De ce vrea Guvernul cu orice pret sa riste o procedura de infringement? Cazul BNR, disecat pe texte de lege

de D.P.     Dan Popa's Weblog
Marţi, 31 august 2010, 6:36 Actualitate | Opinii


Asadar, Guvernul lasa banii proveniti din micsorarea salariilor in BNR la dispozitia bancii, ei urmând să fie destinati majorării rezervelor statutare ale BNR.  “Vor rămâne la dispoziţia BNR, de asemenea, sumele rezultate din reducerea salariilor angajaţilor BNR care nu au fost virate către bugetul de stat până la momentul intrării în vigoare a acestei Ordonanţe de urgenţă”, a mai anuntat Guvernul. Indicarea rezervelor statutare ale BNR ca destinatie a banilor este exact in sensul celor intuite de BCE, respectiv insusirea unei cote de 80 % din acesti bani. Ce spune insa legea, referitor la constituirea rezervelor statutare ale BNR?, se intreaba Dan Popa pe blogul lui.

APotrivit Legii nr.312/2004 s, art.39 alin.(2) ,,Rezervele statutare se majoreaza anual, conform prevederilor art. 43. Ei bine, trimiterea la art.43 este f interesanta, fiindca ajungem iar la sumele care se vireaza la bugetul statului: ,,  (1) Banca Nationala a Romaniei vireaza la bugetul statului o cota de 80% din veniturile nete rezultate dupa deducerea urmatoarelor elemente:………. (5) Profitul ramas dupa aplicarea prevederilor alin. (1) si (4) se repartizeaza pe destinatii, in urmatoarea ordine de prioritate:    a) pentru rezervele statutare – repartizari de pana la 60%;”.

Deci BNR, conform legii de functionare nu poate include in rezervele statutare decit sumele ramase dupa ce vireaza cota de 80% din veniturile rezultate.

Bun, acum sa presupunem ca se gaseste un mecanism prin care toti banii ramin la BNR, nefiind transferat nimic Guvernului, nici macar prin intermediul cotei de participare le profit.

Situatia devine – si a devenit deja si mai abracadabranta, art.3 din Legea nr.118 fiind categoric neconstitutional, intrucit nu se mai justifica nicicum reducerea salariilor angajatilor BNR.

Sa punem lucrurile cap la cap:

Expunerea de motive a Legii nr.118/2010 justifica necesitatea reducerii salariilor prin necesitatea evitarii/contracararii ,, unei crize economice profunde, care poate pune în pericol stabilitatea economică a României si, prin aceasta, ordinea publică si siguranta natională.” Nimic despre reducerea de dragul reducerii sau al cresterii rezervelor statutare ale BNR.

Ce spune Constitutia? – ,,(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.”

Sensul acestei prevederi constitutionale este explicitat in Decizia 872 si in Decizia 874 ale Curtii Constitutionale referitoare la obiecţiile de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar:

,,Pentru ca restrângerea menţionată să poată fi justificată trebuie întrunite, în mod cumulativ, cerinţele expres prevăzute de art.53 din Constituţie, şi anume:

- să se impună restrângerea sa;

- restrângerea să se circumscrie motivelor expres prevăzute de textul constituţional, şi anume pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav;

- să fie necesară într-o societate democratică;

- să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o;

Astfel, Curtea reţine că diminuarea cu 25% a cuantumului salariului/indemnizaţiei/soldei, ca un corolar al dreptului la muncă, este prevăzută prin legea criticată şi se impune pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Cu privire la proporţionalitatea situaţiei care a determinat restrângerea, Curtea constată că există o legătură de proporţionalitate între mijloacele utilizate (reducerea cu 25% a cuantumului salariului/indemnizaţiei/soldei) şi scopul legitim urmărit (reducerea cheltuielilor bugetare/reechilibrarea bugetului de stat) şi că există un echilibru echitabil între cerinţele de interes general ale colectivităţii şi protecţia drepturilor fundamentale ale individului. Curtea constată totodată că măsura legislativă criticată este aplicată în mod nediscriminatoriu, în sensul că reducerea de 25% se aplică tuturor categoriilor de personal bugetar (ce treaba are asta cu angajatii BNR care nu sunt personal bugetar?) în acelaşi cuantum şi mod.

Sunt  curios cum se mai justifica si cum va judeca Curtea Constitutionala reducerea salariilor angajatilor BNR, deci afectarea unui drept constitutional, acum cind aceasta nu mai are (nici cit a avut) nicio legatura cu scopul legii 118 deci cu diminuarea cheltuielilor bugetare ci vizeaza doar o sporire a fondurilor BNR, institutie care a inregistrat profit si nu se afla citusi de putin intr-o situatie de criza profunda de natura a pune in pericol securitatea nationala.

Cum spuneam aceleasi decizii ale CCR mai mentionau  ,,Cei ce sunt angajaţi în raporturi de muncă în mediul bugetar sunt legaţi, în mod esenţial, din punct de vedere al sursei din care sunt alimentate salariile/indemnizaţiile sau soldele de bugetul public naţional, de încasările şi de cheltuielile din acest buget, dezechilibrarea acestuia putând avea consecinţe în ceea ce priveşte diminuarea cheltuielilor din acest buget. În schimb, (in cazul salariatilor nebugetari)… obligarea de către stat, deci de către un terţ, raportat la contractul individual de muncă încheiat, atât a angajatorului de a-şi reduce cheltuielile de personal, cât şi a angajatului în sensul diminuării veniturilor sale,ar încălca în mod flagrant art.1 alin.(3) şi (5), art.41, art.44 şi art.45 din Constituţie”.

Tot in Constitutie se stabileste suprematia legii – prevedere interpretata in sensul ca inclusiv Guvernul trebuie sa respecte la elaborarea actelor normative dispozitiile legilor in vigoare. Cand Guvernul a inclus personalul BNR si al autoritatilor de supraveghere la art.3 a incalcat si dispozitile Codul muncii care prevede clar  ca doar ,,Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, se stabileşte prin lege in timp ce pentru celelalte categorii de salariati se stabileste prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi.”

Dupa cum se vede, dupa ce ca art.3 din Legea 118/2010 incalca in continuare Tratatul, atit art.130 cit si art 123, in masura in care conform Legii 312 o parte din acesti bani vor fi transferati inevitabil Guvernului, ea devine si (mai) neconstitutionala.

Sunt tare curios ce spun despre toate astea juristii BNR.

PS In joc sunt si salariile CNVM si CSA, nu doar BNR. Daca banii rezultati din taierilor lor de salarii scot tara din criza, jos palaria pentru Guvern! Dar daca nu?
Comenteaza pe blogul lui Dan Popa
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3628 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  Independenta BNR (Marţi, 31 august 2010, 7:50)

  garett [anonim]

  Am o nelamurire in privinta BNR. Se tot clameaza ca BNR este independenta, ca guvernul nu poate dicta salariile, bla, bla bla. Ok, intreb eu, daca BNR nu este in subordinea statului roman atunci cui apartine? 2. Daca nu poate fi controlata de statul roman atunci de ce o parte din imprumutul de la FMI a intrat in rezerva BNR? De ce au intrat miliarde intr-o institutie care nu poate fi controlata? Iar daca poate fi controlata atunci se pot taia si salariile. Q.e.d.
  • +1 (7 voturi)    
   independenta (Marţi, 31 august 2010, 8:36)

   Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui garett

   Desigur, BNR raspunde in fata Parlamentului care, la vreo 5 ani sau ceva de genul asta, ii numeste Consiliul de Administratie. De asemenea, mai exista un raport anual INFORMATIV pe care guvernatorul il prezinta tot in fata parlamentului. Pe durata mandatului CA, BNR are deplina autonomie in stabilirea politicii monetare a statului roman, politica de care raspunde integral. Asa este in toate tarile UE si, partial, si in cazul Fed. Nu este asa in cazul bancii Chinei dar daca de acolo vrem sa ne inspiram... In cazul salariilor ideea e ca, probabil, ele se pot scadea dar sumele respective nu pot fi date la buget. Legea interzice expres sponsorizarea bugetului de catre BNR. Deci, reducerea salariilor nu a reusit decat sa diminueze impozitul pe care angajatii BNR il plateau statului. In mod paradoxal, daca vroia bani de la BNR, statul trebuia sa insiste sa fie marite salariile :D
   • -1 (7 voturi)    
    BCE nu stie ce reprezinta BNR in Romania !!! (Marţi, 31 august 2010, 9:33)

    c [anonim] i-a raspuns lui Arlecchino

    BNR nu e compusa doar Isarescu si cu o mana de specialisti care iau decizii sau care monitorizeaza. In Romania BNR e o institutie mamut cu mii de angajati(~7000 mii ?), foarte multi casieri, oameni care incarca banii in saci, soferi...Din punctul asta de vedere Boc are dreptate. Daca BNR are fi reprezentat 100-200 de specialisti, cum probabil e prin vest, atunci ar fi avut Isarescu dreptate si toata lumea ar fi fost de acord cu el.
    • +2 (8 voturi)    
     absolut inexact (Marţi, 31 august 2010, 10:07)

     corina [anonim] i-a raspuns lui c

     BNR avea 7000 de angajati in 2000. A fost - spre deosebire de MFP sau alte institutii restructurata la decizia propriei conduceri si au ramas o mie si ceva de oameni, cu reguli stricte la angajare, spre deosebire de orice chestie romaneasca, nu poti lucra acolo daca e deja angajata o ruda a ta in banca pt a evita nepotismul. Evident ca exista si soferi, casieri, femei de serviciu, doar nu ai vrea sa faca toate astea cei 2/300 de specialisti, nu?
     Cam cite stii tu despre bancile din vest ca sa faci o comparatie cind tu nu stii nimic despre BNR? Chiar daca ai fi avut dreptate, solutia era sa se reduca personalul nu sa tai salariile tuturor inclusiv a celor care sunt de neinlocuit, asa cum trebuia sa se intimple si in mediul bugetar. Si nu inteleg de ce toata lumea are ceva de zis de isarescu, el nu s-a pronuntat din cite am vazut. nu e vorba de el ci de niste angajati care au luat si ei credite pe baza salariului negociat, fara sa poata sa isi imagineze ca va tropai guvernul peste legi si acorduri sa li-l taie
     • -1 (3 voturi)    
      care specialisti in BNR ? (Marţi, 31 august 2010, 14:02)

      c [anonim] i-a raspuns lui corina

      Stii ca "specialistii" din BNR angajati pe criteriile de care zici tu au permis in contractele de credit ca indice in formula "dobanda stabilita de banca". Sa-i mai numim specialisti ? Si legat de nepotism, poate nu sunt neamuri intre ei, dar sunt "nepotii" bancherilor, ceea ce este si mai rau pentru ca se scurg informatii confidentiale din BNR spre banci. Specialistii din BNR au provocat o pagula de cateva zeci de miliarde de euro populatiei si statului. Sa-i dea afara pe toti incepand cu Isarescu sau sa le taie 80% din salariu. Si in plus, de ce e normal cum zici tu ? de ce sa aiba casierii sau femeile de servici de la BNR salariul triplu cat cei de ministerul X sa zicem...
     • -3 (3 voturi)    
      Cica nu se angajeaza pe nepotisme la BNR (Marţi, 31 august 2010, 14:40)

      Alex [anonim] i-a raspuns lui corina

      I-auzi ce zice mai sus (probabil) o angajata (daca nu de-a dreptul habarnista) la BNR:

      "BNR .... cu reguli stricte la angajare, spre deosebire de orice chestie romaneasca, nu poti lucra acolo daca e deja angajata o ruda a ta in banca pt a evita nepotismul".

      SERIOS ? Cunosc cel putin o familie care lucreaza in BNR (mama, tata si fiica pe salarii babane) asa ca nu mai mintiti in halu asta, in mod sigur stiu si altii ...
  • +1 (7 voturi)    
   Comentam (Marţi, 31 august 2010, 8:44)

   Stefan [anonim] i-a raspuns lui garett

   Avem nevoie de institutii independente de Stat. Cat despre povestea cu banii intrati in rezerva BNR, informeaza-te si nu mai pune intrebari de manelist.
   • 0 (6 voturi)    
    Hm... (Marţi, 31 august 2010, 9:30)

    garett [anonim] i-a raspuns lui Stefan

    Ma intreb cam cat de departe am ajunge ca natie daca am avea minimul de bun simt de a nu eticheta oameni pe care nu-i cunoastem!
    FYI, povestea cu intratul unei part din banii de la FMI in rezerva a fost anuntata de boc si basescu deci poti sa-i etichetezi pe ei drept "manelisti"!
    • +1 (5 voturi)    
     banii din rezerva (Marţi, 31 august 2010, 10:10)

     alexandru [anonim] i-a raspuns lui garett

     dupa cum a fost explicat de nenumarate ori banii de la FMI intrati in rezerva BNR vor fi returnati din profitul BNR in timp ce banii de la FMI intrati la Bugetul de stat vor fi inapoiati din bugetul statului. nu exista deci nici o legatura
  • 0 (6 voturi)    
   Independenta BNR (Marţi, 31 august 2010, 8:57)

   dan [anonim] i-a raspuns lui garett

   Statul roman nu insemna Guvernul Romanie si, cu atat mai putin, Ministerul Finantelor Publice ! BNR este intr-adevar o institutie a statului, dar independenta de Guvern (tot asa cum si instantele judecatoresti sunt independente de Guvern). Control asupra BNR se exercita de catre Parlament, atat prin numirea conducerii BNR, cat si prin darile de seama (rapoarte anuale) pe care banca le face in fata Parlamentului. In viziunea ta, BNR ar trebui sa fie doar un apendice al Guvernului. Prin Tratatul privind functionarea UE, Romania s-a angajat sa respecte anumite reguli, printre care se numara si asigurare independentei bancii centrale, conditie esentiala pentru orice membru UE. In lipsa acestei independente, Guvernul si-ar putea "tipari" cati bani ar avea nevoie, iar inflatia ar ajunge in ceruri. La cat de competenti sunt actualii guvernanti, nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla cu noi!
  • -3 (5 voturi)    
   Mda... (Marţi, 31 august 2010, 8:57)

   Rika [anonim] i-a raspuns lui garett

   Excelenta intrebare! Muad'Dib spunea ca "puterea asupra unui lucru rezida in capacitatea de a distruge acel lucru"...Deci cine controleaza BNR? Statul roman sau o mana de afaceristi?
  • +1 (3 voturi)    
   Bravo (Marţi, 31 august 2010, 9:08)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui garett

   Ti-ai facut datoria. Noapte buna!
  • 0 (6 voturi)    
   Statul nu este guvernul (Marţi, 31 august 2010, 9:09)

   Gigell [anonim] i-a raspuns lui garett

   BNR este banca centrala a Romaniei si ca banca centrala intr-un stat modern (ha) ea trebuie sa fie independenta si nu sa se supuna guvernului sau mai stiu eu cui. Tu iti imaginezi ce s-ar intampla daca ai lasa butonul de la tiparnita de bani la indemana politicienilor ?
  • +1 (5 voturi)    
   simplu (Marţi, 31 august 2010, 9:20)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui garett

   Daca citesti statutul bancii (disponibil pe site-ul lor), Ministerul Finantelor isi are contul "Trezoreria Statului" la BNR.De aici banii de la FMI sau alte institutii de creditare.Plus ca BNR este autorizat sa negocieze cam tot ce tine de politica monetara si de stabilitatea preturilor, a cursului valutar etc.Guvernatorul bancii e propus de prim-ministru si aprobat in parlament, la fel si membrii consiliului de administratie.Adica apartine statului (in sensul cel mai democratic) insa nu este in subordinea sa.Deciziile se iau in Consiliul de Administratie unde nu au voie, deputati senatori, membri de partide, judecatori.Parerea mea e ca asa ar trebui sa arate cam toate institutiile statului, descentralizate si bazate pe criterii de competenta.Nu sunt economist, imi dau doar cu parerea
   • 0 (6 voturi)    
    ca buna-ziua (Marţi, 31 august 2010, 10:13)

    Petrica [anonim] i-a raspuns lui Ghita

    Bogdan Olteanu membru in Consiliul de Administratie al BNR, numit de Parlament, este un specialist redutabil si un expert recunoscut in probleme bancare. Competenta a fost criteriul care a stat la temelia numirii sale, dupa cum competenta sta la baza tuturor numirilor in functii de conducere din toate institutiile independente ale statului roman. Independente de interesul real al celor care compun statul (statul in sens de tara si popor, nu de institutie). In atari conditii este inexplicabil cum de situatia tarii este atat de rea si de ce am avut hiperinflatie controlata in anii 90.
    • 0 (2 voturi)    
     toata lumea se leaga de bogdan olteanu (Marţi, 31 august 2010, 11:48)

     luiza [anonim] i-a raspuns lui Petrica

     va legati de numirea lui bogdan olteanu si calitatile acestuia. Era evident pentru oricine isi aminteste ca numirea lui, produsa in contextul demisei ministrilor psd din guvern si a pierderii momentane a majoritatii de catre pdl a produs o frustrare teribila care probabil motiveaya inversunarea impotriva acestei institutii. Numirea sa a fost facuta de Parlament, nu de angajatii BNR. asta pe de o parte. pe de alta parte au fost destui care l-au considerat competent sa il voteye ca parlamentar, apoi destuui parlamentari care sa il considere competent sa fie presedintele camerei. acum voi considerati ca nu e competent la bnr..uite ca bnr are profit, isi face treaba mai bine decit multe alte institutii. Nu v-ati mai plins atit cu udrea, placinta, ritzi ca ministri, foarte competenti, nu neg asta. Nu v-ati mai plins cu atitea personaje numite in posturi cheie, aveti un fix cu olteanu. sai mai degraba o tema de la partid. e drept de la un partid foarte inversunat sa numeasca oameni competenti peste tot
     • -1 (1 vot)    
      Nu-i mai sterge mucii lui B.Olteanu. (Marţi, 31 august 2010, 12:47)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui luiza

      Te-ai apucat acum sa sustii ca Bogdan Olteanu este un om de valoare al BNR si prin asta ai pus la pamant tot sistemul de valori din BNR.E drept ca in BNR sunt destui oameni valorosi,dar nu este cazul la Bogdan Olteanu si mai stiu de unul Radulescu care iese pe la televiziuni sa vorbeasca in nume personal,dar care vorbeste pentru a ajuta speculatorii.In BNR nu sunt numai sfinti ,sunt si oameni care vand informatii confidentiale sau fac presiuni pentru castiguri speculative.Cu toate ca unele actiuni ale acestora au fost vizibile,nu sa auzit de sanctionarea sau excluderea acestora.
    • 0 (0 voturi)    
     Petrica, sunt usor confuza... (Marţi, 31 august 2010, 13:55)

     gradu [utilizator] i-a raspuns lui Petrica

     Spune-mi ca esti doar foarte inteligent si ai facut un misto crunt... Ca altfel nu inteleg legatura dintre Bogdan Olteanu si "expertul recunoscut in probleme bancare"...
  • -1 (5 voturi)    
   Ok, si? (Marţi, 31 august 2010, 9:25)

   Garett [anonim] i-a raspuns lui garett

   1. Fapt: o parte din banii din imprumutul de la FMI au intrat in rezerva BNR, n-am de ce sa ma informez, a anuntat-o chiar boc/basescu etc.
   2. Noi platim TOT imprumutul, INCLUSIV acei bani din rezerva.
   3. In schimb nu avem control asupra institutiei in care am bagat banii
   4. Avand in vedere cam ce excedent bugetar are China si cat de bine merge economia lor nu vad nici o rusine in a copia "modelul chinez", a face referire la China denota doar traditionalul "noi suntem romani, deci mai destepti decat toti".
   • 0 (4 voturi)    
    Modelul chinez = comunism (Marţi, 31 august 2010, 11:17)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui Garett

    Iti doresti sa te intorci acolo?
    Banii intrati in rezerva BNR vor fi platiti din profitul BNR, nu de catre noi.
    Noi nu bagam bani in BNR.
    Modelul chinezesc era aplicat inainte de 89.
  • -1 (5 voturi)    
   5 (Marţi, 31 august 2010, 9:27)

   garett [anonim] i-a raspuns lui garett

   5. Daca tot este BNR "controlata" de parlament de ce de 20 de ani nu mai scapam de Mugurel? Si, please, nu puneti placa cu "cel mai competent dintre romani", "ce noroc avem ca-l avem", etc.
   • +1 (1 vot)    
    inteleg punctul tau de vedere (Marţi, 31 august 2010, 11:42)

    unparalmentarue [anonim] i-a raspuns lui garett

    este acelasi cu cel al pdl care e frustrat ca nu si-a impus membrii in CA. Fara sa am competenta sa ma pronunt - asa cum vad ca fac tot felul de experti autoproclamati asupra oportunitatii inlocuirii guvernatorului hai sa iti sspun citeva chestii. Am un doctorat si am studiat inclusiv statutul bancilor centrale pe mapamond. Unul din criteriile esentiale ale recunoasterii gradului de independenta a unei banci centrale este stabilitatea guvernatorului. Acum sa facem un exercitiu de imaginatie si, bazindu-ne pe propunerile pdl pt diverse posturi cheie sa ne gindim pe cine ar fi propus in locul dl Isarescu. Poate pe SIDA, logodnicul mezinei prezidentiale propus recent pe criterii de maxima competenta la un posst de atasat economic la paris? poate pe ritzi,mitzi, pitzi sau alte prietene din gasca de cluub a altor personaje importante din politica romaneaqsca? sau dupa modelul ministrului de finante sa numim vreun fost contabil, casier al dl videanu ? nu am nimic cu respectivele persoane, poate sunt competente, poate alegeraea a fost absolut impartiala si bazata pe cea mai exacta evaluare. eu cred asta. dar nu oricine ar crede-o, nu e asa?
   • -1 (1 vot)    
    aici este vb de stabilitate si incredere (Marţi, 31 august 2010, 12:03)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui garett

    aici este vb de stabilitate si incredere, si da este printre cei mai buni/echilibrati
  • -1 (5 voturi)    
   de ce vorbesti fara sa te documentezi? (Marţi, 31 august 2010, 10:01)

   andreea [anonim] i-a raspuns lui garett

   toti se cred specialisti. de ce nu cititi opinia BCE, e pe site-ul instzitutiei si in articoolul de ieri. acolo explica exact despre ce este vorba. de ce nu cereti un punct de vedere oficial de la DAE, ca institutie abilitata legal sa se pronunte asupra conformitatii Legii 118 cu legislatia europeana? De ce nu citesti textele de lege indicate in articol? Daca ne bucuram ca un guvern incalca legile doar fiindca astazi ni se pare amuzant ce se intimpla asta meritam si vom fi intr-o buna zi si noi victimele unui abuz. Daca un guvern nu respecta angajamentele internationale noi ca tara nu avem credibilitate. Acestia sunt primii pasi spre dictatura
  • +1 (1 vot)    
   independenti la gipane (Marţi, 31 august 2010, 11:58)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui garett

   n-a trecut mult timp decand au anuntat ca au un surplus de bani cu care voiau sa cumpere 40 gipane, ca de, au de strabatut munti si coclauri. Si ca nu exista mecanismul/legea intoarcerii banilor la bugetul statului! Daca salariile au crescut in ultimii 10 ani, este de bun simt sa te astepti sa si scada.
 • +1 (5 voturi)    
  infringement? (Marţi, 31 august 2010, 8:17)

  gigi [anonim]

  titlul se pare ca e limba romana dar e un cuvant pe care nu il pot descifra http://dexonline.ro/definitie/infringement
  romgleza asta care ne face sa parem mai destepti ...
 • +2 (8 voturi)    
  MAREA ENIGMA (Marţi, 31 august 2010, 8:38)

  Gogu [anonim]

  E clar ca cei de la BNR au suparat zeitatea suprema cu ceva.... si acuma primesc cafteala la fel ca si justitia....

  Dar cum l-a suparat Mugurel pe Baselu.. hmmm.....? Hai sa facem scenarita...

  1. Mugurel nu a calcat tiparnita cit ar fi dorit Zeus... de aici rezulta mai putini bani pentru supraconsum.. mai putini bani la buget...deci .. mai putini bani pentru.... interesele afiliate..

  2. Mugurel se joaca cu RON'ul... iar grupul lui Zeus a ramas IARASI fara felie...

  3. Mugurel & company au dat-o cu ceva in bara... (vezi alba neagra cu rezerva de aur)... iar Baselu nu poate sa isi asmuta lacheii de la DNA pe ei ca a primit niet de mai sus..... asa ca ii tachineaza si el cum poate..
  • +1 (5 voturi)    
   nu e o enigma (Marţi, 31 august 2010, 9:55)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   daca ne uitam pe prezentarile de la inceputul anului ale guvernatorului vom vedea cum acesta critica politica guvernului spunind textual ca nu poti umple un sac daca nu incerci intii sa ii astupi gaurile. Cea mai mare problema este insa ca nu a dat friu liber inflatiei pt a masca neputinta guvernului. atunci boc etz comp nu mai erau nevoiti sa isi asume taierea salariilor si pensiilor, puteau chiar sa le mareasca fiindca in termeni reali ele ar fi reprezentat mai putin. BNR a urmarit insa sa isi atinga tinta de inlatie in scopul respectarii programului de trecere la euro si astfel guvernul a fost fortat sa isi recunoasca falimentul politicilor economice, sa isi asume esecul. Asta este ceea ce cred eu ca nu se iarta BNR. Si daca nu ii poti convinge sa faca ce vrei tu, ii poti slabi ca sa nu maai fie capabili sa faca ceea ce trebuie. Deja cred ca isi poate imagina oricine care sunt efectele masurii, cit d bulversati se simt angajatii bnr de acest haos si aceasta vendetta personala impotriva lor, cit de afectata le-a fost capacitatea de a se concentra pe problemele de serviciu in aceste conditii.
  • +1 (3 voturi)    
   Nu mai poate Mugurel de frica... (Marţi, 31 august 2010, 11:33)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   Legile sunt clare...poate sa se agite Boc-poc cat vrea, la fel si marinaru.
   BNR-ul nu raspunde in fata Guvernului si nici in fata Presedintelui, ci in fata Parlamentului...cea mai importanta institutie din tara. Iar felul in care raspunde e reglementat atat national cat si international. Ce vrea Boc e ilegal, neconstitutional si abuziv. Dar n-ar fi prima data cand vrea sa propuna astfel de legi...
   Daca ne dorim sa facem parte din Europa si dintr-un stat modern...ne aliniem si punct. Daca ne dorim sa ne intoarcem in comunism...dam BNR-ul pe mana Guvernului. E atat de simplu.
 • +2 (4 voturi)    
  10 (Marţi, 31 august 2010, 8:56)

  oh [utilizator]

  ceea ce trebuia demontrat
 • -3 (7 voturi)    
  salarii exagerate (Marţi, 31 august 2010, 9:06)

  roman [anonim]

  Cum este posibil ca intr-o tara in care salariul mediu lunar pe economie este de 400 Euro, sefii de la BNR, CSA si CNVM sa castige 10.000 Euro sau chiar mai mult? Aceste institutii nu sunt private, conducerea lor este numita de catre Parlamentul Romaniei si sunt infiintate prin cate o lege specifica. Prin ele, statul isi exercita autoritatea in domeniul pe care acestea il gestioneaza. Imi este greata de cat tam-tam poate sa faca BNR pe tema reducerii salariilor cu 25%! L-au contactat si pe seful BCE pentru a-l determina sa intervina pentru ei pe langa guvern cu un argument ridicol! Daca nu s-ar fi exagerat cu nivelul salariilor la cele 3 institutii mentionate nu s-ar fi ajuns la aceasta discutie penibila pentru BNR & comp. Cat despre plecarea specialistilor din BNR ca urmare a taierii salariilor, nu va faceti griji, nu pleaca nimeni, mai ales in aceasta perioada de restriste.
  • +1 (9 voturi)    
   pe ce baza aâfaci astfel de aprecieri? (Marţi, 31 august 2010, 9:50)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui roman

   In primul rind vorbim de niste salarii care nu sunt platite din banii statului ci doar din profitul inregistrat prin munca angajatilor de acolo.
   In al doilea rind nu poti compara salariile unor specialisti cu o pregatire muuuuult peste medie cu salariu mediu pe economie. In al treilea rind sau al citelea o fi, nu mai traim in comunism - asa speram cel putin deci nu trebuie sa vehiczulam lozinci egalitariste. Nu in ultimul rind de unde stii tu cit de mari sunt acele salarii, de ce bateti cimpii pe zvonuri si banuieli? Cine a impiedicat pe cineva sa se pregateasca in mod corespunzator si sa obtina un post in BNR pe salarii banuite atit de mari... Stiu de la sotia mea ca au fost concursuri la care nu s-au prezentat suficienti/deloc concurenti fiindca tematica era prea complexa si dificila, fiindca aveai nevoie de cunostinte teoretice pe care nu le detine oricine. Au fost alte cazuri cind au venit la concursuri specialisti din banci oparticulare, atrasi de mirajul salariilor din BNR/fortati de restruccturari, au luat concursul dar au renuntat la post cind au aflat salariul, incomparabil mai mic decit in bancile comerciale.
   Nu in ultimul rind, crezi ca poti pastra niste specialisti de exceptie si niste oameni onesti pe posturi cheie in privinta politicii monetare, investitiilor si supravegherii sistemului bancar platindu-i cu salariu mediu? Ai vrea ca si aici sa se intimple ca in sistemul medical sau invatamint unde multi profesionisti de calitate au renuntat si acum suferim cu totii? Care crezi ca este raul cel mai mare? S a te poti bucura tu acum ca 1000 de oameni nevinovati de jocurile de culise a caror victima sunt se aleg cu salariile taiate nedrept sau mai tirziu sa suferim cu totii cind din cauza lipsei de specialisti va fi afectata evolutia cursului, dobanzilor sau va cadea vreo banca? Atunci toate efectele se vor reflecta in inflatie si vom plati toti mai mult decit o fac acum salariatii bnr.
   • +2 (2 voturi)    
    salarii. (Marţi, 31 august 2010, 12:36)

    pdf [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Sunt de acord ca specialistii din BNR sa aiba salarii substantial mai mari decat restul bugetarilor - si sa fie cel putin la nivelul pietei. Dar argumentul ca salariile sunt platite din profit nu are nici un sens. Firma e a statului, nu a lor. Ei nu sunt actionari la o firma. De exemplu, corporatia la care lucrez eu are un profit enorm, si o crestere constanta chiar si pe timp de criza. Vedem noi ceva din asta ? Nu. Salariul este dat la nivelul pietei (cu mici variatii), si poate primim niste bonusuri la sfarsit de an - care oricum nu sunt asa grozave.
  • +3 (5 voturi)    
   Ba uite ca e posibil (Marţi, 31 august 2010, 9:51)

   ghita [anonim] i-a raspuns lui roman

   Si e foarte bine ca au salariile astea.Daca esti gelos mai fa o scoala si poate te angajeaza...Anul trecut BNR a avut un profit brut de 4,6 miliarde lei in an de criza (peste 1 miliard de euro) din care varsa la bugetul de stat conform legii de functionare 80%...Asa ca BNR a platit destule salarii anul asta din profitul facut de BNR si de angajatii sai!Fiecare isi primeste banii pe care ii merita intr-o astfel de institutie (daca nu esti competetnt nu prea ai ce cauta acolo, daca nu muncesti...la fel- nu e ca in ministere sau administratie)Interesati-va inainte sa vorbiti daca niste oameni isi merita banii!
  • +1 (5 voturi)    
   daca postul tau nu e o gluma... (Marţi, 31 august 2010, 10:11)

   mihaitza [anonim] i-a raspuns lui roman

   atunci romania isi merita soarta! Toti functionarii BNR trebuie sa fie platiti exceptional, tocmai pentru a nu "calca tiparnita de bani" sub o forma sau alta, tocmai pentru a nu se gandi la ziua de maine cand negociaza politica monetara a Romaniei pentru urmatorii ani!
   Si daca romanul intelege ca BNR "face tamtam pentru reducerea salariilor", atunci nu meritam decat DDD, doctori ucigasi de copii si profesori porno. BNR nu face tamtam, chiar deloc. Puteau sa faca muuuult mai rau! Si aveau si dreptate! Se incalca Constitutia Romaniei, tratatele pe care le-am semnat cu atata mandrie si mai ales principiile democratice! Sigur ca in bezna OTV-ismului si a panicardiei, in indolenta si lenea care sufoca Romania, "principiile democratice" sunt vorbe de ocara. De aceea ne meritam soarta!
   Restristea din Romania este dovada nepasarii si a lenei organice introduse in noi de comunism si perpetuata de lichelele neocomuniste de dupa '89. Daca ar cere cineva celor care se vaita de restriste, pe ajutor de somaj fiind sau pe pensie de handicap inexistent, sa traga cate o zi pe saptamana la sapat santuri, ar sari de posterior cat casa ca e dreptul lui .... sa stea pe banii statului! Dar in nimicnicia noastra, avem impresia ca BNR castiga mult, dar mai ales... manjim cu mizeria comunista din mintea noastra tot ce ne-ar putea scapa de dezastru. Avem impresia ca BNR s-a tras de maneca cu Jean-Claude Trichet ca sa ii puna o vorba puna sa mai ia si el putin malai. Daca la atat s-a redus orizontul nostru, atunci meritam sa pierim in chinuri!
  • +1 (3 voturi)    
   comunism (Marţi, 31 august 2010, 11:13)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui roman

   Cand vad posturi ca ale tale imi reamintesc cum de a reusit Iliescu sa conduca tara asta atata amar de vreme si inca sa o mai tina cu un picior in cloaca comunita si in prezent.
   Daca tu vrei sa compari un specialist de la BNR cu functionara de la Admin Fin care preia declaratiile de impunere atunci cu siguranta ca Ceausescu ar trebui reinviat ca sa-te simti tu bine !
   Toata cloaca asta politica nu are interesul decat sa tine oamenii cat mai prosti pentru ca numai astfel ne pot ei fura in timp ce noi ii aplaudam, iar asta se face cel mai bine prin egalitarismul inventat de comunisti !
  • +1 (3 voturi)    
   Berbecule! (Marţi, 31 august 2010, 11:22)

   George [anonim] i-a raspuns lui roman

   Esti dus frate! Esti exact tipul ala de roman care vrei sa moara si vecinul, nu numai capra lui. BNR, CSA si CNVM crezi ca sunt constituite numai din directori? Sotia mea ia doar 1200E, si e specialista, da??? Numai ea stie cat a trudit si trudeste pt salariul asta. Avand in vedere ca vorbim de specialistit aici nu va mai dati ochii peste cap ca 1200E este un salariu mare. Un specialist care are de-a face cu lucruri foarte serioase nu care sta la cafele toata ziua, doar nu vrei sa aiba un stil de viata sub medie nu??? Bah cat egoism si invidie e in tara asta. Ajung sa cred ca ne meritam soarta de popor de rahat ce suntem.
 • +4 (4 voturi)    
  blog virusat (Marţi, 31 august 2010, 9:07)

  vlad [anonim]

  Daca tot publicati link-uri catre blogul lui nea popa spuneti-i sa si-l curete de malware.
 • +1 (3 voturi)    
  surse guvernamentale au tot invocat acordul CA al (Marţi, 31 august 2010, 10:51)

  andrei [anonim]

  nu cred ca poate fi adevarat ca nu se incalca independenta BNR, ca a fost obtinut acordul conduceriiacesteia pe masura de reducere a salariilor. Daca ne uitam pe instrumentele de prezentare expunerea de motive a Legii 118 nu a fost avizata de conducerea BNR doar in Nota de fundamentare a OUG de modificare e trecut si guvernatorul ceea ce inseamna ca este de acord sa nu mai vireze banii la buget nu ca este de acord cu reducerea salariilor.
  Daca CA al BNR decidea/aproba masura de reducere a salariilor de ce ar fi insistat BCE in privinta incalcarii art 130 din Tratat, credeti ca nu se documentau inainte? Si de ce Guvernul nu s-a aparat la acuzatiile CE si BCE invocind acordul conducerii BNR? Nu cumva fiindca aceasta nu exista? si inteleg ca nici nu putea sa dea un astfel de acord nici daca dorea intrucit contractul colectiv de munca incheiat pe 2010 prevede ca CA al BNR poate modifica prevederile acestuia fara acordul salariatilor doar in sensul imbunatatirii situatiei salariatilor. Iar o incalcare a acestuia ar fi usor de remediat in justitie, inclusiv cu solicitarea de daune.
  • +1 (1 vot)    
   poate nu e chiar asa (Marţi, 31 august 2010, 11:24)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui andrei

   daca o astfel de prevedere exista intradevar in contractul de munca eu nu cred ca cineva de acolo si-ar asuma riscul sa o incalce, am avut lucrari comune cu cei de acolo si legalitatea si conformitatea e religie pt ei, nu se semneaza nimic pina nu e puricat si intors pe toate fetele, cchiar ramineam uluit de modul in caare pun ei problema pe proiecte in grupul de lucru, sunt obsedati pina la paranoia sa fie absolut acoperiti de lege. deci personal nu cred ca exista o astfel de prevedere si a fost incalcata. Sau poate sursele guvernamentale invocate nu exista sau bat cimpii. Chiar daca in plan personal cineva ar ceda presiunilor guvernului fara avize juridice nu ar semna. Cum spunea si in articolul de ieri tinp de 3 ani ar exista riscul ca un angaajat care pleaca sau nu are nimic de pierdut fiindca nu urmareste sa fie/poate fi promovat sa actioneze institutia in instanta pt recuperarea sumelor respective. Fiindca este mai usor asa decit sa dai statul in judecata, pe codul muncii termenele sunt mult mai rapide si in plus nu trebuie sa astepti o vesnicie sa iti primesti banii. Acum ca nici nu mai exista justificare pe art.53 din Constitutie intrucit masura nu mai este justificata si proportionala ... ce sa mai comentam. Vom vedea, eu cred ca de aceea nu se agita nimeni inca, asteapta reactia Comisiei si apoi cind si aceasta tentaativa guvernamentala va fi demontata vor cere banii inapoi.
 • +2 (4 voturi)    
  sa va spun ce va urma? (Marţi, 31 august 2010, 11:00)

  avocatul diavolului [anonim]

  Deja sunt citeva case de avocatura importante care vor sa taie o felie buna din viitoarele actiuni, acum tot mai usor de cistigat. Este o piine buna si moale de mincat atit din cota procentuala a sumelor ce vor fi cistigate pt angajatii BNR ce vor intrioduce actiuni cit mai ales o lovitura de imagine. La acest moment se lucreaza la fundamentarea actiunilor si pregatirea campaniei de promovare. Asta explica probabil si acutratetea juridica a comentariilor aparute in presa, este evident ca toate aceste analize aparute intr-un interval de timp atit de scurt, aproape imediat dupa anuntarea deciziei sunt rodul muncii unei astfel de echipe. Apoi vor convinge cite un salariat nemultumit sau in prag de pensie sa fie reprezentat de ei intr-o actiune la Curtea de Apel, pe Codul Muncii, cu ridicarea exceptiilor de neconstititionalitate. Este o lupta acerba fiindca subiectul este mediatizat, va fi o victorie facila impotriva guvernului, daca nu in justitia romana in mod evident la instantele europene, cine a avut curiozitatea sa citeasca materialul anexat la articolul de ieri cu privire la jurisprudenta Curtii Europene de justitie privind obligatia statelor memmbre de a compensa persoanele prejudiciate prin incalcarea de catre statele membre a legislatiei europene intelege despre ce este vorba. Un prieten avocat se amuza nevenindu-i sa creada ca cineva si-a asumat un act normativ aatit de slab redactat, atit de vulnerabil, o mana cereasca pt avocati.Macar PSD, chiar daca facea ceva rau facea cu profesionalism, pina si ceausescu se asigura ca este acoperit legal atunci cind comitea un abuz. Nu stiu daca este disperare sau nepasare fiindca acum li se permite orice. cum insa bine sublinia un alt cititor va veni o zi a scadentei dupa schimbarea puterii. cei care au incercat sa atraga atentia ca proiectul nu esteconform dar au semnat totusi ar trebui sa pastreze dovezi ale opozitiei lor. le va prinde bine cind se vor cauta tapii ispasitori, asa e cind se schimba puterea politica,
 • -2 (2 voturi)    
  ECHITATE (Marţi, 31 august 2010, 11:16)

  ionut [anonim]

  Stai sa inteleg.Unui profesor ii poate scadea salariul de la 235 de euro cu 25 % dar un salariu de 10,000 euro nu poate fi scazut pentru ca bancherii centrali au o pregatire "foarte inalta".
  Hai sa va spun eu cine are cu ADEVARAT o pregatire inalta:OAMENII DE AFACERI.Ei sunt singura categorie care studiaza si se adapteaza instantaneu realitatii,si care asigura o legatura stricta intre TEORIE si PRACTICA.
  • +1 (1 vot)    
   Si capra vecinului... (Marţi, 31 august 2010, 11:29)

   haules baules [anonim] i-a raspuns lui ionut

   Sa moara si ea, de ce numai a mea!!! Cam asta e logica multora de pe aici. Un singur lucru nu inteleg, de ce nu se documenteaza lumea inainte de a vorbi, de ce nu se citesc acte normative si articole din tratatul cu UE care TREBUIE respectate. De ce nu se citesc si opiniile BCE, avizele, cum or fi ele, favorabile sau negative, si abia pe urma sa se comenteze daca e normal sau nu ceea ce incearca sa faca guvernul, sa joace alba -neagra cu institutii de genul celor mentionate mai sus. In primul rand trebuie respectata legea.
  • +1 (1 vot)    
   care este legatura (Marţi, 31 august 2010, 11:31)

   lucian [anonim] i-a raspuns lui ionut

   toti isi dau cu parerea pe niste comparatii fara obiect. Nu a zis nimeni ca trebuiau scazute salariile si asa de batjocura ale profesorilor, medicilor, politistilor sau judecatorilor ssi in nici un caz ANGAJATII BNR nu au sustinut asta. Diferenta este ca uite, angajatii BNR se zbat sa isi apere drepturile, asa cum pot. Ce au facut profesorii ca sa isi apere drepturile? au anuntat greve care nu au loc niciodata. Angajatii BNR nu pot apara drepturile altcuiva, pot cel mult sa incerce sa le apere/recupereze pe ale lor
   si nu mai mincati c.... despre salarii de 10000 de euro. daca era asa erau toti copii pdlistilor angajati aici nu?. habar nu am -exact ca si tine, care sunt salariile mari din bnr. dar stiu sigur ca 99% din angajati au salarii decente, nu mari
  • +1 (1 vot)    
   Da (Marţi, 31 august 2010, 11:46)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui ionut

   Pt ca profesorul e platit din bugetul statului iar bancherul din bugetul BNR. Sunt 2 chestii total diferite.
   Oameni de afaceri? Vorbesti prostii. Becali are pregatire inalta? Dascalu...ghici ce e el...cofetar, ...sa vorbim si despre oamenii de afaceri din Craiova?
   Unii afaceristi sunt persoane cu o super pregatire profesionala..altii sunt niste inculti care nu stiu cat e pi sau radical din 9...insa pe toti ii duce mintea cand e vorba de facut bani.
   Bancherii in schimb sunt specialisti. In proportie de 100% au studii superioare, masterate, doctorate, studii in afara, cursuri si pregatiri suplimentare, etc.
   Intelegi?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e echitate! (Marţi, 31 august 2010, 12:33)

   George [anonim] i-a raspuns lui ionut

   Da intr-adevar nu e echitate. Daca ma intrebi personal, nu sunt de acord cu scaderea nici la profesori, nici la doctori, nici la alte categorii de bugetari, insa as investi in mod concret in profesionalizarea acestori ramuri. N-as mai vrea sa vad profesori analfabeti, n-as mai vrea sa vad doctori care stiu atata medicina cat stie si tata Floarea de la colt, n-as mai vrea nepasarea unor doctori care omoara cu buna stiinta oameni pe banda rulanta, n-as mai vrea functionare care-mi plescaie in fata si se poarta ca si cum ele imi fac mie vreo favoare ca eu bat drumul sa platesc niste taxe din care sunt platite ele. N-as mai vrea sa vad diferente atat de mari intre un sef de serviciu si un referent. Caz concret in familie: referent (isi ia si acasa documentele sa le faca, munceste la serviciu de nu are timp uneori nici sa manance, si are 1100 ron si seful de serviciu se cafengeste si tutungeste cat e ziua de lunga si ia 8000 de ron. Este asta echitate?
   In conclzie, mi se pare absurda treaba taiati 25% la toti, indiferent de rasa, culoare, competente. Dar, parca nu plang de mila profesorilor, pentru lipsa de interes cu care "pregatesc" copiii, nici pe doctori care iti cer pe fata bani, ca sa te faca "bine" insa nu aceeasi treaba e si cu cei 1000 de angajati ai BNR, in care nu stiu daca sunt 1% pe acolo incompetenti sau lenesi sau care nu isi fac treaba corect.
 • -1 (1 vot)    
  salarii exagerate (Marţi, 31 august 2010, 11:40)

  roman [anonim]

  Pentru toti angajatii BNR care au scris mesajele de mai sus si pentru familiile lor revin cu o logica simpla care se invata prin scoala generala: Daca pana in prezent ei considerau ca salariile BNR, CSA si CNVM erau corecte in raport cu ceilalti bugetari romani (ca doar nu se raportau la salariile din Franta, Marea Britanie sau Germania), cum toate salariile bugetare s-au redus cu 25% atunci logic este ca si ale lor sa se micsoreze cu 25%. In plus, daca imi amintesc bine au fost si ani cand BNR a inregistrat pierderi si nu cred ca s-au redus salariile angajatilor in vreun mod datorita rezultatelor financiare negative. Tot pentru cei de mai sus si pentru altii, salariile sefilor din BNR sunt apropiate de cele ale omologilor din alte banci centrale europene ca de exemplu Franta ceea ce este de-a dreptul hilar. In Franta si in alte tari dezvoltate, cel mai mare salariu il are presedintele si nu guvernatorul bancii centrale. Repet, este jenant sa apelezi la seful Bancii Central Europene pentru ca in Romania, tara care se imprumuta masiv de la FMI, UE si banci comerciale tocmai ca sa plateasca salarii publice, sa nu se reduca si salariile angajatilor BNR.
  • +1 (1 vot)    
   Angajatii BNR nu sunt bugetari. (Marţi, 31 august 2010, 11:48)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui roman

   .
  • -1 (1 vot)    
   exagerata e prezmtia ta de logica (Marţi, 31 august 2010, 12:15)

   george [anonim] i-a raspuns lui roman

   Logica simpla pe care o invoci nu e logica. Inca din scoala generala, ca tot ai pomenit asta, nu poti aduna mere cu pere si sa iti dea banane.
   Nu ai de ce sa compari salariile BNR fiindca salariatii BNR nu sunt platiti de la buget. Deci chiar daca toate salariile bugetarilor s-au redus cu 25% pt a reduce cheluielile bugetare, salariile angajatilor BNR nu au de ce sa se reduca fiindca NU sunt platite de la buget, asa cum nu s-au redus salariile in nici una din companiille cu capital de stat. Salariile BNR conform legislatiei se stabilesc de CA al BNR avind in vedere media salariului din sistemul bancar si astfel incit sa poata fi asiguurat afluxul de specialisti cu nivelul de calificare necesar. Referitor la anii in care BNR a inregistrat pierderi, e f simplu, ar fi suficient sa te uiti pe legea 312/2004 nu sa incerci sa pari sclipitor doar fiindca nu ai un sistem de referinta adecvat. Astfel, acum cind BNR a avut profit a acoperit pierderile (minore) din anii anteriori si a mai si virat la buget sume astronomice. asta in conditiile in care BNR nici nu are ca obiectiv profitul ci asigurarea stabilitatii financiare, pt care de multe ori trebuie sa actioneze in pierdere pe pietele financiare si monetare. Ca se inregistreaza totusi profit si inca f mare, este pt ca s-a reusit pastrarea unor specialisti l caror nivel de pregatire le permite sa se lupte cu cei - incomparabil maai bine platiti ai bancilor straine ssi fondurilor de investitii. Acum daca tu ai fi in locul lor, ai fi avut oferte ssi ti se reduce salaariul nu ai trece la echipa adversa? nu toti, doar asa, cei mai buni?
   Alta prostie pe care o spui -e jenant sa apelezi la sefulBCE. comentezi fara sa ai habar. daca citeai opinia BCE vedeai ca cei care au solicitat avizul sunt cei de la MFP. Fiindca sunt obligati sa il ceara, asta deriva din obligatiile de stat membru. BNR nu a facut nici un anunt oficial referitor la problema asta. Orcium BCE are un compartimennt de juristlingvisti care monitorizeaza legislati
   • -1 (1 vot)    
    Nu vad de ce? (Marţi, 31 august 2010, 12:43)

    haules baules [anonim] i-a raspuns lui george

    De ce te chinui sa le explici unora niste lucruri pe care nu le pot pricepe. Sau nu vor, din rautate, invidie, manelism, sau indiferenta. Era o reclama: "N-ai cu cine, mai, n-ai cu cine..."
  • 0 (0 voturi)    
   altul... (Marţi, 31 august 2010, 12:26)

   haules baules [anonim] i-a raspuns lui roman

   Care vorbeste in totala necunostinta de cauza... Pierderile suferite de bnr in unii ani sunt acoperite tot din profiturile pe care le obtine banca in urmatorii ani. Si nu din banii vostrii!! Da' intrati oameni buni pe siteul bnr ca gasiti acolo tot ce va intereseaza...
 • 0 (2 voturi)    
  cu parere de rau.... (Marţi, 31 august 2010, 12:02)

  capatu` satului [anonim]

  constatam, ca articolul a fost produs la comanda, nedorind sa aminteasca politica paguboasa a bnr, ca autoritate de supraveghere, de fapt politica smenului pe bani multi...priviti membrii consilului de administratie si o sa pricepeti ca salariile trebuiau reduse cu 85 % la membrii consilului de administratie si la directorii de directii din bnr; poate unii se intreba de ce ar trebui reduse salariile directorilor de directii, raspunsu` este foarte simplu: nu fac nimik toata ziua, afara de cateva aparitii tv; sa ne reamintim, dupa falimentu` Lehman Brothers si apraitia crizei in Europa la inceputu` lui 2008, bnr`u nu facea nimik, privea impasibil cum bancile acorda credite cu buletinu` si accepta un grad de indatorare al datornicului de 70 - 80 %, desi era clar ca un asemenea grad de indatorare duce banca comerciala direkt in faliment - sau poate or fi intr`adevar pe la bnr cei 15.000 de specialisti ai CDR din `97..
  faptu` ca un fraier din exterior lauda bnr`u nu insemna nimik, in conditiile in care politica sa are un singur scop - profitu` bancilor si nu scopul prevazut in legea sa de organizare, ma refer la asigurarea stabilitatii preturilor...
  citez din articol: ..Curtea constată totodată că măsura legislativă criticată este aplicată în mod nediscriminatoriu, în sensul că reducerea de 25% se aplică tuturor categoriilor de personal bugetar (ce treaba are asta cu angajatii BNR care nu sunt personal bugetar?) în acelaşi cuantum şi mod. - pai poate ne spune autoru` articolului de fel de angajati or fi angajatii bnr, poate sunt extraterestrii sau supra oameni, sau poate bnr este o firma personala a lui isarescu, trichet si alti ageamii;

  pt. necunoscatori bnr`u este o autoritate a statului roman, infiintata de statu` roman, desfasurandu`si activitatea conform legilor produse de statu` roman si care are obligatia de a respecta vointa legiutorului roman; indiferent ca este vorba de guvern sau parlament, cine este nemultumit are dreptu` sa`si apere dreptu in justitie.
  • 0 (2 voturi)    
   Inca o data! (Marţi, 31 august 2010, 12:32)

   haules baules [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   Angajatii BNR nu sunt bugetari, extraordinar, se repeta la infinit, dar unii sunt prea incuiati sa priceapa. BNR nu are repartizata cota parte din buget ca sa se intretina, sa dea salarii sau sa-si cumpere hartie igienica pentru angajati. BNR se autofinanteaza! Are profit in unii ani si pierderi in altii. Cand are profit da la stat 80%, ca statul in cele din urma sa-i ... era sa spun ceva urat. Cand n-are, nu da nimic! Acuma cu faza asta noua, cu pingpongul facut de guvern cu UE si BCE, se pare ca guvernul se gandeste ca va lua 80% si din banii care ii varsa angajatii in acela asazis fond constituit la BNR. Da daca BNR iese pe pierdere ia ciuciu!
  • 0 (2 voturi)    
   WOW! (Marţi, 31 august 2010, 12:36)

   Garett [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   Iti permiti sa critici politica institutiei conduse de marele guru isarescu, idolul "economistilor"? Nu stii ca "el ne-a aparat stabilitatea financiara" si "daca nu era el inflatia era cu 2 cifre acum"? Am uitat vreo lozinca? Responsabilitatea BNR in falimentele bancare din anii '90, inflatia cu 3 cifre tot atunci, jocul de ping-pong asupra cursului, adica un leu puternic atunci cand ar fi trebuit de fapt sa sprijine exportatorii, talmes-balmesul cu politica de creditare, astea sunt doar "amanunte" neglijabile, pietre puse la temelia statuii "marelui guvernator"!
   • 0 (0 voturi)    
    vorbesti numai bazaconii (Miercuri, 1 septembrie 2010, 9:49)

    bancher [anonim] i-a raspuns lui Garett

    atunci rezerva BNR era de sub 1 mld EUR. Primul mld de EUR in rezerva a fost atins in 2002, asa ca daca nu ai bani, nu ai cum sa mentii cursul.
    scurt!
  • 0 (2 voturi)    
   a reaparut capu satului cu aceleasi placi uzate (Marţi, 31 august 2010, 12:41)

   MIHAI [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   e suficient sa va uitati pe articolele precedente referitoare la acest subiect si o sa vedeti cum acest comentator - c.s. revine cu aceleasi ineptii lipsite de un minim de documentare
   Ce treaba are politica BNR cu temeiul reducerii salariilor? Ce calificare ai tu sa apreciezi calitatea acestei politici? daca te uiti in statutul tau bnr nu are ca scop protejarea intereselor TALE ci unele generale de asigurare a stabilitatii financiare. BNR are grija sa nu se prabuseasca vreo banca.Sa fie clientii multumiti de banci e treaba ANPC. Referitor la asigurarea stabilitatii preturilor, aceasta a fost obiectivul principal al tuturor bancilor centrale dar in cele din urma s-a concluzionat ca este un obiectiv imposibil de asigurat fara a asigura alte premise macroeconomice de asigurare a stabilitatii pietelor financiare, in multe state banca centrala avind mai nou ca atributie inclusiv supravegherea asiguraruilor, pensiilor, bursei, etc.
   Partea cu BNR incuraja creditul cu buletinul e aberanta. E suficient sa dai un search pe comentariile guvernatorului si pe reglementarile BNR privind gradul de indatorare ca s urmaresti cum a frinat BNR creditarea exagerata in timp ce bancile si clienti cautau smecherii si falsificau adeverinte de venit ca sa fenteze normele BNR. Bnr a impus pragul de 35 si 40%, apoi necesitatea fisei fiscale. Modificarea in sensul de a lasa bancile sa isi stabileasca ele gradul de indatorare a survenit in conditiile in care bancile straine de la noi nu mai erau sub jurisdictia BNR si puteau sa dea oricit. In aceste conditii se crea un dezavanttaj pt bancile roamnesti, cel putin de imagine. Citi cunosti care au putut lua 60-80%. Acest prag era pt cei cu venituri de 20000 de euro pe luna care puteau trai din cei 20% ramasi nu pt toata lumea, fiindca cu 20% din 1000 de lei nu ai cum sa traiesti. Cite banci s-au dus la noi in faliment cum afirmi? nici macar una nu a avut nevoie de sprijinul statului ca in majoritaatea statelor, din contra statul a luat bani
 • 0 (0 voturi)    
  cu derogare (Marţi, 31 august 2010, 12:38)

  Popescu [anonim]

  http://www.monitoruloficial.ro/emonitor2/index.php?zi=31&luna=08&an=2010

  vedeti monitorul nr. 614
  • 0 (0 voturi)    
   probabil cred ca e un lucru bun ca au derogat (Marţi, 31 august 2010, 15:38)

   alexa [anonim] i-a raspuns lui Popescu

   eu cred ca deabia acum se va enerva cu adevarat bce-ul cind va vedea ca guvernul incepe sa intre cu oug-uri pe statutul bnr.
   devinde tot mai interesant
   desi, acum ca banii nu se mai duc la buget nu mai are obiect suspendarea dreptului constitutional fiindca nu mai intra pe temeiul legii 118, asa cum scrie si in articol, excelente observatii!
   mai mult, guvernul tocmai recunoaste in oug ca a incalcat legislatia comunitara, care asa cum spune art.148 din constitutie prevaleaza, deci (cel putin) banii retinuti pina acum vor trebui returnati angajatilor fiindca au fost retinuti ilegal - cu incalcarea constitutiei, cum recunosc expertii guvernului. cind unul iti spune sa te duci sa te culci...e una. cind dai din rau in mai rau, mai bine te lasi. asta e competenta celor ce au elaborat proiectul
   have fun! astept sa se schimbe puterea sa vezi ce se va intimpla cu cei care au tropait pe constitutie si tratat., cum vor da cu subsemnatul!
 • +1 (1 vot)    
  Din pacate ...... (Marţi, 31 august 2010, 14:16)

  Luminita [anonim]

  Din perspectiva mea profesionala de sociolog, este interesant sa observ ca toti cei care scriu impotriva angajatilor BNR aduc argumente, lozinci populiste si frustrari persoinale incadrandu-se in categoria celor autosuficienti, fara cunostinte in domeniu sau dorinta de informare.
  Pe partea cealalta, constat portretul robot al intelectualului roman care chiar crede inutil ca ceea ce este logic argumentat stiintific si relevant pentru restul lumii are vreo importanta in tara aceasta
 • +1 (1 vot)    
  Aceeasi politica (Marţi, 31 august 2010, 14:19)

  Claudiu [anonim]

  de asuprire a intelectualitatii, bazata pe ponderea celor multi "dictatura proletariatului" care a prabusit Romania in 50 de ani de comunism e utilizata si in prezent.
 • +1 (1 vot)    
  Afirmatia ca (Marţi, 31 august 2010, 14:23)

  Marina [anonim]

  CA al BNR a agreat reducerea salariilor nu are alt scop decat sa induca neincrederea in randul angajatilor BNR pentru subrezirea institutiei - adevaratul scop al actiunii guvernului care vrea sa-si mascheze contraperfornanta controland discretionar tinta de inflatie
 • 0 (0 voturi)    
  motiune simpla (Marţi, 31 august 2010, 17:34)

  paul ardelean [anonim]

  Un subiect numai bun pentru o motiune simpla acum ca incepe sesiunea parlamentara! Ii pasa cuiva din opozitie de imaginea Romaniei, de atitudinea in relatia cu UE si incalcarile recunoscute chiar in partea introductiva a ordonantei de urgenta? Daca nu, oricum e un subiect f bun si nu necesita cine stie ce munca, exista material berechet. macar aratam UE ca avem si politicieni interesati de conformitatea cu UE, macar aflam si noi poate de ce se incapatineaza sa taie salariile unor oameni - NEBUGETARI fara justificare intrucit banii lor nici macar nu alimenteaza bugetul. e un abuz inimaginabil, o demonstratie de forta a guvernului la adresa acestora, o incrincenare ce nu poate fi justificata economic, juridic, in nici un fel. decit circ pentru plebea pe care o tine fara piine
  si destabilizarea BNR, dezbinarea intre angajati si conducere. Poate intr-o zi cineva va raspunde pt batauia aceasta de joc, trebuie sa existe un inceput ca sa putem impune legalitatea in activitatea guvernului si a clasei politice
 • 0 (0 voturi)    
  IREAL... (Miercuri, 1 septembrie 2010, 13:21)

  c [anonim]

  De necrezut, cum toate se fac fara cap in aceasta tara, dar mai ales cum se fac bani pt bugetul statului... fara nicio logica.
  BNR-istii nu primesc salariile de la bugetul statului, deci nu sunt bugetari, in consecinta, nu intra sub incidenta legii 118. (mai mult, nu sunt platiti din banii statului, ci dau bani la stat, din impozitele percepute).
  Dupa mine, pentru inceput - dupa ce va fi fost modificata legea 118, pe baza noului proiect de ordonanta de urgenta - salariatii BNR ar trebui sa primeasca inapoi cei 25% luati abuziv din leafa aferenta lunilor iulie si august a.c. (neexistand temei legal pt taierea salariilor in aceasta institutie publica independenta si nebugetara). In plus, nici eventuala stoparea la nivelul BNR a 25% din salariile angajatilor acestei institutii nu ar fi chiar corecta, pt ca ar insemna sa se modifice salariile de incadrare ale acestora, in sensul diminuarii lor cu 25%, fara nicio explicatie clara sau logica (deoarece modificarea nu s-ar efectua, cum ar fi normal, la momentul negocierii unui nou contract colectiv de munca).
 • 0 (0 voturi)    
  guvernul nu sta in cei max 3 mil EURO (Miercuri, 1 septembrie 2010, 15:49)

  bancher [anonim]

  pe care ii va strange de la BNR in 6 luni (desi eu cred ca ar fi mult mai putin). El vrea sa dezbine, sa atate grupurile sociale intre ele, sa ii faca sa se certe ca nu cumva sa le vina proasta idee sa se uneasca si sa dea jos guvernul.
  Divide et impera.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by