Wikileaks este varful de lance al unui nou gen de activism care si-a propus sa aduca la cunostinta publicului international informatii care nu ar fi avut nici o sansa sa ajunga in presa "conventionala". Wikileaks a fost lansat in decembrie 2006. In primul an de activitate (2007), saitul a publicat aproximativ 1.2 milioane de pagini care documentau diverse afaceri sau actiuni pe care oamenii de la Wikileaks le-au dezvaluit.

Wikileaks se foloseste de o versiune modificata a software-ului MediaWiki si este gazduita de un furnizor internet suedez extrem de controversat, numit PRQ. Acelasi furnizor este cunoscut pentru gazduirea faimosului BitTorrent, The Pirate Bay si Kavkaz Center (sit care sustine insurgenta anti-rusa din Caucaz).

In perioada 2007-8, Wikileaks a publicat detalii despre situatia din Somalia si interesele oculte ale unor corporatii in aceasta zona, coruptia fostului Presedinte al Keniei, Daniel Moi, afacerile cunoscutei banci elvetiene Julius Baer in insulele Cayman, coruptia la varful bisericii Scientologice, etc. In februarie 2008, domeniul de internet wikileaks.org a fost oprit, dupa ce Wikileaks si autoritatea pentru domenii internet Dynadot au fost date in judecata de banca Julius Baer care a obtinut un mandat judecatoresc de oprire a domeniului. Wikileaks a publicat documente ce acuzau banca de operatiuni ilegale in sucursala din Insulele Cayman. Situl a ramas accesibil prin adresa IP numerica. American Civil Liberties Union si Electronic Frontier Foundation au depus o motiune protestind la cenzura Wikileaks. Judecatorul care a decis mandatul l-a retras pe 29 februarie, iar Wikileaks a putut sa-si redobandeasca domeniul. Banca a renuntat la proces pe 5 Martie.

In 2009 Wikileaks a publicat vestitele mailuri legate de fraudarea unor cercetari ecologiste legate de schimbarile climatologice, o lista cu toate statele si organismele internationale care cenzureaza internetul. In mai 2009, Wikileaks publica rapoartele Bilderberg din anii razboiului rece: 1955, 1956, 1957, 1958, 1960, 1962, 1963 si 1980. Interesant este raportul din 1980, in care se discutau posibile schimbari politice in URSS, cam cu 10 ani inainte ca ele sa se petreaca si 5 ani inaintea lui Gorbaciov. In iulie 2009, Wikileaks anunta un acident nuclear in Iran si in octombrie acelai an publica toate detaliile legate de falimentul bancii Kaupthing Bank, care de fapt a falimentat o tara intreaga, Islanda. La sfarsitul lui 2009, publica situl 570,000 de interceptari (probabil NSA - National Security Agency) legate de evenimentele din 9/11.

2010 este anul publicarii unor documente legate de razboaiele din Irak si Afganistan. Despre aceste rapoarte vom discuta intr-un articol viitor. In prezent guvernul chinez incearca sa cenzureze orice sit cu o adresa ce contine wikileaks, inclusiv situl principal .org si variatiile regionale .cn si .uk. Situl este totusi accesibil printr-unul dintre multele numere alternative folosite de proiect, printre care "secure.ljsf.org" si "secure.sunshinepress.org". Aceste nume alternative se schimba frecvent. Motoarele de cautare din China, printre care Yahoo si Baidu, cenzureaza referintele la wikileaks.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro