De mult nu am mai vazut unanimitate de pareri intr-un grup mai mare de trei persoane - dar ieri mi-a fost dat sa vad politicieni, oameni de media si ONG-isti sustinand, timp de trei ore, aceeasi idee: nu amestecati presa si siguranta nationala. Am participat (si moderat - cu greu!) o dezbatere pe marginea Strategiei Nationale de Aparare - mai precis, a paragrafului care mentioneaza campaniile de presa printre vulnerabilitati, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.

Adica acesta: fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje economice sau in relatia cu institutii ale statului.

Consilierul prezidential Iulian Fota ne-a prezentat strategia si a incercat sa ne lamureasca ce cauta referirea la campaniile de presa acolo. I s-au cerut, in mod repetat, materialele documentare, analizele de siguranta nationala care au stat la baza acestei decizii - sau macar exemple de astfel de campanii. Intr-un final, am aflat ca:

- nu exista analize documentate pe aceasta tema.

- nu exista exemple de astfel de campanii, ci doar ingrijorari si teme pornind de la "minciunile si manipularile" din presa, care ar putea degenera.

- ca este prima data cand o strategie nationala de aparare mentioneaza mass-media, atat cu rolul sau fundamental in democratie, cat si cu efectele sale vulnerabilizante asupra statului.

- Parlamentul nu poate amenda Strategia adoptata de CSAT, poate doar sa o adopte sau sa o respinga in intregul ei.

Toti cei prezenti i-au transmis domnului Fota acelasi mesaj, cu diferite argumente: scoateti acel paragraf, caci nu se justifica, nu are temei legal, nu are temei faptic, este periculos pe viitor, pune in pericol adoptarea Strategiei de catre parlament (deci, exista costuri politice pentru asta).

Nu stiu cat de incrancenat trebuie sa fii ca sa nu receptionezi un mesaj atat de raspicat, transmis din atatea zone ale societatii. Dar o sa aflam, caci Strategia Nationala de Aparare va fi supusa curand votului parlamentului.

Au participat la dezbatere (cu mentiunea ca nu reprezinta pozitiile oficiale ale partidelor lor): Carmen Moldovan, Teodor Melescanu, Marton Arpad, Varujan Pambuccian, Ion Ghise (care a ales acest cadru sa anunte noua sa initiativa legislativa privind presa), Lavinia Sandru, Oana Niculescu-Mizil. Din randul ONG-urilor: Georgiana Iorgulescu (CRJ), Mircea Toma (Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei), Cristi Godinac (MediaSind), Victor Alistar (Transparency International). Din zona mass-media: Corina Dragotescu, Bogdan Chireac, Sorin Rosca Stanescu, Valentin Nicolau. Lista nu este exhaustiva.

Dezbaterea a fost organizata de Centrul pentru Jurnalism Independent si Grupul pentru Apararea Drepturilor si Libertatii Presei.

Si daca va intrebati de ce acele nume din presa si nu (si) altele, aflati ca informatia a fost distribuita larg in cercurile de jurnalisti.

Si daca va intrebati de ce in presa a ajuns (doar) initiativa dlui. Ghise... well, join the club!

Comenteaza peblogul Ioanei Avadani.