Guvernul din umbra anuntat de dl Antonescu a fost primit in general cu reactii adverse. Nu doar de la adversarii politici, unde ar fi poate de inteles, ci si in randul presei. Indiferenta fata de subiect a fost un alt mod de a formula reprosul ca e o gluma, o chestie neserioasa. Un joc de imagine, scrie Doc pe blogul sau.

In ce ma priveste, nu cred ca este asa, cel putin la nivel de principiu. Din contra, un guvern din umbra anuntat de unul din partidele de opozitie este o idee foarte buna. Asta dintr-un motiv simplu si in acelasi timp fundamental: rolurile de baza ale partidelor sunt a) sa formuleze politici pe baza carora sa castige un mandat electoral si b) sa furnizeze oameni pentru demnitatile publice care le revin ca urmare a castigarii mandatului respectiv. Un guvern in umbra este un pas cat se poate de serios pentru indeplinirea ambelor roluri. Electoratul, societatea civila si mediul de afaceri au astfel un mijloc de a afla cine va ocupa posturi cheie in administratie si, mai ales, la ce se poate astepta daca partidul de opozitie respectiv va ajunge la putere. Ce si cum va schimba, ce va lasa sa mearga la fel. Predictibilitatea actului de guvernare e un lucru foarte bun, cu atat mai mult cu cat Romania sta foarte prost la acest capitol.

Cum spuneam, asta este la nivel de teorie. Anuntarea membrilor guvernului din umbra este doar primul si cel mai simplu pas. Mai departe, ca sa putem vorbi de guvern in umbra trebuie ca membrii acestuia sa faca public si sa sustina elemente ale programului de guvernare propus de partidul lor, eventual ca alternativa la deciziile luate de guvernul actual. Ma refer la propuneri si critici concrete si detaliate. Declaratii de intentie, pe cat de frumoase pe atat de superficiale, abunda in spatiul public vandute fraudulos ca programe de guvernare. De exemplu, suna bine o intentie de genul "vom reduce fiscalitatea", dar nu e alternativa de guvernare cat timp nu oferi calcule si nu spui cum vei acoperi gaurile bugetare astfel create; e minunat sa promiti public ca "vom reduce evaziunea fiscala", dar daca nu spui cum anume raman doar vorbe goale. In cazul bun, guvernul din umbra va propune politici alternative, coerente si concrete, nu vorbe goale sau tacere. In cazul cel mai rau, "guvernul din umbra" va fi doar un nou cor pentru imprecatiile pe care dl Antonescu le aduce constant liderilor puterii actuale. In acest caz, "guvernul din umbra" nu va fi altfel decat politicienii din lumina reflectoarelor, si ideea buna va fi compromisa.

Ideea mai poate fi compromisa si altfel: daca "guvernul din umbra" e de fapt o pacaleala. Mai precis, daca, odata ajuns la putere, partidul va uita si de guvern si de promisiunile pe care le-au facut ministrii din umbra. Stilul autoritar cu care dl Antonescu isi conduce partidul nu e de bun augur. Conducerea PNL a fost pusa in fata faptului implinit, au votat componenta guvernului dupa ce acesta a fost anuntat. Lideri din partid au sabotat deja public ideea: dl Fenechiu a anuntat ca guvernul respectiv e bun doar ca solutie pre-electorala, dupa alegeri "resursa PNL" va lua locul ministrilor din umbra ai dlui Antonescu. Cu alte cuvinte, guvernul din umbra e doar un joc de imagine.

Cu accent pe doar. Nu stiu de ce li se reproseaza politicienilor ca fac lucruri pentru imagine. Fireste ca fac pentru imagine, nu vad de ce ar fi asta o problema. Sunt sigur ca electoratul nu e deloc multumit de votul de tip "loz in plic" pe care e deseori nevoit sa il dea, prin urmare aceasta nemultumire poate fi capitalizata de un partid de opozitie avand un guvern in umbra. Faptul ca o initiativa arata bine pentru electorat nu inseamna automat ca in realitate e un lucru rau. De cele mai multe ori arata bine pentru ca e un lucru bun.

Al doilea repros care e facut initiativei dlui Antonescu porneste de la constatarea ca e practic imposibil sa faca un guvern de unul singur, in cel mai bun caz vor intra intr-unul de coalitie. Or, asta nu schimba cu nimic motivele pentru care un guvern din umbra e un lucru bun: partidul va negocia posturi ministeriale pentru cei mai importanti ministri ai sai din umbra, la fel cum va negocia introducerea celor mai importante politici de guvernare propuse de ei in programul guvernului de coalitie.

Scriam la inceputul lui 2008 ca PD-L are defectul copilului nascut in purpura: e gata obosit (citeste, se complace). Proaspat "nascuti" ca principal partid de guvernamant democrat-liberalii se comportau ca si cum nu ar avea niciun fel de responsabilitate in directia asta. Ce s-a intamplat dupa 2009 a confirmat diagnosticul. PD-L a parut foarte surprins ca trebuie efectiv sa guverneze, si inca in conditii grele, nu (ii) era clar nici cine isi va asuma responsabilitatea si nici pe ce politici. Daca ar fi venit cu un guvern din umbra lucrurile ar fi stat mai bine din acest punct de vedere.

Comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.