai adanc ceata, ceata a devenit trib. Tribul si-a creat traditia. Traditiile au evoluat in legi, triburile in popoare. Componentele bogatiei s-au transformat, substanta ei a devenit simbol al harniciei, al potentei, al iscusintei si destoiniciei. Din nefericire si al exploatarii, al lacomiei si al nemerniciei de multe ori.

Popoarele au devenit state, care cate o data au nimicit natiuni. Dupa o copilarie zbuciumata, statele au reusit sa-si coordoneze existenta printr-o definitie a relatiilor dintre cei care conduc si cei care sunt condusi. Primul razboi mondial a bagat majoritatea societatilor occidentale intr-un soc profund. Pe langa durerea sacrificiului uman a creat averi imense prin practicarea pe scara mondiala a brigandajul economic. Dupa aceasta enorma tragedie, masele au hotarat doua lucruri: ce a fost trebuie sa dispara si trebuie inlocuit cu ceva mai uman si al doilea lucru, traim acum, si ridicam plezirismul la rang de ideologie.

Ambele optiuni au fost gresite. Prima a dat nastere societatilor comuniste si fasciste, a doua a creat consumerismul irational, alimentat de brigandajul economic, a produs primul dezastru economic mondial, "marea criza". Povestea s-a repetat in al doilea razboi mondial, mult mai ucigator si mai tragic. O mare parte a Europei a fost transformata cu ajutorul armelor in colonii rusesti, fortate in adoptarea modelului de viata comunist, in care omul nu conta de loc.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro