Toti jurnalistii si politicienii care au ciugulit de-a lungul timpului ceva graunte din palma lui SOV se simt astazi datori sa-l apere. O fac in modul cel mai josnic posibil: decredibilizeaza din start actiunea procurorilor, manipuleaza si ignora interesul public major, reprezentat - cel putin - de cei 300.000 de pagubiti FNI. Tehnica discreditarii justitiei s-a aplicat cu succes in mai toate dosarele mari: Patriciu, Becali, Dan Diaconescu. Realitatea si Antenele le-au acordat neconditionat, de la retinere pana la eliberarea din arest, statut de victime ale groaznicei dictaturi Basescu. O dictatura unde odiosul satrap este tocat de dimineata pana seara la televizor dupa refrenul tot raul vine de la Basescu.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

O armata impresionanta de jurnalisti si politicieni a pus la bataie intreg arsenalul cunoscut al manipularii, dirijand opinia publica pe piste false. Din colectia de diversiuni de la fondul problemei, am retinut, in citatele de mai jos, sabloane utilizate la fiecare caz de mare cercetat penal: razbunarea lui Basescu, circ mediatic, abaterea atentiei de la "adevaratele probleme ale tarii", de ce acum (o intrebare perfect tembela, dar cu efect diversionist garantat), justitie incompetenta, procurori controlati politic, etc, etc.

Iar cercetatul penal devine, in procesul spalarii publice, un intelectual/credincios/businissman vizionar/ jurnalist incomod in functie de cui se aplica tehnica spalarii publice si extragerii sale din malaxorul justitiei.

In loc de Vantu, scrieti Becali, Patriciu sau Dan Diaconescu. Frazele spuse astazi despre Vantu au fost rostite, la timpul lor, si in cazurile celorlalti clienti celebri ai parchetelor, fie ca vorbim de rapitori, evazionisti, santajisti etc.

Scopul final al mineriadelor mediatice, cea de astazi fiind comparabila in violenta cu zidul facut in jurul lui Dinu Patriciu in 2006, este unul si acelasi: apararea marilor cercetati penal, intimidarea si discreditarea justitiei, politizarea dosarelor, relativizarea unor eventuale raspunderi penale.

Dar iata mai jos cateva moduri de a-l extrage pe Vantu dintr-o afacere cu predicate simple: omul e acuzat ca a favorizat un infractor condamnat definitiv in Romania, ancheta a ajuns la capat si nu stim inca ce probe sunt la dosar. Cu toate aceste, avem pronuntata sentinta clasica: nimic nu-i pe bune, Basescu e de vina.

  • Bogdan Chirieac, la Realitatea TV: E o arestare politica. Sunt noua luni de cand a fost arestat Popa. Cred ca se va merge si pe arestarea preventiva pentru SOV. Il mai vizitam pe domnul Vantu si de fiecare data el se cunostea cu cei care il monitorizau indeaproape. In toate televiziunile anti-putere lumea se uita cu mare ingrijorare la ce se intampla acum, pentru marele public insa e putin important. (N.r. De ce n-ar fi important pentru cei 300.000 de pagubiti FNI? De ce nu mai boceste dl. Chirieac astazi pe umerii boborului sarman?)
  • Mircea Dinescu, la Realitatea TV: Eu eram un mare sustinator al lui Basescu si am facut niste emisiuni nimicitoare la adresa PSD-ului pe vremea aceea, la adresa lui Nastase, la adresa ministrilor de pe vremea aceea, si ma intalneam prieteneste, cum m-am intalnit si in ultima vreme, cu Vantu, pentru ca Vantu, intamplator, este un mare intelectual. Putina lume stie ca el a scris poezii in tinerete si are o biblioteca uriasa acasa, deci nu este un..., nu face parte din tagma uriasa a semi-analfabetilor care s-au imbogatit dupa Revolutie. Ei bine, el era putin ingrozit de acele emisiuni.
  • Alina Gorghiu, PNL, la Realitatea TV: Retinerea lui Vantu nu rezolva problemele Romaniei. Instanta va decide, maine, daca probele sunt solide; Pana nu se stie exact despre ce este vorba, suntem la nivelul speculatiilor (....) Stiu cu siguranta cine pierde pentru ca pe agenda populatiei aceasta retinere nu exista. Drept este ca pe noi, clasa politica, jurnalisti, etc ne intereseaza dar pentru cei care nu au cu ce sa-si plateasca ratele si nu stiu cum sa treaca peste iarna acest subiect este egal cu zero. Erau la mine in cabinet oameni si am schimbat impresii cu ei. Nu-i intereseaza subiectul acesta. Ei vor sa stie cum se vor plati salariile si pensiile ca l-au auzit pe presedinte ca nu avem bani de pensii si salarii. (Realitatea TV)

In paranteza fie spus, unul dintre politicienii rasfatati de Realitatea TV cu aparitii TV, Alina Gorghiu (deputat PNL), chemata si astazi la televizor sa se intreabe daca nu cuvma o fi razbunarea lui Basescu la mijloc, castiga bani frumosi dintr-un contract cu AVAS in procesul cu FNI. Pe scurt: Avocatul Gorghiu se face ca recupereaza banii furati de la FNI, iar politicianul Gorghiu il apara pe SOV. Ce schizofrenie, ce nebunie.

  • Florin Iordache, PSD, la Antena 3: Este o situatie anormala, daca Vantu este vinovat, nicio problema, sa plateasca. Ne aflam intr-o telenovela pentru a abate atentia de la problemele romanilor; Mesajul care se incearca sa fie transmis romanilor este acela ca acei oameni care l-au ajutat pe Presedinte, Solomon, Diaconescu, etc. oameni care l-au ajutat pe T.Basescu sa ajunga presedinte si i-au fost aproape, pot pati la fel daca i se opun..; Probabil ca Vantu este convins ca T.Basescu nu este strain de ceea ce i se intampla acum 
  • Cosmin Gusa, la Antena 3: Ceea ce se intampla cu Vantu acum i s-a intamplat si dl.Basescu inainte de a deveni Presedinte, in 2004, in proiectul Basarab. In acel caz, daca nu era un vot impotriva, dl. Basescu ar fi patit la fel; Vor urma presiuni ale strazii iar puterea are nevoie de o presa timorata. Va confirm ca in 2004 daca Vantu nu actiona pro-Basescu...
  • Doru Buscu, la Antena 3: Este un mod de operare care face parte din abc-ul politicii, consta-n principal din a-ti alege un adversar din categoria serioasa. Daca nu poti controla ceea ce se intampla, derivat, din actiunile politice, atunci trebuie sa gasesti un adversar, cineva care sa fie demonizat sau care sa fie atractiv pentru populatie. Cred ca conflictul dintre Vantu si T.Basescu se datoreaza-n mare masura temperamentului si tipului de impulsivitate pe care aceste doua personaje le au, atat in raport cu lumea cat si-n raporturi personale, chiar cu ei insisi.
  • CTP, la Realitatea TV: Am fost un martor al relatiilor dintre domnul Vantu si domnul Basescu, fiind un colaborator al Realitatii TV. Intre 2005-2008, Realitatea a fost un post pro-Basescu, eu fiind un fel de oaie neagra. Dansul a fost primit cu sticle de vin la Realitatea. In 2008 nu s-au mai inteles. Din acel moment, postul Realitatea a devenit mult mai putin prietenos cu domnul Basescu. Nu m-ar mira ca domnul Basescu sa instrumenteze politic arestarea domnului Vantu, iar domnul Vantu sa faca tot ceea ce ii sta in putinta sa-l dea jos de la putere pe domnul Basescu. Nu am insa date legate de implicatii politice in retinerea domnului Vantu.

La ora cand scriu, il aud stupefiat pe CTP vorbind, la fel ca Dinescu, despre "certele inclinatii literare" ale lui Sorin Ovidiu Vantu. Dar despre certele lui inclinatii penale, de dinainte si de dupa '89, o fi auzit domnii CTP si Dinescu? Oare nu despre asta vorbim noi astazi, despre dosare penale, rechizitorii, nu despre volume de versuri? CTP, CTP, ce jos ajungi...

  • Dan Diaconescu: Eu sunt un mogulas si, probabil, va urma si mogulul Voiculescu si apoi ceilalti moguli. Probabil dl Voiculescu va fi servit poporului inainte de Craciun pentru ca ei sa uite de salariile taiate de acest nou credit pe care Statul doreste sa-l ia. Sunt arestari extrem de mediatizate. Toata lumea discuta despre ele si automat nimeni nu mai discuta despre Guvern sau despre Traian Basescu.

Parca asistam la un concurs de mancat rahat: cine inghite mai mult. Cata ticalosie in fiecare din frazele diversioniste de mai sus! Cata obsesie anti-Basescu, cata rea credinta, ce cazuri patologice!

Dumnezeule mare, de ce ne-ai parasit? De ce ne-ai orbit cu televiziuni si jurnalisti care si-au vandut constiinta pe arginti? De ce ai amestecat Binele si Raul in asa fel incat slujitorii Tai sa nu mai poata deosebi intre ele? De ce Binele se imputineaza si Raul creste in jurul nostru?

Cat cinism, ce faliment moral printre jurnalisti si unii politicieni: apara un om suspect de favorizarea unui infractor, condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare, pentru inselaciune, in dosarul FNI. Putin le pasa lor astazi ca SOV este acuzat ca favorizeaza un infractor dovedit - Nicolae Popa - ca a inselat cateva sute de mii de oameni. Putin le pasa lor de oameni acum! Cei mai multi se tem ca, una din sursele lor grase de venit, intrand la puscarie, se inchide la propriu. SOV si-a platit cu mare generozitate toate constiintele pe care le-a inchiriat. Altii, au ajuns in ultima perioada sa-i imprumute ei pe Vantu cu bani frumosi, iar acum se citeste disperarea in ochii lor. Cui sa mai ceara bani daca Vantu si Luca se ascund in arest? Cum sa-si mai recupereze gaura in buget (furat tot de la SOV)?

Unde sunt imaginile cu amaratii, disperatii, distrusii ca si-au pierdut agoniseala de o viata, suprapuse eventual cu poza lui SOV si Nicolae Popa? Unde sunt lacrimile de crocodil stoarse pe umerii poporului? Cum? In ziua cand se anunta ca Nicolae Popa, marele fugar condamnat in dosarul FNI, condamnat la 15 ani de inchisoare, va fi trimis extradat din Indonezia in Romania, nici un remember FNI in imagini? Cum? In ziua retinerii lui Vantu, suspectat de favorizarea infractorului, ziaristii si politicienii prinsi in insectarul lui SOV au uitat de popor?

Cum se face ca poporul celor 300.000 de mii de inselati s-a evaporat de pe ecrane?Spumele populismului de odinioara de la gura unui CTP, Ursu, Buscu sau Paunescu s-au condensat intr-un scuipat trimis intr-o singura directie: Traian Basescu.

Azi, Realitatea, Antenele si corul aparatorilor lui Vantu ne spun ca poporul trebuie uitat momentan. Ne spun ca tot ce vedem azi este exclusiv razbunarea lui Basescu. Urletele, lacrimile de crocodil varsate in capul pagubitilor de juralistii populisti au fost, cum zic ei: circ mediatic.

Cei care introduc false teme in dezbaterea publica, cauta sa obtina efecte artistice, nu adevarul. Cauta sa-l umanizeze pe Vantu, sa reduca totul la conflictul sau cu Traian Basescu, sa relativizeze astfel incat sa nu mai distingem Raul de Bine, adevarul de minciuna si victima de calau. Cei care evita fondul cauzei folosesc tehnica de succes a victimizarii: SOV este prezentat ca un martir al luptei impotriva unei dictaturi imaginare. Toti avocatii lui de astazi ar merita felicitati de fiecare dintre cei 300.000 de pagubiti FNI: cat mai condensat.

Va amintiti sloganul? Dormi linistit! FNI lucreaza pentru tine. Iata ca nu si-a pierdut actualitatea. Vantu poate dormi linistit, chiar si in arest. Aproape toata presa lucreaza pentru el.

PS:Vad cum, la Antena 3, Gigi Becali este prezentat si el ca o victima a represiunii Basescu si, scandalos, comparat de Radu Tudor cu detinutii politici de pe vremea comunismului, indemnat "sa-si pastreze credinta". Se rasucesc martirii anticomunismului in mormant! La fel Dinescu, il aud la Realitatea, cam pe la zece seara, cum se cazneste sa pozeze in urmarit ca pe vremea lui Ceausecu, la fel si Patriciu si Dan Diaconescu. Horror. Oamenii astia isi bat joc de memoria dizidentei romanesti facand o paralela intre istoria lor penala de astazi, ridicola, de miliardari de carton, si istoria tragica a marilor persecutati politic de dinainte de 89. Recompunerea atmosferei din comunism face parte tot din arsenalul diversiunii TV.