Urmaresc constant si cu interes toata chestiunea asta cu indepartarea romilor din Franta. M-am amuzat saptamana trecuta cand am reusit sa il irit pe Eric Besson, ministrul imigratiei francez, cu intrebarile mele din conferinta de presa, dar mi-a ridicat mingea la fileu si nu puteam sa ratez ocazia.

Am luat toate declaratiile belicoase ale oficialilor francezi drept elemente care le folosesc in batalia interna, in a castiga electorat - doar imigratia, odata ce planul anti-criza a lui Sarkozy n-a avut prea mare efect, este o tema in urma careia sa mai poti castiga ceva procente din simpatia electoratului.

Am constatat, aici si aici, cat de viteji sunt oficialii francezi in fata presei, ce amenintari lanseaza la adresa Romaniei, amenintari ca vor impiedica aderarea noastra la spatiul Schengen. In niste discutii avute ieri, pana la urma mi-a reiesit clar ca aceasta chestiune se va transa la nivel de presedinti. Basescu si Sarkozy au discutat vineri si o vor mai face, probabil, in perioada urmatoare. "Daca Merkel si Sarkozy vor sprijini aderarea noastra la Schengen, atunci ceilalti vor face la fel", mi-au spus sursele mele. Nimic neasteptat, insa inteleg ca lobby-ul intens pe langa cei doi, la acel nivel, se va face.

Comisia Europeana a nemultumit prin reactiile ei anterioare la adresa masurilor luate de Franta. Prima declaratie a doamnei Viviane Reding, comisarul pentru justitie si drepturi fundamentale, n-a parut mare lucru multora. Mie mi s-a parut, inca de pe atunci, tonul mai dur decat limbajul diplomatic folosit in general de Comisie.

Mai apoi, ea a fost atacata dur in Parlamentul European de catre deputatii socialisti, liberali si din celelalte grupuri politice, cu exceptia popularilor, apartinand aceleiasi familii politice ca UMP-ul lui Sarkozy. Toti asteptau o condamnare a Frantei, dar Reding a spus ca analiza este in curs.

Iata insa ca marti, a venit si pozitia dura, mult asteptata. Reding a spus ca CE va declansa procedura de infringement si a aratat ca e o rusine faptul ca ministrii francezi pe care i-a intalnit sa ii explice masurile guvernului au mintit-o.

In urma acestor actiuni, eu as zice ca, in sfarsit, Romania este ascultata in UE:

  • Luni, Consiliul Afaceri Generale nici macar n-a dezbatut concluziile pe MCV, iar amenintarea Frantei ca va suscita dezbateri a ramas doar o amenintare.
  • Faptul ca Parlamentul European a votat o rezolutie in care se cere o strategie pentru romi la nivel european, e un castig pentru Romania. Se stie ca in 2008, dupa cazul Mailat in Italia, Romania a cerut la nivel european o administrare a situatiei romilor la modul colectiv, european. Asa cum spunea si presedintele Basescu, au existat in Consiliul European cateva tari care s-au opus. Acum aceasta dorinta/cerinta a Romaniei apare intr-o pozitie oficiala a PE. Nu are valoare de lege, fireste, dar e important.
  • Iata ca marti, Comisia iese si condamna Franta, in termeni duri si ameninta cu procedura de infringement ce va fi declansata accelerat, in doua saptamani. E adevarat, Lellouche a decredibilizat total Comisia, ceea ce a dus la acest raspuns dur.
  • Comisia se apara in primul rand pe ea insasi si Bruxelles-ul, prin Reding vrea sa arate mana forte si sa "ii dea un dos de palma peste gura Frantei" (scuzati expresia neacademica). Vrea sa arate ca nu conteaza ca esti unul dintre motoarele UE, daca subminezi autoritatea Bruxelles-ului, nu esti iertat. Oricum au fost in trecut, regulile au devenit flexibile din cauza ca Franta si Germania le incalcau (sa ne gandim doar la "flexibilizarea" Pactului de Crestere si stabilitate). Numai ca, aparandu-se pe ea CE ia si partea Romaniei. Asa ca, de ce sa nu acceptam asta?

Am citit cu neplacere multe dintre comentariile la articolul de astazi de pe HotNews.ro postate de cititori. Inainte de toate, vreau sa fac publica opinia mea despre romi, ca sa stiti in ce cheie sa interpretati ceea ce voi scrie mai apoi.

  • Pentru mine, ei sunt romi. Nu voi intra intr-o polemica pe cele doua cuvinte, tigani sau romi. Politica HotNews.ro e sa scriem tigani, o respect, insa pe blogul meu, ei sunt pentru mine romi, nu conteaza cum isi spun ei in cantece, in manele. Toate marile publicatii occidentale le zic romi, in limbajul oficial li se zice romi. Asa m-am obisnuit si asa le zic, dar nu am nelinisti ca trebuie sa le zic tigani cand scriu articolele pe HotNews.ro. Nu cred ca asta ii insulta, cum nu cred ca romi ii innobileaza.
  • Sunt impotriva etichetarii tuturor ca potentiali infractori, sunt impotriva discriminarii lor pozitive (de exemplu prin locuri speciale la facultati, pe care liderii lor le vand altora).
  • Cred ca trebuie sa existe un interes al statului pentru programe de integrare, la fel cum cred ca ONG-urile romilor sau care se ocupa de problematica romilor gresesc ca stau cu mana intinsa doar la stat si de-acolo asteapta solutiile. Ele trebuie sa faca proiectele, din moment ce ele - consider eu - stiu cel mai bine problemele etniei, comunitatilor de romi.
  • Cred ca, in ciuda dorintei tuturor de a-i integra si civiliza pe unii dintre ei - adica inscrierea lor in niste norme sociale si morale carora ne supunem toti cei care ne consideram civilizati - este imposibila in unele cazuri. Nu stiu care e solutia, dar cred ca sunt unii care nu pot fi integrati. (In timpul studentiei am avut o revelatie cand am facut un reportaj cu copiii strazii care dormeau prin canalele din Bucuresti. Cei care erau subiectul reportajului meu au fost dusi intr-un centru unde ii aveau in grija niste doamne, pe care nu le-as fi suspectat ca ii abuzau sau bateau, si au fugit din nou pe strada. Le era mult mai bine, erau liberi, nu trebuiau sa faca baie seara, sa aiba un program. Atunci m-am convins ca, daca nu vrei sa fii integrat, nu o poate face nimeni. Nu-ti pot face bine cu forta, spunea cineva.)
  • Recunosc ca ii consider un pericol pe deja tinerii romi pe care i-am vazut crescand in intersectia de la Razoare si se arunca sa iti spele parbrizul. Si ma ingrozesc cand vad ca o tanara sub 20 de ani are deja vreo 3 prichindei pe langa ea. A caror soarta nu pare mai stralucita.
  • Admit ca ma simt rusinata cand ma plimb prin Viena, Paris, Barcelona sau orice alt oras european in care vad cate un cersetor, sau sunt agresata de insistenta lui, si sunt absolut convinsa ca e roman. Mi s-a intamplat de fiecare data sa mi se confirme asta. In Bruxelles mi-a zis un pusti, dupa ce a cersit un banut in franceza si i-am raspuns in romana ca nu-i dau: Stiam eu ca esti romanca, esti zgarcita!

Spunand toate astea, si probabil ca ar mai fi multe, dar in momentul asta nu ma gandesc la ele, trec la comentariile oamenilor. Ma asteptam la ele, trebuie sa recunosc. Cred ca suntem un popor rasist, dar nu intr-atat de rasist incat sa nu ii acceptam pe romi la noi de sute de ani. Daca le faceam viata imposibila, ar fi plecat, nu am fi avut noi probabil cea mai numeroasa populatie roma din Europa. Parca asa am citit, desi probabil ca e greu sa ai o evidenta exacta.

  • Cred insa ca e gresit sa pornim de la premisa ca francezii i-au trimis in tara doar pe infractori. Cineva spunea: infractorii se baga in puscarie, nu se expulzeaza. Ei bine, Romania a demonstrat in fata Comisiei Europene ca, cel putin in primele valuri din august-septembrie, nu se aflau oameni cu cazier.
  • Ziceti ca daca probabil Reding nu a fost niciodata buzunarita de un rom. E foarte posibil, dar cred ca ii vede prin Bruxelles, mai ales ca sunt unii care canta pe-acolo pe la Consiliu, altii care stateau la gura de metrou de la Schuman si cantau, deci Reding nu traieste pe luna. Dar datoria ei e sa apere un principiu si trebuie apreciat ca, in sfarsit, dupa atata cocoloseala, CE lasa manusile la o parte si ii trage una Frantei.
  • Chiar daca ii placem sau nu pe romi (ma rog, nici nu cred ca se pune problema de a-i placea, de a-i accepta) nu trebuie sa consideram ca francezii actioneaza corect. De ce? Pentru ca e vorba despre principii si pentru ca, pana la urma, ei dau afara niste cetateni romani, care au pasaport sau CI romanesti, la fel ca noi. Multi zic ca francezii s-au saturat de ei pe strazi. Este un lucru pe care ti-l asumi odata cu crearea unui spatiu de libertate de miscare - in UE s-au integrat si Romania si Bulgaria, cu toate problemele lor, la fel cum s-au integrat si celelalte tari, fiecare cu problemele ei. M-am saturat sa fim priviti ca o tara problematica si atunci cand suntem sprijiniti, nu inteleg de ce naiba incercam noi singuri sa ne bagam capul sub apa, sa ne inecam.
  • Faptul ca si-au facut taberele acolo este pentru ca legea franceza o admite si recomanda. Legea Besson arata ca administratiile comunelor cu minimum 5000 de locuitori trebuie sa puna la dispozitie spatii pentru populatiile nomade si spatii sociale. Francezii insisi au tolerat acele tabere, la fel cum au facut-o si italienii, ba mai mult, la francezi e stipulat prin lege. Prin urmare, ei au vrut sa se arate toleranti, nu?, asa inteleg, insa toleranti doar cu unii. Ca am vazut, circulara din 5 august le recomanda prefectilor demolarea taberelor de romi cu prioritate.
  • Fratilor, romii astia care merg prin Franta, Italia, Belgia, sunt europeni, sunt cetateni nascuti aici, pe continentul nostru. Fara a-i discrimina prin rationamentul meu pe imigrantii ilegali non-comunitari, cu ce sunt mai rai romii europeni decat congolezi si maghrebieni care sacrifica animale in locuinte, ca si cum ar face-o in batatura lor din Africa. E si asta un argument, nu-i asa?
  • Va mai amintiti povestea cu faptul ca Romania da moldovenilor cetatenii pe banda rulanta, introducand pe usa din dos a UE o intreaga populatie? Ziarele franceze au scris asta, si britanice, italiene si germane. Potrivit ultimului studiu Eurostat, Romania a acordat in 2008 aproape 6000 de cetatenii, e adevarat, majoritatea moldovenilor, in timp ce Franta a acordat 137.000 (cele mai multe din UE), in principal marocanilor si altor africani. De ce moldovenii, europeni oricum ai da-o geografic si nu numai, sunt un pericol si restul non-europenilor nu? Cred ca niciunii nu sunt pericol pentru UE, nici macar cei care sunt musulmani, nu sunt de acord cu ideea asta, si ceea ce vreau sa subliniez este diferenta cu care ii masoara pe unii sau pe altii. Asa e si cu romii.

Citeste si comenteaza pe blogul Menaru.