Dincolo de faptul ca Praga este un oras care merita vizitat, nu pot sa spun ca nu am intalnit cateva dintre practicile specifice oraselor din estul europei care atrag multi turisti. Una dintre aceste practici este si tepuirea turistului care doreste sa schimbe valuta la casele de schimb valutar situate in centrul orasului, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Dupa o atenta citire a cifrelor, in prima imagine se poate observa ca, daca schimbi mai mult de 2.557 de euro, poti cumpara euro cu 25,22 coroane, sau poti vinde euro pentru 23,6 coroane. Cu alte cuvinte, cursul oferit este unul relativ decent avand in vedere faptul ca, la oficial, euro valoreaza aproximativ 25 de coroane.

Cum insa 99% dintre turisti schimba mai putin de 2.557 de euro, trebuie sa ne uitam la cursul valabil in acest caz, care este de 25,22 coroane/euro la vanzare (casa de schimb vinde valuta) si de… 18.7 la cumparare (casa de schimb cumpara valuta). Pentru a intelege mai bine diferenta, sa spunem ca este ca si cum ai schimba euro cu 3.15 lei.

De asemenea, se poate observa ca pe panoul respectiv nu exista cifre rotunde (se sporeste astfel confuzia) – in cazul altor valute, pragurile sunt de 2004 dolari, 3.105 lire sterline, 231.012 yeni si 1.925 franci elvetieni. Cine schimba o suma mai mica, s-a ars.

Panoul din a doua imagine este mai simplu, dar diferenta dintre cursuri este mai mare, pragul fiind de 1.000 de euro. Pentru cei care schimba echivalentul a mai putin de 1.000 de euro, cursul este de 25,22 coroane la vanzare si de 17,77 coroane la cumparare – este ca si cum ai schimba euro cu 2,98 lei. In plus, daca nu ai cash si doresti sa schimbi direct de pe card, mai platesti un comision de 9.9%. Interesanta este si modalitatea de dispunere al cursurilor – daca studiati cu atentie cele doua panouri, o sa intelegeti ce vreau sa spun.

Iar aceste doua cazuri nu sunt singulare – toate cele 3-4 case de schimb din centru la care m-am uitat practicau asemenea diferente.

Altfel, dupa cum spuneam, Praga este un oras care merita vizitat.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.