E uimitor cum analizele rateaza uneori explicatiile simple si evidente ale unui eveniment si se concentreaza in schimb pe scenarii complicate si greu de dovedit. Mai mult, adesea explicatiile respective, simple si evidente cum sunt, sunt si cele mai importante. Am auzit tot felul de scenarii despre ce s-a petrecut la finalul saptamanii trecute, marsul politistilor la Cotroceni si manifestarile de acolo. Am citit ca in spatele episodului ar fi ambitia nemasurata a lui Bogdan Hossu, sau a altor sefi de sindicate. Sau ca e un gambit al unor structuri militare, scrie Doc pe blogul sau.

Sau ca e reactia gruparii Voicu. Ca e o lovitura pusa la cale de opozitie. Ba nu, e pusa la cale de Basescu impotriva lui Blaga. De Blaga impotriva lui Boc.

Sa fie adevarate toate astea? Habar n-am. Se poate ca o parte sa fie adevarate, intr-o anumita masura; se poate sa fie fara exceptie false. Oricum, variate si contradictorii cum sunt, toate au ceva in comun: se preocupa de cine si ce motive au cei care stau in spatele episodului. Ma intreb daca cineva s-a preocupat de cei care au stat in fata episodului, si de motivele lor. Trebuie sa fii foarte nerezonabil sa crezi ca mii de politisti s-au trezit intr-o dimineata cu fata la perna si au decis (spontan sau nu) sa participe la o manifestatie ilegala, dintr-un moft sau vreun motiv la fel de trivial.

Scriam in urma cu cateva luni ca pentru soarta pensionarilor, amenintati de reducerea venitului, stau la coada politicieni si jurnalisti sa le planga de mila; in schimb de reducerea mult mai drastica a veniturilor bugetare se preocupa prea putina lume. Oamenii acestia si-au pierdut 25% din venituri; daca nu ma insel, pierdusera deja anterior din veniturile pe baza de sporuri. Cum va asteptati sa reactioneze la asa ceva? Sa nu le pese? Sa scrie scrisori politicoase politicienilor, "Domnule Boc, cu convingerea ca veti face ceva", "Domnule presedinte, cu tot respectul va informez ca nu sunt de acord" ? Nu, o sa se adune in fata palatelor si o sa strige despre javre ordinare, hoti etc. E de inteles.

Vorbesc, nota bene, despre intelegere. Atat. Nu spun ca ce s-a intamplat e in regula, sau scuzabil, ca manifestantii au fost sau nu indreptatiti sau altele asemenea. Nu intru intr-o polemica politisti vs. sistem sau bugetari vs. mediul privat. Spun doar ca si publicul si societatea civila si autoritatile ar trebui sa faca un efort sa inteleaga ce ii mana in lupta pe oamenii acestia, inainte sa se uite dupa scenaristi si papusari. Zilele trecute, citeam o stire pasagera despre un pompier militar care s-a sinucis din cauza datoriilor. Bun, sunt stiri despre sinucideri de patroni sau angajati din sistemul privat; repet, nu intru in polemica asta. Se poate spune ca e un exemplu extrem, se poate, dar ideea e ca s-a ajuns la astfel de extreme din cauza ca bugetarii in general au fost loviti rau de reducerile de venituri.

E drept, insa, ca intelegerea ar trebui sa mearga in ambele sensuri. Trebuie sa fii foarte nerezonabil sa crezi ca dnii Basescu sau Boc s-au trezit intr-o dimineata cu fata la perna si au decis sa taie gramada pensii sau salarii, dintr-un moft sau vreun motiv la fel de trivial. Daca stiri tragice sunt trecute cu vederea, si stiri bune au parte de acelasi tratament: zilele trecute Comisia Europeana a renuntat la procedura de sanctionare a Romaniei pentru deficit excesiv, procedura inceputa dupa 2008. Problema nu e atat sanctiunea europeana, chit ca oprirea procesului e un plus de incredere pentru statul nostru, iar increderea e un capital cat se poate de pretios. Problema e deficitul, in sine. In 2008, dupa 7 ani de crestere economica, bugetul nostru national era pe un minus la fel de istoric. Termenul pentru aceste reduceri de cheltuieli bugetare nu este neaparat reforma (caracterul reformator este cat se poate de inegal) ci este de corectie. La fel ca populatia, nici statele nu pot functiona indefinit pe baza de imprumut. Criza economica din acesti ultimi ani n-a facut decat sa faca aceasta corectie inevitabila si mult mai dura pentru cei afectati. Si lucrurile astea ar trebui sa se inteleaga.

Comenteaza peblogul lui Doc.