Bocus Sovieticus: Cinismul unui guvern rupt de valorile antreprenoriale

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 25 august 2010, 16:09 Actualitate | Opinii


Haosul iscat la plata contributiilor sociale pentru drepturile de autor si PFA-uri e ca un turnesol pentru tarele Guvernului Boc. In doua zile, mii de cetateni romani cu profesii liberale, care voiau sa plateasca taxe, au fost umiliti de birocratia infernala intinsa din Palatul Victoria pina la ultimul ghiseu din Tecuci. Iar reactia premierului Boc, presupus om de dreapta, a demonstrat un cinism desavirsit. Boc s-a comportat ca seful unui sovhoz din Siberia, unde muncitorii sint trimisi dimineata sa sape o groapa si dupa-amiaza s-o umple la loc, numai sa nu stea degeaba.

Principalele tare ale sistemului scoase la iveala de haosul DRA si PFA:

- Incompetenta: Guvernul si institutiile implicate (Casa National de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca) au avut nevoie de doua luni pentru a pune la dispozitia contribuabililor informatiile necesare pentru a face plati (vorbim aici de ordonanta de urgenta, normele de aplicare si, finalmente, formularele).
Nici pina acum nu stim insa daca formularele trebuie depuse lunar sau semestrial (ministrul zice una, legislatia zice alta)

- Incapacitate de comunicare. Timp de aproape doua luni mii de angajati, angajatori si consultanti fiscali au smuls cu clestele detalii despre aplicarea noii legislatii. Iar cind autoritatile au inceput sa vorbeasca, fiecare avea propria versiune. Haosul a fost garantat

- Legiferare ambigua. Este una dintre tarele specifice statelor in tranzitie. Legile sint facute ambigue tocmai pentru a lasa loc pentru tirguiala si, in final, pentru coruptie. Exemplul cel mai la indemina este prevederea legata de plata contributiilor la Sanatate de catre cei care au, pe linga drepturi de autor, si carte de munca. Consultantii fiscali incearca si acum sa obtina o declaratie scrisa de la autoritati cu un raspuns clar, dupa ce declaratiile succesive s-au batut cap in cap.

- Rezistenta la schimbare a birocratiei si incapacitatea de reforma. Legislatia si punerea in practica au fost coordonate de Ministerul Muncii si seful sau, Mihai Seitan. Birocrat innascut, om al sistemului, Seitan a girat implementarea defectuoasa a legislatiei. Totul a culminat cu procesarea manuala a datelor, functionarii de la ghiseu invocind lipsa unui soft specializat. Functionarii au incercat - firesc - sa se autovictimizeze, sustinind ca taierile de personal au afectat negativ activitatea institutiilor. O enormitate, avind in vedere cit de usor e sa deschizi un fisier excel in care sa scrii infinit mai repede decit cu plaivazul pe hirtie.

- Invalidarea povestilor de sute de milioane de euro cu softurile absolut necesare institutiilor. Romania a cheltuit, doar in perioada 200-2008, peste 6 miliarde de euro pentru softuri. Si, o spune un secretar de stat, aceste softuri sint deseori inutile! Asa se face ca sutele de mii de contribuabili cu DDA sau PFA sint pusi pe drumuri lunar in loc sa poata face declaratiile online.

- Dispretul fata de initiativa antreprenoriala. Persoanele platite pe drepturi de auto sau PFA-urile reprezinta o parte insemnata din nucleul romanilor cu spirit antreprenorial. Vorbim de ziaristi free-lanceri, de actori, de artisti, de consultanti sau de mici intreprinzatori care sustin o familie. Punerea lor pe drumuri in fiecare luna pentru completarea unor formulare imbecile nu face decit sa le scada productivitatea si sa creasca dispretul si neincrederea fata de un stat incapabil sa-si ocroteasca cetatenii. Si, atentie! asta se intimpla sub o guvernare de dreapta.

Iar declaratiile de azi (miercuri, 25 august - ultima zi de depunere a declaratiilor), nu fac decit sa intareasca senzatia ca Emil Boc, Mihai Seitan si Sebastian Vladescu gindesc precum paznicii lui Ivan Denisovici, eroul lui Soljenitin: oamenilor trebuie sa le dai de indeplinit cit mai multe sarcini absurde pentru a-i impiedica sa gindeasca si, in final, sa se razvrateasca.

PS: Sa nu intelegeti ca ma opun platii de contributii de catre cei care obtin venituri din DDA. Este o masura cu logica economica, luata intr-un moment discutabil.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • 6 miliarde de euro pentru softuri? (Miercuri, 25 august 2010, 16:29)
  Tudor [anonim]

  Exista cumva un document care sa sustina afirmatia?
  "Romania a cheltuit, doar in perioada 200-2008, peste 6 miliarde de euro pentru softuri" In linkul cu secretarul de stat aceasta informatie apare in intrebarea ziaristului si intr-un fel este confirmata de catre secretar.
  M-ar interesa o defalcare a acestei sume (tipuri de software, ministere, cistigatori de licitatie samd)

4401 vizualizari

 • +2 (20 voturi)    
  Boc , treci la loc (Miercuri, 25 august 2010, 16:14)

  ovidiu35 [utilizator]

  Este foarte clar ca Boc e depasit.Macar Tariceanu a incurajat initiativa privata si a avut cojones sa se certe cu Base. Corect comentariul, ce putem face?
  Plecam sau ii schimbam!
  • +8 (14 voturi)    
   guvernari (Miercuri, 25 august 2010, 16:26)

   P. [anonim] i-a raspuns lui ovidiu35

   Am votat pentru partidul aflat la guvernare dar cu parere de rau observ ca de luni bune calca in strachini.
   Nu stiu daca vreunui alt guvern din trecut i s-ar potrivi mai bine stampila de INCOMPETENT decat acestuia. Pe langa asta par total rupti de realitate.

   Ce e mai trist e ca nici ceilalti nu sunt cu nimic mai breji.
   • 0 (10 voturi)    
    Totul este tardiv (Miercuri, 25 august 2010, 19:06)

    monser [anonim] i-a raspuns lui P.

    Nu m-am putut abtine sa iti reamintesc ca tu impreuna cu ceilalati alegatori si cu cei care nu s-au prezentat la vot ati dat dovada de o iresponsabilitate in urma votului acordat acestor oameni fara responsabilitate.Acum regretele pe care le exprimi sunt tardive si mult prea tarzii.Tara asta va fi condusa de acest guvern inca 3 ANI.Sper sa ii meritati din plin,pacat ca altii sufera de pe seama incompetentei voastre si mai ales a iresponsabilitatii dovedite de dvs.in fata urnelor de vot.Va spun eu,acest guvern va va pune noi impozite,dari,ingradiri,VA VOR LUA TOTUL.
  • +5 (19 voturi)    
   - (Miercuri, 25 august 2010, 16:26)

   aurel [anonim] i-a raspuns lui ovidiu35

   avem cu cine sa-i schimbam? -nu prea
   • +4 (14 voturi)    
    psd,pnl,pdl=hoti si snapani (Miercuri, 25 august 2010, 16:30)

    nenea [anonim] i-a raspuns lui aurel

    aici e buba. cu ce-i schimbam?!! toti sunt niste hoti
   • +3 (15 voturi)    
    + (Miercuri, 25 august 2010, 16:39)

    Rafael Che Guevara [anonim] i-a raspuns lui aurel

    dar avem macar un motiv de bun simt, pentru care sa-i pastram?- tot nu prea.
   • +10 (14 voturi)    
    Da dom'le... (Miercuri, 25 august 2010, 16:42)

    Gigi [anonim] i-a raspuns lui aurel

    ...sa-i lasam acolo pe veci! Sa nu incercam sa-i schimbam sau sa ii fortam sa se schimbe singuri ca oricum nu avem altii ... halal logica! Pe modelul asta puteam sa-l lasam pe Bombonel ca nici atunci nu aveam cu cine sa-l schimbam ... samd.
   • +5 (13 voturi)    
    nu suna bine (Miercuri, 25 august 2010, 16:52)

    Kapo [utilizator] i-a raspuns lui aurel

    ideea asta, cu "nici ceilalti nu sunt mai breji" sau "nu avem cu cine sa-i schimbam" nu tine! Va rog frumos, am auzit-o destul la dobitocii care votau iliescu pentru a treia oara consecutiv, in 1996, spunand ca nici altii nu-s mai breji. Si chiar n-au fost, dar insasi senzatia de schimbare te ajuta sa nu disperi.
    • 0 (4 voturi)    
     de acord (Miercuri, 25 august 2010, 18:01)

     P. [anonim] i-a raspuns lui Kapo

     Ziceam ca nici ceilalti nu sunt mai breji dar nu ziceam ca nu ar trebui schimbati. Sigur, trebuie sa rotim incompetentii.
   • +1 (3 voturi)    
    Aceasta este o minciuna (Joi, 26 august 2010, 2:06)

    un roman [utilizator] i-a raspuns lui aurel

    Pe care cei aflati la putere si trompetele lor o repeta de 20 de ani.

    Trezirea romani, daca nu dati cu ei de pamant de fiecare data cand isi bat joc de voi veti ajunge mai rau decat cei din Congo sau Zimbabwe.
  • -3 (15 voturi)    
   stai tu linistit... (Miercuri, 25 august 2010, 16:42)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu35

   Tariceanu nu a facut nimic in + fata de Boc pentru PFA-uri. Ba chiar i-a "ajutat" sa nu-si mai aduca masina din Germania, chiar daca era mai buna si mai ieftina decat Citroenele lui si avea tare mare nevoie de ea in meseria lui.
   Singurul merit al lui Boc este ca i-a pus pe ziaristi la aceeasi coada cu oamenii de rand. Pentru asta are aplauzele mele.
   • -4 (8 voturi)    
    coool (Miercuri, 25 august 2010, 17:10)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

    deci faptul ca a umplut tara de masini sh, de nu mai stim cum sa ne ferim de ele e OK, e un merit? chiar trebuia sa aiba tot marlanul masina? in rest, daca pt tine a-i ataca pe ziaristi e un bine facut poporului, iti meriti soarta de a fi scuipat in ochi pt cetatenia ta.
    • +3 (3 voturi)    
     mârlanul te plăteşte pe tine (Joi, 26 august 2010, 12:33)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     Printre altele, mârlanul ăsta care a vrut şi el o maşină cu 500EUR munceşte cinstit, îşi plăteşte toate taxele faţă de stat, şi sta la aceleaşi cozi la care ai tu surpriza că trebuie să stai acum, doar că mârlanul o face de peste 10 ani. Tu, doctorul docent in jurnalism, nu te-a interesat că şi mârlanul îţi cumpără ziarul şi-ţi citeşte inepţiile în care ţii cont numai de majoritatea angajaţilor, nu şi de minoritatea PFA-urilor, cu alte cuvinte îţi oferă ţie banii pe inepţii, din care să plăteşti impozitul şi restul taxelor de-acum încolo.
     Şi stai tu liniştit că nu mă scuipă nimeni în ochi pentru cetăţenia mea. Eu am trecut demult de şocul primului contact cu instituţiile statului şi am ştiut să mă adaptez.
  • 0 (6 voturi)    
   tariceanu (Miercuri, 25 august 2010, 23:23)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu35

   a avut tupeul sa prapadeasca cresterea economica texprimata in miliarde de euro pe aberatii economice, cum ar fi cresterea aberanta a pensiilor emigrantilor adusi de ceasca de la tara si plata postacilor ca matale care abereaza pe forumuri. Iata cele doua cancere ale Romaniei de azi: pensionarii ceausisti si postacii peneledeseristi de toate nivelele, de la parlamemt, televiziuni, pina la forumuri ca acesta.
   • -2 (4 voturi)    
    cancer (Joi, 26 august 2010, 0:12)

    fane [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

    Cancerul Romaniei se numeste Basescu; toate celelalte boli sunt benigne, fac mult mai putin rau decat cancerul actual. Printre "pensionarii ceausisti" face parte si o matusa de-a mea care are 3 miloane pe luna de la ceapeul mentionat. Mai devreme sau mai tarziu o sa intelegeti. Sper sa nu fie prea tarziu. Cine vorbeste de postaci...
 • +5 (5 voturi)    
  6 miliarde de euro pentru softuri? (Miercuri, 25 august 2010, 16:29)

  Tudor [anonim]

  Exista cumva un document care sa sustina afirmatia?
  "Romania a cheltuit, doar in perioada 200-2008, peste 6 miliarde de euro pentru softuri" In linkul cu secretarul de stat aceasta informatie apare in intrebarea ziaristului si intr-un fel este confirmata de catre secretar.
  M-ar interesa o defalcare a acestei sume (tipuri de software, ministere, cistigatori de licitatie samd)
  • +2 (6 voturi)    
   softuri (Miercuri, 25 august 2010, 16:43)

   Cristian Pantazi [anonim] i-a raspuns lui Tudor

   Exista aceasta defalcare; din pacate, Ministerul Comunicatiilor o tine inca secreta. Am incercat deja sa o obtinem, dar ne-am lovit de refuzuri repetate. Mai incercam, pentru ca 6 miliarde de euro e o suma uriasa si spune multe despre cum se fac achizitiile publice in Romania.
   • +4 (4 voturi)    
    O posibilitate (Miercuri, 25 august 2010, 16:58)

    Tudor [anonim] i-a raspuns lui Cristian Pantazi

    Nu sunt jurist, dar parca imi aduc aminte ca exista si la noi ceva cam cum e FOIA in SUA . Nu ar putea fi folosita legea aia pentru obtinerea de informatii?
    • +2 (6 voturi)    
     Liberul acces la info publice (Miercuri, 25 august 2010, 17:07)

     Cristian Pantazi [anonim] i-a raspuns lui Tudor

     Ba da, aveti dreptate, exista o lege specifica. Ceea ce nu inseamna ca ea este mereu respectata de autoritati. Avem zeci de exemple negative, iar un proces dureaza enorm. Ceea ce nu inseamna ca nu vom folosi acest instrument in cazul de fata :)
     Multumim pt sugestie
 • +5 (7 voturi)    
  te incurajeaza sa pleci si sa nu te mai intorci (Miercuri, 25 august 2010, 16:35)

  Roger [anonim]

  Toata lumea stie cum se lucreaza in sectorul public (stat): 2 lucreaza, alti 5 stau. Am auzit nenumarate povesti despre incompetenti care lucreaza la stat. N-as vrea sa generalizez cum ca toata lumea din sectorul public nu-si face treaba, insa unii ar trebui clar dati afara, in functie de incarcare...asa cum se procedeaza si in mediul privat. Oricum cu masurilea astea de 2 lei se loveste f frumos in mediul privat si in PFA-uri. N-am decat cel mai mare dispret pt clasa politica, presedinte si premier.
 • +1 (13 voturi)    
  Prostia doare (Miercuri, 25 august 2010, 16:37)

  Dobrogeanu' [anonim]

  BOC este cel mai incompetent prim ministru pe care l-a avut Romania din 1859 incoace. Incompetenta si prostia se citesc pe chipul sau de copil care nu este primit intre ceilalti copii sa se joace cu ei.
  Pe langa faptul ca nu il duce mintea, mai este si fudul, conform zicalei "prostu' daca nu-i fudul, parca nu este prost destul".
  Dar cum se lauda el, esentele tari se tin in sticle mici. La fel si urina cand o duci la analize.
  Dixit!
  • -2 (8 voturi)    
   nedumerire (Miercuri, 25 august 2010, 17:04)

   Rafael Che Guevara [anonim] i-a raspuns lui Dobrogeanu'

   Care conducator de provincie romaneasca anterior anului 1859, a fost mai bun decat Boc?
   • -1 (7 voturi)    
    erata- pardon exprimarea (Miercuri, 25 august 2010, 17:24)

    Rafael Che Guevara [anonim] i-a raspuns lui Rafael Che Guevara

    Ar putea exista in istorie vreun conducator mai incompetent ca Boc? (versiunea corecta)
    • -1 (3 voturi)    
     @Rafael Che Guevara (Joi, 26 august 2010, 10:45)

     Dobrogeanu' [anonim] i-a raspuns lui Rafael Che Guevara

     Nu stiu daca in istoria noastra ante-1859 a fost vreunul mai incapabil decat BOC, dar in istoria moderna sigur niciunul.
     Daca te uiti cine a stat in fotoliul de prim-ministru de-alungul celor 150 de ani de cand s-a infiintat institutia primului ministru, vei vedea ca Bok isi merita numele (in Turca, Bok = CACAT).
     Dixit!
  • +6 (8 voturi)    
   au mai fost ... (Miercuri, 25 august 2010, 17:54)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui Dobrogeanu'

   Kogalniceanu a pus agricultorilor din Dobrogea aceleasi impozite ca in Regat, si dupa ce i-a falimentat pe toti si si-a facut plinul la terenuri a ajutat la reducerea impozitelor "excesive".

   Cuza a impuscat, fara discutii preliminare, de cateva ori (Craiova etc.) intreprinzatorii care protestau impotriva ridicari taxelor de autorizare, si o data si pe cei din Iaşi care protestau contra ridicarii taxelor din piete.

   Petre Carp a provocat primul exod de cetateni si rezidenti romani in 1901 catre America ridicat taxele de export.

   Vaca si Nastase au colaborat cu success la al doilea mare exod al romanilor cand au ridicat taxele luate din salarii ...


   s-a mai vazut ...
 • +1 (11 voturi)    
  Pai ... (Miercuri, 25 august 2010, 16:38)

  Gigi [anonim]

  ... daca un partid de dreapta sprijina initiativa antreprenoriala inseamana ca PD-ul nu e un partid de dreapta? Nu se poate asa ceva ... rusine Dinu Patriciu! E un trucaj ordinar! :))
 • +4 (6 voturi)    
  hmm... (Miercuri, 25 august 2010, 16:50)

  stefan2008 [utilizator]

  "O enormitate, avind in vedere cit de usor e sa deschizi un fisier excel in care sa scrii infinit mai repede decit cu plaivazul pe hirtie." ?!?!
  Tu ai vazut cam cat de repede tasteaza (si mai ales cu cate degete !!!) doamna pe care directorul CASS din Cluj a recomandat-o in fata multimii PFA infuriate dupa 4 ore de asteptat la coada (timp in care au fost "procesati" cate 1 PFA/30min) - drept "cea mai competenta din toata institutia" ?!
  Fii serios domle... sustinem un sistem aflat in colaps: insitutia fara doamna respectiva nu putea exista (ce-i drept era singura camera unde se statea la coada, cu exceptia unei mici cozi la casierie) => toti ceilalti incompetenti freaca menta la uzura.
 • +1 (7 voturi)    
  in sfarsit! (Miercuri, 25 august 2010, 16:57)

  Kapo [utilizator]

  In trecut am criticat ce ai scris, pentru ca erai partinitor. Pentru analiza de mai sus sunt obligat moral sa te felicit. Nu ma intereseaza daca ea sustine punctul de vedere al unei aripi din PDL, atat timp cat este corecta si completa, FELICITARI!
  • 0 (4 voturi)    
   nepartinitor (Miercuri, 25 august 2010, 17:05)

   Cristian Pantazi [anonim] i-a raspuns lui Kapo

   Nu sustinem nici o aripa si nici un partid. Nici acum, nici in trecut, nici pe viitor. Aveti incredere in discernamintul nostru
 • 0 (2 voturi)    
  preluare (Miercuri, 25 august 2010, 17:01)

  Florin Cojocariu [anonim]

  Salut! Am vrea sa-ti preluam articolul pe blogary.ro . esti ok?

  Nota red. OK
 • -3 (7 voturi)    
  Guvernul isi asuma responsabilitatea (Miercuri, 25 august 2010, 17:07)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  pentru ceea ce face.

  Dvs. ce va asumati si cum?
  Faceti o lista de lucruri pe care le socotiti tampenii, dar nu demonstrati nimic.

  Ce doriti de fapt? Sa place Boc? Si daca pleaca, conduceti dvs.? Sau cine ?
  • 0 (2 voturi)    
   In ce fel (Joi, 26 august 2010, 2:12)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   Isi asuma guvernul responsabilitatea daca ei nu se considera responsabili pentru mizeria in care au afundat tara?

   Orice Guvern si prim ministru responsabil are fi demisionat de mult daca facea asemenea gafe.

   Dar de unde cand cinstea si bunul simt au emigrat primele din Romania.
 • +1 (5 voturi)    
  concis si precis (Miercuri, 25 august 2010, 17:11)

  nouvelobs [anonim]

  felicitari.
  ati rezumat intr-o maniera exceptionala tarele intregului sistem birocratic romanesc mostenit intact si cu vicii profunde de la ceausescu si dus si mai jos spre haurile cele mai tenebroase de toate guvernarile.
  printre amintiri :"nea nicu vacaroiu ceseapistu"" si "care este problema?"
  la "brainstormingul" gaunos, cu personajele de soc "team-link", orientat spre propriile interese spagi si comisioane marca nastase ..la catastrofa ultima numita boc&co, care sub deviza "reformei" ataca - poate din pura prostie - si pe cei care isi vedeau de treaba si erau productivi, onesti si unii mult mai solidari cu cei napastuiti. aceste victime "colaterale" ii va costa extrem de scump, nebanuit de scump pe actualii conducatori surzi si orbi in continuare la semnalele celor cu adevarat competenti si "nelegati" politic.
 • +5 (5 voturi)    
  Asa e (Miercuri, 25 august 2010, 17:11)

  Catalin [anonim]

  1. Ma bucur ca se revolta tot mai multi impotriva fiscalitatii cretine din Romania (nu vorbesc de banii datorati ci de modul in care se opereaza).
  2. Ma intristeaza insa domnii "ziaristi" "free-lanceri". Si pina acum a fost la fel...pentru ceilalti care aveau de aface cu fiscul dar nu ati vazut/scris nimic. Cum v-au atins la interes, cum sariti. Inca o dovada ca nu reprezentati societatea/cititorii ci doar interesele voastre personale, care acum, printr-o intimplarte, sunt aceleasi cu ale celorlalti.
  • 0 (4 voturi)    
   exemple (Miercuri, 25 august 2010, 17:32)

   Cristian Pantazi [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   2. Am vazut si am scris deseori. Iata citeva exemple:
   http://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-1001611-program-luat-spaga-ghisee-deschise-ora-oficiul-cadastru-publicitate-imobiliara.htm

   http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-6048117-kafka-programele-fonduri-europene.htm

   http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1001633-video-jumatate-faci-buletin-pentru-casa-teren-clujean-scos-din-minti-functionari.htm

   si mai avem
   • +3 (3 voturi)    
    Asa este, dar... (Joi, 26 august 2010, 2:12)

    Trocaru' [anonim] i-a raspuns lui Cristian Pantazi

    Hai sa fim fair, Cristi.
    La ora asta pe homepage sunt cel putin patru articole vitriolante (printre care al tau, al lui Vlad Mixich, al lui Ghinea, care-n plus mai vocifereaza si prin Romania libera si cine mai stie pe unde) care se refera, toate, la aceeasi chestiune, pe acelasi ton si cam cu aceleasi argumente.
    Mai lipseste demolatorul Tapalaga... probabil o fi in concediu... sau i-o fi putin jena.
    Avem deci 1) patru articole extrem de critice ("Bocus Sovieticus???), 2) in acelasi timp, 3) direct la adresa unor cetateni pe care nu i-ati sustinut, dar hai sa zicem ca i-ati menajat mai mult decat pe altii si 4) indirect la adresa Marelui Om, care, iata, nu se poate lipsi de limbile catifelate ale celor de la pct. 3, indiferent ce prostii fac acestia.

    Si tu vrei sa convingi lumea ca astea-s doar niste nevinovate coincidente, care n-au legatura, dar absolut nicio legatura cu faptul ca tampeniile astora de data asta va afecteaza direct (si) pe voi???
    Haida-deh... Nu-mi amintesc sa fi citit atatea articole fulminante pe HN anul trecut, cand Pogea cu impozitul lui a facut peste 50.000 de someri...

    Oricum, nu-i nicio rusine, pe undeva e normal sa fii mai furios atunci cand esti si direct afectat. Insa data viitoare cand mai comit astia alta idiotenie (adica probabil saptamana viitoare), poate va amintiti de episodul asta. Precum si acea mica poveste cu talc care incepe cam asa -- cand l-au saltat pe vecinul meu evreu, nam zis nimic, pentru ca nu eram evreu... etc. Stii tu.
 • +1 (3 voturi)    
  forfetar (Miercuri, 25 august 2010, 17:18)

  d [anonim]

  Si la cele de mai sus vreau sa adaug si amintirea odiosului impozit forfetar.
 • +5 (7 voturi)    
  Va veni si ziua mea! (Miercuri, 25 august 2010, 17:22)

  Stefan [anonim]

  Suport multe, dar am o aversiune profunda fata de statul la cozi si completatul de formulare. Ma simt sodomizat de un guvern pervers. Nu-i nimic, va veni si ziua votului.
  • 0 (4 voturi)    
   pacat (Miercuri, 25 august 2010, 17:30)

   Kapo [utilizator] i-a raspuns lui Stefan

   pacat ca nu se pot pune note pentru calitatea comentariului, ca ai fi castigat premiul cel mare! Sunt putini cei care o potspune atat de plastic!
  • +4 (4 voturi)    
   Si apoi (Miercuri, 25 august 2010, 18:14)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan

   va trece ziua votului...
 • 0 (4 voturi)    
  interesant CV : seitan (Miercuri, 25 august 2010, 17:25)

  nouvelobs [anonim]

  la limbaje "de calculator" omu' a insirat
  Word, WordPerfect, Excel, Lotus, Presentation, PowerPoint.
  sa inteleg ca stie sa scrie macrouri? sau in fapt sitie sa umble ca "user" cu word, powerpoint. ca m-as mira sa faca el cu propriul mouse un tabel excel mai sofisticat:)) ca de vba sau vb script ce sa mai vorbim. absolvent de calculatoare in anii 60..hmm nu cred ca a invat mare lucru. pe vremea aia un Ken Thompson intra la MIT direct din industrie si-i invata pe studenti "computer science and engineering" si mai mult. unix. C. trecand prin B. aia experienta. http://fr.wikipedia.org/wiki/Ken_Thompson
  omu' seitan e plin de diplome si teoretic ar stii cum se poate reforma un sistem de pensii !! cand il aud insa la tvri sau in declaratii am impresia ca aud un analfabet!
 • 0 (4 voturi)    
  petiţie on-line (Miercuri, 25 august 2010, 17:37)

  Ioana Dragotescu [anonim]

  Domnule Pantazi,

  Dacă o găsiţi o idee bună, puteţi promova şi prin site-ul dvs., într-o formă sau alta, petiţia on-line care circulă în prezent pe Internet.

  http://www.petitiononline.com/grevfisc/petition.html

  Aceasta sau poate alte forme de protest care vor apărea. Asta ca să înţeleagă şi guvernanţii că nu au dat doar o lovitură ziariştilor, aşa cum intenţionau, ziarişti pe care continuă chiar în aceste momente să dea vina pentru că ar reflecta chipurile în mod exagerat şi rău-voitor ce se întâmplă la ghişeele din toată ţara, ci mai multor categorii de contribuabili pe care i-au adus la exasperare cu proasta lor guvernare.

  Mulţumesc.
 • 0 (4 voturi)    
  Daca Boc nu ne vede... (Miercuri, 25 august 2010, 17:39)

  cristianssen [anonim]

  "Daca Boc & Co nu ne vede, inseamna ca nu existam... ca la Auschwitz, nu suntem decat numere fara valoare... singurii oameni din Ro sunt ei..."
 • -1 (5 voturi)    
  Nu e rupt de valorile antreprenoriale (Miercuri, 25 august 2010, 18:13)

  SaintLo [anonim]

  ci pur si simplu de realitate.
  Dar vine ea si ziua votului....
 • 0 (4 voturi)    
  Boc coseşte-n coastă (Miercuri, 25 august 2010, 18:28)

  Aurelian Mareş [anonim]

  Domnule Pantazi, comentariul dumneavoastră este precis şi la obiect. Din păcate, pentru domnul prim ministru definiţia antreprenoriatului este extrem de confuză, Ca de altfel toată gîndirea sa economică. Vă reamintesc că deunăzi concura un bătrîn ţăran la cosit fînul cu o ancestrală coasă în loc să-l ajute cu procurarea unei cositoare mecanice eventual prin utilizarea de fonduri europene etc. etc....Acum i-a picat pata pe cei care nu pot folosi pensule mecanice sau instrumente care să cînte singure. Vai de-Ardealul nost'.
 • +1 (7 voturi)    
  Asa articol pe HOT NEWS ????!!! (Miercuri, 25 august 2010, 18:51)

  lili [anonim]

  sa vad si sa nu cred...... pai, cand noi trimitem articole in care scriem despre incompetenta guvernului boc, cei de la hotnews nu le prea publica decat din 2 in 3 !!!! in sfarsit, ma bucur sa vad, deja ne-am saturat, am ajuns sa spunem sa vina orice prim ministru de la pdl, de la psd, de la pnl, de la udmr, numai sa plece o data dl boc. sa plece. pana nu e prea tarziu.
 • +2 (4 voturi)    
  alea iacta est (Miercuri, 25 august 2010, 19:52)

  gheo [anonim]

  e foarte greu, daca nu chiam imposibil sa se schimbe actualul guvern mai devreme de 2012. au majoritatea si nu vor risca sa piarda scaunele. nici macar opozitia nu e prea dispusa sa riste...
  e o uriasa increngatura de interese, toate cu referire la banul public. asa cum remarcau mai multi dintre cei care comenteaza mai sus, sunt toti niste hoti.
  si sunt pe traiectul pe care il au in general hotii. stau cat pot de mult in borcanul cu miere si la final fug si nu se mai intorc... dupa dezastrul actual, ma refer la prostiile facute si nu la criza propriu-zisa, nu vor mai reveni la putere. deci e de asteptat sa-si incarce la maximum sacii, stiind ca e 'one time opportunity'.
  asta au facut toti de 20 de ani incoace, doar ca acum s-a brodit cu o criza dupa o perioada de crestere si se resimte mai acut.
  insasi arhitectura sistemului politic este cauza mizeriei. a fost gandit de un bolsevic care a invatat la scoala, citez: 'capitalismul se construieste prin furt'. drept pentru care sistemul politic si economic este facut pentru a inlesni furtul....
  culmea e ca cei care i-au urmat l-au criticat vehement dar arata si in ziua de azi ca-i iubesc sistemul nenorocit. asta este mostenirea lui iliescu, cea adevarata. urmasii lui sunt identici in gandire si actiune.
 • +2 (4 voturi)    
  ma intreb de ce... (Miercuri, 25 august 2010, 20:33)

  Simion Petru [anonim]

  Casa Nationala de Pensii,
  Casa de Asigurari de Sanatate ,
  Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca

  in loc de

  A.S (Asigurarile Sociale) ?

  Jumatate dati afara, o singura declaratie de depus (online sau pe hartie), subdirectii pentru sanatate, somaj, pensii, etc. Mai putin timp pierdut, mai putina birocratie. Oricum, baza de calcul la contributii e aceeasi pentru toate, de regula, ar fi realizabil, daca ar fi vointa.
  • +1 (5 voturi)    
   si clientela politica ce sa faca ??!!! (Miercuri, 25 august 2010, 20:58)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Simion Petru

   Si PSD si PNL si PDL si UDMR si toate partidele alelalte si toate partiduletele au oameni care trebuie sa ajunga directori, directori adjuncti, sefi de birou, sefuleti mai mari sau mai mici si pentru asta trebuie multe Agentii, Case, Directii, Administratii de tot felul, Societati autonome care se calca in picioare ..... Cu cat e mai stufos sistemul bugetar, cu atat e mai satisfacuta clientela politica..........
 • +4 (4 voturi)    
  incompententa, dar si reactii complet stupide (Miercuri, 25 august 2010, 21:02)

  vali [anonim]

  "Incompetenta": daca citeai declaratia vedeai precizarea cum ca trebuie depusa lunar.
  "Rezistenta la schimbare a birocratiei si incapacitatea de reforma.": Din ce am vazut personal, cel putin la CJP si la Somaj, ei folosesc niste programe scrise in FoxPro. Acum, v-as ruga sa dati o metoda concreta, cap coada, cum se poate implementa simplu si eficient in 2 luni o metoda de colectare a unor noi tipuri de declaratii in mod automat si nu cu milioane de dolari dati pe soft, pentru ca e criza. Teoretic, sa faci ceva automat implica un program ca cele pentru declaratiile pe care le depun firmele. Doar nu va imaginati ca ei stocheaza milioane de exceluri aduse de contribuabili(fiecare in propriul sau format, pentru ca fara un program nu prea ai cum sa impui modul in care sa arate excelul). Apoi adunarea excelurilor intr-o baza de date comuna e alta treaba simpla...
  "- Invalidarea povestilor de sute de milioane de euro cu softurile absolut necesare institutiilor.": daca erati ziarist nu luati de buna o informatie ca aceasta... in acelasi articol va plangeti ca cei din minister vorbesc chestii complet contradictorii si mai aveti incredere in ce spune cineva de acolo?
  Cei cu DDA si PFA au de depus mai putine declaratii lunar decat firmele, si nu cred ca am vazut o asemenea isterie in randul firmelor. In plus, foarte multe PFA-uri si DDA-uri sunt salarii mascate, reprezentand cazuri de evaziune fiscala. In tarile cu apa calda asta se pedepseste si cu inchisoarea. Eu va spun ca doar in IT sunt zeci de mii de angajati deghizati in PFA-uri. Iar IT-ul nu e un domeniu singular de acest tip.
  "- Dispretul fata de initiativa antreprenoriala." - As vrea sa numarati peste ceva vreme cate PFA-uri o sa mai existe. Initiativa "antreprenoriala" e in aproape 80% din cazuri o evaziune fiscala, un salariu mascat... o lipsa de respect pentru ceilalti care au carte de munca si care platesc o multime de taxe pentru a sustine sistemele de pensii/somaj/sanatate.
  • 0 (0 voturi)    
   nu zau ! (Joi, 26 august 2010, 13:26)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui vali

   Asta e un exemplu concret de gandire de bugetar !
   Nu trebuiau sa dea drumul la sistem pana nu se asigurau ca pot face fata la aberatiile generate.
   Furau mai putin si faceau rost de softurile de care aveau nevoie. Terminau portatul ala si lasau oamenii sa faca platile on-line
   Asa, gandind ca niste bugetari au ales sa-i doara in fund de ce se petrece peste 5 minute si si-au batut joc de mii de oameni.
   Iar tu , pun pariu, ca ai vechi state de plata la o institutie bugetara !
 • +4 (4 voturi)    
  inca una pe lista (Miercuri, 25 august 2010, 21:36)

  donache [anonim]

  Eu as zice ca a mai scos la iveala inca o problema a sistemului, pe langa cele enumerate. Si anume faptul ca foarte statul a acceptat (prin MF si Registrul Comertului) ca jurnalistii sa poata fi platiti pe DDA. Bineinteles ca acestia au profitat de aceasta portita. Aveau de ales intre DDA cu taxe mici si PFA cu taxe mari. In orice țara din lume s-ar fi ales DDA. Sa lase in lista de meserii acceptate cu DDA doar scriitori , compozitori, sculptori, pictori sau alte categorii care creaza opere de arta si toti acestia platiti ptr. o creatie in domeniul lor, nu ptr. pareri la TV sau articolase in ziarele de 2 bani de la noi
 • 0 (2 voturi)    
  Despre PS-uri (Joi, 26 august 2010, 0:38)

  Clujean [anonim]

  PS-ul autorului e tipic dambovitean: sigur, masura trebuie luata, dar nu astazi, ci maine, adica scart-scarti pana marti.Unde te intorci, dai peste romani care se vaicaresc si acuza dezordinea generala din tara, si asta nu de un an, ci de zeci. Dar cand cineva incearca, onest, cu poticnelile inerente,sa faca nitica ordine, toti sar arsi si se straduiesc sa-l ingroape. Boc e urat pentru pentru ca a deranjat viesparul romanesc. Pentru ca Romania, astazi, nu e un furnicar ori un stup, ci un viespar. Viespea e individualista, oportunista si hoata.Pentru toate putorile din Romania am un mesaj: nu va ingrijorati, Boc va cadea in curand. Si veti avea din nou ministri care se vor vinde pentru carnati, care vor da telefoane in favoarea afacerii fiului, care vor fi instruiti de tanci asupra numarului de stele europene, care vor face legi in beneficiu peropriu, care vor dona prietenului subsolul Marii Negre. Veti fi fericiti atunci, pentru ca veti avea un temei real sa va vaicariti. Brava, natiune!
  • 0 (2 voturi)    
   Da, (Joi, 26 august 2010, 8:01)

   Pantera Roz [utilizator] i-a raspuns lui Clujean

   dar voi il veti avea iar pe competentul Boc la Cluj si v-ati scos!Asa ca fii fericit.De noi nu mai zic...
  • +1 (3 voturi)    
   CORECTIE MAJORA (Joi, 26 august 2010, 11:37)

   db [anonim] i-a raspuns lui Clujean

   Viespile sunt niste creaturi carora nu le place sa fie furate! Albinele, harnicutele, stau linistite sa li se ia mierea, cand riposteaza unui atac isi si dau viata, in schimb viespile nu lasa asa usor sa fie furate si ataca fara sa-si sacrifice viata, sunt mai evoluate.Albinele sunt robi, viespile sunt creaturi libere!
   cat despre comentariile astea" regionale", eu m-am saturat de abordarile astea pe regiuni. Sa fim bine intelesi, suntem in aceeasi troaca cu totii, iar elitismul asta ARDELENESC nu are nici o valoare, atata timp cat e generat doar de sutele de ani cat a stat Ardealul sub ocupatie austro-ungara. Pe mine personal nu m-ar deranja Boc daca ar vrea si ar putea sa faca treaba, ci ca neintelegand DELOC economie, sociologie si nici justitie, face praf tara, in timp ce co-regionalii lui il apara pe motiv de apartenenta la regiune! Stupid!
 • 0 (2 voturi)    
  Tov Bobbutu - este un Boc corcit cu Bob (Joi, 26 august 2010, 1:35)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  Tovarasul premier Bokkutu Warza Bleaga este pe cale sa isi schimbe porecla in nume.

  Am aflat din surse caci cocheteaza cu ideea de se numi Bobbutu - eliminand omonimia cu anumite materii, numite "boc" in limba turca.

  Noi nu credem ca schimbarea de nume ii va aduce si un spor de parfum, fiind convinsi ca mirosul esential ii va ramane d-lui premier.

  Noul nume este de mare rezonanta, avand filiatii in antecesorii d-sale la carma tarii - prin tov Bobu, recunoscuta somitate mondiala in politica romanesca.

  Daca Bobu i-a lins mana lui Ceausescu pe acoperisul CC-ului, ne intrebam ce va linge Boc pe un acoperis din vestul Bucurestiului ?

  "Patria si Dreptul meu !"

  .
 • +2 (4 voturi)    
  Gata. Boc trebuie sa plece! (Joi, 26 august 2010, 10:25)

  Alui [anonim]

  Nu face fata si face mai mult rau decat bine.
  Am votat cu Basescu, n-aveam alta solutie, dar daca ar fi acum un referendum pentru demiterea lui, as vota pentru.
  • +1 (1 vot)    
   si eu m-am saturat (Joi, 26 august 2010, 13:20)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Si eu !
   CE s-a petrecut zilele astea e o adevarata nesimtire.
   Trebuiau demisi macar ministrul finantelor pentru bataia de joc cu punerea in practica a acestor modificari.
   Iar pentru raspunsul de colhoznic Base trebuia sa-l demita pe Boc !
 • 0 (0 voturi)    
  nu e incompetenta (Joi, 26 august 2010, 16:01)

  mihai [anonim]

  Cine crede ca actualul guvern e incompetent se inseala. Oamenii aia, daca ii pot numi asa stiu ce fac, insclavagesc tara. Culmea e ca sunt destui carora li se pare normal desi habar n-au cum e intr-o tara civilizata.
  Nu va amagiti ca ailalti ar fi facut altfel....le curg balele dupa ciolan si o sa fie vai si amar cand or sa conduca ei....ciolanul nu mai are carne.
  Mesaj: Live the country.
 • -1 (1 vot)    
  Pentru DB:o fi majora, dar nu e corecta (Joi, 26 august 2010, 17:01)

  Clujean [anonim]

  Ca stupar cu experienta, va atrag atentia ca viespile nu produc, ci doar se reproduc. Ce sa furi de la ele? Albinele produc, platesc "taxe", e adevarat, dar au, in schimb, asigurare pe viata.Viespile fura doar cand e frig si albinele sunt semi-amortite.Translatand in uman, au doar avantajul obrazului gros al marlanilor ardeleni, munteni si moldoveni (sa fie pace, na), cand intalnesc persoane oneste si cu bun simt (vezi Boc).
  Referitor la regionalisme, cred ca gresiti. Eu atacam spiritul dambovitean, nu pe "regateni". Adica mahalaua intelectuala bucuresteana, cu Chireac, CTP, Badea, Rosca, antenisti si irealisti. Amprente regionale exista insa, generate de conjuncturi istorice diferite.Caracteristic pentru o buna parte a elitei transilvanene era, candva, respectul fata de lege, stat si semeni.Era reflexul educatiei in spirit iluminist austriac (nu maghiar). Ce a mai ramas din acest spirit, in marea masa a ardelenilor, sunt -dupa comunism- doar jalnice resturi. De aceea, e o sarbatoare cand intalnesti exemplare umane pentru care onestitatea si altruismul nu sunt vorbe goale. Este motivul pentru care il voi sustine in continuare pe Boc, "incompetentul" care a facut din Cluj un oras european.
  Si inca ceva, semnificativ, poate: ca bugetar si stupar intru pe internet la ore tarzii.Ma intreb cum reusesc altii sa posteze inainte de ora 16.Sa nu-mi spuneti ca sunt toti intreprinzatori privati!
  • 0 (0 voturi)    
   Bun expozeu (Joi, 26 august 2010, 19:47)

   Pantera Roz [utilizator] i-a raspuns lui Clujean

   D-le,iti respect covingerile,cu toate ca nu le impartasesc.Cu Boc gresesti.Bunul simt nu ajunge.Mai trebuie si ceva competenta.Pe care nu o are pt. functia pe care o ocupa acum.Luati-l inapoi la Cluj.Poate acolo face fata si toata lumea e fericita.Simplu.
  • 0 (0 voturi)    
   AM INCEPUT SA SCRIU ACEST COMENTARIU (Vineri, 27 august 2010, 10:04)

   db [anonim] i-a raspuns lui Clujean

   intr-o stare de completa perplexitate. Incercati sa nu va simtiti jignit de ce va spun: un om de bun simt face lucruri de bun simt. dl. Boc, de la numirea sa pe postul de premier face multe lucruri, numai cele care tin de postul de premier, nu.Pozitia de premier e una executiva, de strategie si de conducere a colectivului de ministri, indrumandu-i sa conceapa programe de dezvoltare a domeniilor fiecaruia, agregand politicile catre o rezultanta comuna cu scopul ca cetatenilor tarii sa le mearga mai bine. De la numire l-am vazut pe dl. Boc cosind, dand cu sapa, etc. numai chestii legate de postul de premier nu l-am vazut, auzit si resimtit ca face. Un om de bun simt, cand nu stie ceva, zice: Nu stiu. E o forma de onestitate, nu-i asa? Nu e si cazul dl. Boc, interesati-va si despre iluzia de "competenta constitutionala" pe care a incercat s-o induca, ce are la baza. In rest, recititi postarea mea anterioara. Mai adaog ca prezentati o pozitie anacronica - n-are cum ca numai educatia austriaca sa fi influentat spiritul ardelean, ci si cel maghiar, va place sau nu. Eu personal il consider un altoi de valoare. Ei, dar intelectualii ardeleni sunt celebri si cu purismul 'latin " al poporului roman pe care l-au clamat, complet fals si pagubos, creator de comportamente asociale -o altfel de mahala cu pretentii intelectuale. Iarasi, sa respectam o lege prost facuta - nu mai sunt vremurile alea! O lege trebuie sa fie bine gandita, usor aplicabila, echidistanta, in respectul si interesul cetatenilor carora li se aplica. Daca nu e asa, noi cetatenii avem datoria s-o taxam, s-o corijam prin orice mijloace legale. Asta se intampla in lumea democratica acum, nu mai raspectam orbeste legile. Inchei - poate e semnificativ: ca intreprinzator privat si investitor, am timp acum sa postez si intre 9-17, in conditiile in care nu mi-am vazut capul de treaba in ultimii ani, dar cererea din domeniul meu a scazut la nivelul lui 1997, in conditiile in care nevoia este in continuare f. mare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by