Alter ego-ul lui Dej: Gheorghe Apostol si destinul comunismului romanesc

de Vladimir Tismaneanu     HotNews.ro
Luni, 23 august 2010, 11:17 Actualitate | Opinii


Vladimir Tismaneanu
Foto: AGERPRES
A incetat din viata Gheorghe Apostol (nascut in 1913), fost inalt demnitar al PCR, veteran ilegalist, fost presedinte al sindicatelor comuniste, membru al Biroului Politic (inclusiv in aprilie 1954, cand a fost condamnat la moarte Lucretiu Patrascanu), prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri, unul dintre cei mai apropiati acoliti ai lui Gheorghiu-Dej. Un scurt timp, in perioada 1954-1955, Apostol a fost prim-secretar al CC al PMR (dar tot Dej era liderul suprem, un veritabil si temut autocrat). Ani de zile Apostol a fost presedintele CCS (Consiliul Central al Sindicatelor), unde a colaborat cu Liuba Chisinevschi si cu Anton Moisescu. 

Asa-zisul atentat din 1945 impotriva lui Apostol, cel mai probabil o provocare organizata de Bodnaras si Pantiusa-Bodnarenko, a fost un subiect manipulat pentru autovictimizarea propagandistica a PCR.  Niciodata, sub nicio forma, Apostol nu a miscat in front in anii lui Dej.  In 1965, Apostol se credea indrituit sa fie sucesorul lui Dej.  A fost o eroare de calcul si o subestimare naiva a rolului lui Ceausescu ca sef al Directiei Organizatorice a CC al PMR.  Nu s-a intamplat astfel, in primul rand datorita jocurilor urzite de Maurer, Bodnaras, Ceausescu si Chivu Stoica dar, nu mai putin important, ca urmare a faptului ca Nicolae Ceausescu avea o baza reala in ceea ce numesc grupul aparatului de partid.  Apostol reprezenta subteranele clandestintatii comuniste, Ceausescu era simbolul autonomizarii aparatului.

La Congresul al IX-lea, in iulie 1965, Apostol a fost ales in Comitetul Executitv si in Prezidiul Permanent, a prezentat Raportul cu privire la statutul partidului.  Relatiile cu Ceausescu era execrabile, dar Apostol continua sa faca la bonne mine pour les mauvais jeux.

In 1969, la Congresul al X-lea, a fost atacat de Constantin Dascalescu si de Gh. Pana pentru "abateri de la morala socialista" si alte asemenea "pacate".  A fost eliminat din varful piramidei.  A refuzat sa-si faca autocritica si a trimis cateva texte extrem de dure catre conducerea de partid  in care vorbea despre patologica grandomanie a lui N. Ceausescu.  A lucrat un timp ca presedinte al Rezervelor de Stat, a fost apoi ambasador in Argentina, Uruguay si Brazilia. Cand a devenit convins ca intre PCR-ul lui Ceausescu si partidul in care el crezuse cu entuziasm nelimitat nu mai exista o reala continuitate, Apostol a facut un gest greu de imaginat pentru un bolsevic: a incalcat disciplina de partid, a devenit un fractionist.  In martie 1989, a fost unul dintre autorii "Scrisorii celor sase", un document programatic al unei fractiuni care sfida dictatura personala a lui Nicolae Ceausescu, dar se mentinea in interiorul dogmei comuniste si nu chestiona nici rolul conducator al PCR, nici natura ilegitima a regimului. 

Ca si un Constantin Parvulescu ori Silviu Brucan, alti semnatari ai Scrisorii, Apostol fusese direct implicat in marile abuzuri ale perioadei de luare a puterii si de distrugere a democratiei din Romania. Am scris adeseori despre Apostol in cartile mele, inclusiv in Stalinism pentru eternitate, in EvZ si pe acest blog. La un ceas istoric al unei abisale degradari a conditiilor de viata, cand dictatura neo-caligulara a lui Ceausescu atinsese paroxismul irationalitatii, Apostol a indraznit sa protesteze. Un protest din interior, un protest minimalist, dar totusi mai mult decat tacerile capitularde ale unor Maurer, Verdet, Gogu Radulescu, Onescu, Burtica, Stanescu, Iliescu si atiatia altii. Nu mai vorbesc de cei care au stat alaturi de Ceausescu pana la capat, intre care Emil Bobu, Manea Manescu, Ion Dinca, Paul Niculescu-Mizil, Gogu Radulescu, Ion Coman, Ludovic Fazekas, Tudor Postelnicu, Stefan Andrei, Dumitru Popescu, Suzana Gadea si ceilalti.

Cum spuneam, mi-am exprimat opiniile despre Apostol inca din timpul vietii sale, inclusiv in prefata cartii de convorbiri cu batranul ex-militant realizate de jurnalistul craiovean Ion Jianu, aparuta la editura Curtea Veche (Gheorghe Apostol si Scrisoarea celor Sase).  Gh. Apostol a stiut ca voi scrie prefata, a citit ce-am scris. Nu a inteles niciodata ca servise un regim care, departe de a fi fost al muncitorilor, a fost de fapt o dictatura birocratica asupra adevaratei clase muncitoare.  S-a complacut ca membru al inaltei nomenklaturi, a participat in chip decisiv la lichidarea sindicalismului liber din Romania. A avut treo copii: din prima casatorie, dinainte de razboi, o fiica, Geta. 

Cu Melita Apostol (o ilegalista de origine din Brasov, nascuta Scharf, aflata un timp, in anii 50, in fruntea Comitetului Radiodifuziunii), un baiat Gelu (nascut in 1946, traieste, din cate stiu, in Canada) si o fiica, Sanda (nascuta in 1953).   A fost in chip neconditionat omul lui Gheorghiu-Dej, alter ego-ul micului Stalin de la Bucuresti, era membru al cercului intim (inca din inchisoare, de la Doftana, apoi la Targu-Jiu), a nutrit aceleasi pasiuni cu acesta, gandea si vorbea ca el, nu a inteles niciodata ca PCR a fost o formatiune anti-patriotica, o secta dogmatica ale carei obsesii au costat enorm in plan uman, social, economic, cultural si moral.

Nota: Text preluat cu acordul autorului de pe www.tismaneanu.wordpress.com
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3700 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Despre Tismaneanu Sr. nimic? (Luni, 23 august 2010, 11:52)

  Marian Boldea [anonim]

  Mi s-ar parea foarte interesant si un articol al aceluiasi autor pe tema asta!
  • +2 (2 voturi)    
   Oare? (Luni, 23 august 2010, 14:01)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Marian Boldea

   Ti s-ar parea interesant sau ai avea doar unde sa postezi ca e irelevant articolul din pricina legaturii de rudenie?
   • -2 (2 voturi)    
    Chiar mi s-ar parea interesant! (Luni, 23 august 2010, 15:00)

    Marian Boldea [anonim] i-a raspuns lui sile

    Si nu numai din punctul de vedere al potentialului mod de abordare, ci mai ales din cel al posibilitatii de a mai explora putin, prin intermediul lui, psihicul lui Vladimir Tismaneanu - un tip deja interesant din acest punct de vedere.
  • 0 (0 voturi)    
   Subiect (Luni, 23 august 2010, 17:36)

   anon [anonim] i-a raspuns lui Marian Boldea

   Articolul e despre Apostol. Cartea "Stalinism pentru eternitate" vorbeste si despre Leonte Tismăneanu (nascut Leonid Tisminetski). Tismaneanu nu a ascuns niciodata asta. Cartea e extraordinara, pentru ca e factuala si foarte bine documentata. O lectura interesanta pentru oricine vrea sa inteleaga ce s-a intamplat in Romania, fara impachetarile de rigoare pe care si cei din stanga si cei din dreapta le adauga istoriei.
   • 0 (0 voturi)    
    Oda lui Volodea (Luni, 23 august 2010, 22:36)

    satanae [anonim] i-a raspuns lui anon

    "Stalinism pt eternitate" este doar o carte slaba, poate sa fie ceva inedit doar pt cei care nu au mai citit nimic pe tema asta. Volodea s-a scremut nu stiu citi ani la cartea asta, care i-a iesit in final execrabil. Este mai interesanta cartea lui Ghita Ionescu si daca avem in vedere faptul ca asta a aparut cu vreo 40 de ani mai devreme, asta spune foarte multe despre contraperformanta lui V.
    Nu cred ca i se poate reprosa lui Volodea faptul ca ar fi copilul lui Tisminetki, desi in toate exista o limita. Limita pe care o trece datorita lipsei de bun simt care-l caracterizeaza, atunci cind ii judeca, pur si simplu, pe fostii rivali ai tatalui sau, care l-au marginalizat pe acesta in tinerete. Si Apostol este unul dintre ei. Apostol poate fi judecat - sau mai curind actiunile lui, nu el - dar nu cu tonul asta didactic, nu de pe pozitia asta de atoateatiutor pe care o arboreaza fiul unui fost ilegalist, care s-a plimbat printre fostii nomenclaturisti foarte multi ani si a beneficiat de toate privilegiile lor. Pina la urma, daca ai in vedere ca omul asta chiar l-a cunoscut pe Apostol, personal si cel mai probabil in casa parintilor, dupa ce A. intrase si el in dizgratie, gestul lui nu pare decit o obraznicie gratuita. Sa-i dai lectii post-mortem, pe tonul asta, unui ratat politic precum Apostol, care nici macar nu-ti mai poate replica, este doar o dovada de grandomanie si de lipsa de bun simt. Pina la urma, de unde stie Volodea ce au inteles si ce nu Apostol, Leonte Rautu sau, mai recent, nea Nelu? Si de ce simte nevoia sa le explice el, personal? Cu toate ca altii pot sa treaca cu vederea ca el este fiul unui fost acolit al acestor oameni, Volodea nu poate si face ce face si se tot intoarce impotriva vechilor sale cunostinte din tinerete, ca si cum ar vrea sa inlature o banuiala. De-aia si scrie asa de prost in ultimii ani.
    • 0 (0 voturi)    
     o tempora - marii vostri moralisti (Marţi, 24 august 2010, 8:02)

     moralinsauer [anonim] i-a raspuns lui satanae

     Imi permit sa adaug sub forma de raspuns la aceasta cvasi-vivisectie a unui caracter (mai degraba a lipsei acestuia) stinghereala cu acest articol: pe cand und Stauffenberg are gloria unui erou national, un vierme se cazneste aici sa striveasca, devalizand post-mortem, pe un razlet care a riscat nu mai putin fata de un dictator iesit si el din limitele normalitatii.
 • +1 (1 vot)    
  Epoca comunista (Luni, 23 august 2010, 12:56)

  Rasmus [utilizator]

  Am citit intr-un National Geographic din 2007 cateva pagini dedicate lui Ceausescu, documentate, fara patima anilor '90 si care mi-au demonstrat ca se poate face istorie chiar daca anumiti tovarasi sunt in viata si chiar in viata politica de astazi
  Pacat ca eu nu o sa mai apuc sa stiu mai multe despre aceasta perioada care mi-a marcat viata atat de profund.
 • +1 (1 vot)    
  Volodea (Luni, 23 august 2010, 13:18)

  nety [anonim]

  Marian Boldea spune ca ar vrea un articol despre Tismaneanu sr. Eu ii sugerez, mai simplu, sa ia "lupta de clasa" sau "era socialista" numar cu numar si o sa constate ca Vladimir Tismaneanu (o fi fost si tatal sau tot Vladimir?), scria execelent despre comunism. Eu am avut bibliografie la Socialism stiintific din VT. Asa se face ca omul cunoaste bine realitatile acelei "iepoci".
 • +1 (1 vot)    
  info (Luni, 23 august 2010, 13:31)

  Jimbo [utilizator]

  Leonte Tismăneanu sau mai bine zis Leonid Tisminetski... a fost un activist si propagandist comunist. E foarte greu fiului sa-i fie iertate pacatele tatalui...
 • 0 (0 voturi)    
  GHEORGHE APOSTOL (Marţi, 24 august 2010, 0:16)

  Vran Sergiu [anonim]

  Dumnezeu sa il odihneasca!
  A fost contracandidatul lui Nicolae Ceausescu la conducerea Partidului Comunist Roman si putea sa fie presedinte al Romaniei. Dar a fost inlaturat de la putere. A fost trimis ambasador 11 ani (1977-1988) in diferite tari din America Latina printre care Brazilia.
 • +1 (1 vot)    
  Tismaneanu = 0 (Marţi, 24 august 2010, 11:58)

  Mihai V. [anonim]

  Cine are interes sa-l tot scoata in fata pe acest ratat Tismaneanu, fiu de comunist, sosit cu tancurile rusesti in Romania, el la randu-i sluga a comunistilor, pe care i-a tradat pentru cativa arginti. Acum vine sa-i fericeasca pe romani, cand este in dizgratia fostilor stapani.Sunt destui romani superiori acestui neica nimeni, care sa lamureasca problemele noastre. Ai putin bun simt cazatura si nu te mai amesteca in viata publica , nu ta baga nimeni in seama!
 • 0 (0 voturi)    
  Apostol (Vineri, 27 august 2010, 12:05)

  apostol [anonim]

  Foarte bun articolul.
  Vom retrimite de la site oficial Gheorghe Apostol la articolul dumneavoastra.
  Sunteti de acord?
  Gasiti pe site-ul oficial de asemenea si un interviu cu Gheorghe Apostol dupa 1989 , in care spune ca i s-a facut scarba de politica de acum din Romania
  http://gheorgheapostol.blogspot.com/
 • 0 (0 voturi)    
  GHEORGHE APOSTOL (Duminică, 29 august 2010, 17:57)

  Branzei Adrian [anonim]

  DUMNEZEU sa il odihneasca in pace!
  Ii putea succeda lui Gheoghe Gheorghiu-Dej la putere dar Gheorghe Maurer si altii au tras sforile pentru ca Nicolae Ceausescu sa ajunga la carma Romaniei.
  Fiind incomod, Apostol a fost trimis ca ambasador in diverse tari din America de Sud, printre care Brazilia intre anii 1977-1988.
 • 0 (0 voturi)    
  - (Vineri, 3 septembrie 2010, 11:51)

  Vran Lia [anonim]

  Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by