Opozitia conditioneaza astazi votul pe Legea ANI de scaderea cotei TVA la 19% si a cotei de TVA pe alimente la 5%. Senatorii social-democratii au anuntat, de fapt, ca nu vor vota legea Agentiei Nationale de Integritate.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

In actuala forma a Legii ANI, propusa de Camera Deputatilor, demnitarii vor fi obligati sa-si publice in declaratiile de avere si interese proprietatile, conturile, tablourile, bijuteriile, cardurile de credit si contractele cu statul. De asemenea, inspectorii vor avea la dispozitie trei ani, dupa terminarea mandatului, sa verifice averile demnitarilor. Pe langa Curtile de Apel vor functiona comisii de ancheta formate din procurori si judecatori care vor continua munca inspectorilor.

Dar puterea are o majoritate fragila in Senat, in principiu 73 de senatori, fata de 69 cati sunt necesari pentru votarea unei legi organice. Insa de la UDMR Gyorgy Frunda a anuntat ca nu va vota, iar de la PDL senatorul Georgica Severin a demisionat din partid.

In ce consta autismul opozitiei social-democrate:

  • Opozitia nu tine cont de obligatiile Romaniei fata de exigentele Uniunii Europene. Care in recentul Raport privind Justitia si lupta impotriva coruptiei a pus un accent deosebit pe functionarea corecta si eficace a ANI.
  • Opozitia nu vine cu analiza asupra bugetului a reducerilor TVA. De mentinere a acordului cu FMI si alte organisme de finantare, prin incadrarea in deficitul de bugetar de 6,9%. Pur si simplu nu-i intereseaza acest aspect. Faptul ca prin anularea acordului cu FMI  credibilitatea Romaniei pe pietele de credit se prabuseste, iarasi nu conteaza. De unde bani pentru plata pensiilor si salariilor, iarasi nu conteaza. La ce dobanzi s-ar putea imprumuta statul roman in continuare, nu conteaza. Care sunt costurile implementarii de TVA diferentiat, iarasi nu intereseaza.
  • Reducerea TVA la alimente se va reflecta in preturile finale ale acestor produse? Va folosi ceva cetatenilor de rand sau vor castiga doar producatorii si comerciantii, care vor muta in profit diferenta de TVA pa cere n-o mai platesc la stat?
  • Toata filosofia bugetara si a dezechilibrelor structurale explodeaza. Nu se explica cum se face constructia noului buget pentru 2011, ce restructurari si reduceri de personal bugetar implica aceste noi cote de TVA, ce implicatii are nerespectarea acordurilor internationale la care Romania este parte.

Probabil sunt multe aspecte tehnice care pot fi adaugate la lista de mai sus. Toate aceste propuneri ale opozitiei, fara explicatii, m-au facut sa titrez articolele "opozitia autista".

Intrebarea este ce vrea, de fapt, PSD?

Sa ajunga la guvernare cu orice pret. Cu pretul ruperii acordurilor internationale si a obligatiilor Romaniei fata de Uniunea Europeana. Cu pretul agravarii dezechilibrelor structurale. Cu pretul prabusirii sustenabilitatii fondurilor de pensii, de somaj, sanatate, educatie, salarii bugetare, etc.

Adica cu pretul instaurarii haosului in tara.

Asa incat sub presiunea miscarilor de strada sa se ajunga la demisia guvernului si, eventual, a presedintelui tarii. Demonstrand ca tara nu poate fi guvernata de catre actuala putere. Si ca salavarea nu poate veni decat de la PSD.

Sa zicem ca se deruleaza acest scenariu si PSD ajunge la putere, cu alegeri anticipate, alternativ cu obtinerea unei alte majoritati parlamentare. Si ce se va intampla atunci?

In inconstienta sa, PSD crede ca de a doua zi dupa instalarea la putere incepe sa curga din cer, de la Dumnezeu, lapte si miere asupra Romaniei. Ca e suficient ca "specialistii" PSD sa ocupe scaunele ministeriale pentru ca Romania sa iasa din criza ca o racheta, sa revina duduiala taricenista, sa avem cel mai tare stat social din Europa, in care majoritatea populatiei primeste ajutoare de la stat, fara sa fie obligata sa munceasca undeva. Fara asistenta FMI si a UE.

Care ar fi componenta noului guvern PSD, asa-zisii specialisti de frunte ai tarii?

Ca premier, PSD are de ales intre Ponta, Geoana si Nastase. Cele mai mare sanse le are Victor Ponta.

La educatie, dna Andronescu nu are contracandidat. Ce face la finante? Cum Mihai Tanasescu a plecat trantind usa, nu va accepta acest post, mai ales ca filosofia sa merge in rezonanta cu aceea a FMI. Cine ar fi atunci candidatul? Greu de spus, intrucat PSD nu are un candidat specializat. Sa fie dl Hrebenciuc cel care va ocupa postul, extrem de important? Nu se stie, posibil. Dl Dragnea va ocupa postul de la interne. La economie dl Constantin Nita, la munca dl Dan Mircea Popescu. Candidati cu pretentii sunt: dl Mazare, Vanghele, Olguta Vasilescu, Oprisan, Robert Negoita, Dan Nica, Titus Corlatean si alti baroni importanti. Cam aceasta ar fi echipa. Cum isi vor imparti ministerele e mai putin important.

Ar merita sa facem experienta aceasta. Un PSD obligat sa plateasca pensii, salarii bugetare, ajutoare de somaj, fara sa aiba de unde. Sa vedem ce face. Ca nici imprumuturile nu sunt asa simple, dupa cum ne arata exemplul Spaniei. Sau exemplul Greciei. Problema este insa data de consecintele pe termen lung asupra romanilor. Daca si cu ce pret am putea sa refacem echilibrele macroeconomice. Cati ani de alte suferinte ar fi necesare. Din pacate nu ne putem permite acest experiment.

Nu spun ca guvernul Boc este performant. Are multe bube si lacune. Faptul ca nu a mers mai rapid in restructurarea bugetara, ca nu a taiat aripile clientelei politice, ca nu are metode de absorbtie a fondurilor europene, ca intarzie reforma in educatie, justitie, sanatate, etc.

La ora cand scriu acest articol nu stiu rezultatul votului din Senat. Ce interese vor predomina. Este posibil orice rezultat.

Dar cred ca votul de azi din Senat va face istorie.