Care sunt motivele crizei? Putem spune, traiul pe datorie, lacomia, inventivitatea prost inteleasa din sistemul financiar. Capitalismul sau Statul asistential pot fi, la randul lor, puse la colt. Si mai putem inventa, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

Dar cred ca undeva in spatele tuturor acestor raspunsuri mai exista unul. Mai adanc. Este faptul ca am transformat totul in bunuri vandabile si servicii. Si acum nu prea mai avem ce sa transformam in bunuri vandabile si servicii de oferit. Am ajuns la capat. Totul e pe bani.

Si daca totul e pe bani si banii sunt luati cu imprumut, deci trebuie dati inapoi mai multi bani, daca nimic nu mai poate fi transformat in bunuri si servicii de unde sa platesti mai multi bani?

Totdeauna evolutia tehnologiei a adus noi bunuri si servicii si lumea a progresat. Industrializarea, caile ferate, automobilul, tranzistorul, computerul, internetul au fost pasii prin care am mers inainte. Care e urmatorul pas? De fapt de aici o sa vina iesirea din criza, restul solutiilor sunt palavrele economistilor care au impresia ca detin adevarul printr-o teorie sau alta.

Inventivitatea umana ne va scoate din criza. Trebuie sa inventam noi bunuri si servicii pe care oamenii sa fie dispusi sa plateasca bani. Restul e cancan, economic. La noi e doar cancan.

Comenteaza pe Romania Obiectiva.