Spuneam zilele trecute ca PDL a inceput sa coboare pe tobogan, coborare care este, dupa parerea mea, ireversibila. Mai spuneam ca sunt trei alternative pentru electoratul de dreapta. Fiecare are argumente pro si contra, puncte forte si puncte slabe. Sa le analizam pe rand. Prima dintre alternative este PNL.

Argumente PRO:

1. Structuri existente la nivel national

PNL are structuri existente in aproape toata tara, chiar daca nu sunt extinse la nivelul la care au ajuns PSD si PDL. Existand nuclee aproape peste tot, e mai usor de atras noi membri si de construit in jurul lor. In multe localitati PNL este prezent in consiliile locale (sau este chiar la conducerea consiliilor locale si ale primariei), avand vizibilitate.

2. Practica guvernarii

Prezenta la guvernare de-a lungul timpului (guvernele Stolojan, CDR, guvernul Tariceanu) a obisnuit PNL cu practica guvernarii. In cazul unei noi prezente la guvernare, adaptarea se face rapid, cunoscandu-se deja “butoanele” guvernarii. PNL poate oricand propune cateva echipe guvernamentale, care sa intre imediat in practica guvernarii.

3. Un brand puternic si atractiv

PNL are in spate o istorie vasta, partidul fiind prezent in mai toate momentele nationale majore de la 1848 pana astazi. Asta a dus la crearea unui brand puternic, care continua sa atraga si sa seduca.

4. Masinarie electorala rodata

E legata partial de existenta structurilor locale. PNL poate duce o lupta electorala de la egal la egal in aproape orice colt de tara cu masinariile PSD si PDL, dar si la nivel national (sa ne amintim ca in 2004 PNL a dus greul luptei impotriva infernalei masinarii electorale a guvernului Nastase).

5. Capacitatea de a mentine un sistem deschis

Guvernarea PNL 2004-2008 a dus la un sistem economic deschis, in care apartenenta la clientela politica nu era o conditie aproape indispensabila de a accede la comenzi publice. Este poate una din putinele diferente majore intre modul de a guverna al PNL si al PDL/PSD.

6. Apartenenta la o mare familie politica europeana

Desi mai putin influente decat familiile socialiste si populare, familia liberala europeana ofera totusi accesul la know how si recunoastere internationala.

7. Formidabila capacitate de revenire

In ultimii 20 de ani, PNL a oscilat intre marire si decadenta, reusind de fiecare data sa revina dupa caderi abrupte (ratarea intrarii in parlament in 1992, salvarea in extremis in 2000 cu un procent de circa 7%).

8. Vizibilitatea oferita de statutul de partid parlamentar

PNL are o buna prezenta in media si facilitati de a se promova in perioadele de campanie electorala.

Argumente CONTRA:

1. Guvernare cu masuri de stanga

Guvernarea PNL a avut nenumarate masuri de stanga, unele de un stangism desantat. In special dupa 2007, PNL (fara sprijin parlamentar) a practicat politici de stanga, fara a putea sau fara a dori sa se opuna presiunii partenerului de alianta parlamentara (PSD). Deseori, PNL a preluat si amplificat mesaje si politici de-a dreptul populiste.

2. Abandonarea frecventa a principiilor in perioada de guvernare

PNL s-a dovedit foarte “flexibil” in negocierea principiilor pentru a obtine sprijinul parlamentar al PSD. E ceva ce electoratul de dreapta a inghitit greu. Mai mult, de-a lungul timpului, PNL a mai avut momente de abandonarea a principiilor (intrarea in guvernul Stolojan, incheierea unui acord de sustine parlamentara cu PSD in 2001). Traditia arata ca PNL este, uneori, dispus la compromisuri majore.

3. Perceperea ca facand parte din clasa politica actuala

Necunoscuta majora pentru PNL in efortul sau de pozitionare este daca electoratul va vedea jumatatea plina a paharului (”suntem altfel decat PDL”) sau jumatatea goala a paharului (”toata clasa politica este la fel”). O buna parte a electoratul de dreapta a fost profund dezamagita de modul de a guverna al PNL-ului, cu masuri si politici de stanga.

4. Leadership precar

PNL a functionat, de-a lungul timpului, mai degraba prin conduceri colective puternice decat printr-un lider emblematic. Si, totusi, Crin Antonescu pare cel mai slab din liderii politici de prima marime pe care PNL i-a avut in ultimii 20 de ani (Radu Campeanu, Mircea Ionescu Quintus, Viorel Catarama, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Calin Popescu Tariceanu). Cu o retorica politica acceptabila, dar cu abilitati organizatorice precare (poate inexistente), Crin Antonescu nu pare sa fie liderul politic care sa gestioneze un partid politic capabil sa invinga stanga si sa guverneze eficient.

5. Program politic nedefinit

Desi mai sunt 2 ani pana la urmatoarele alegeri (si constrangerile electorale sunt minime), PNL nu pare capabil sa propuna un program politic care sa atraga electoratul de dreapta. In afara de propuneri fiscale de reducere a cotei unice si a TVA (nefundamentate si dand senzatia unor sloganuri mai degraba), PNL nu a venit cu un model de societate, cu o viziune care sa seduca si sa determine electoratul de dreapta sa treaca la actiune. In loc de asta, discursul PNL este excesiv centrat pe lupta anti-Basescu.

Concluzii despre PNL - alternativa la PDL

Cresterea PNL pe fundalul descresterii PDL este evolutia naturala. E de fapt singurul scenariu evolutiv. Nu e o revolutie. In general, limitele asteptarii sunt cunoscute. PNL poate ajusta in bine sistemul politic, dar e putin probabil sa il poata reforma din temelii.

PNL are o vulnerabilitate majora, cel generat de apartenenta la clasa politica actuala. E o problema de perceptie: electoratul de dreapta va aprecia experienta politica a PNL ca un avantaj sau ca un dezavantaj?

Discursul PNL este fad in aceasta perioada si nimic nu pare sa indice ca se va schimba in urmatorii ani. Este excesiv centrat pe lupta anti-Basescu si prea putin constructiv. Electoratul de dreapta va inclina, mai devreme sau mai tarziu, de la cei cu abordarea emotionale “stanga e rea” spre cei cu aborbari mai pragmatice care spun “iata ce voi face pentru tine”. PNL e prost plasat din acest puncte de vedere.

Daca electoratul de dreapta va opta pentru optimizare, PNL va fi partidul spre care se va indrepta. Dar, daca va dori mai mult decat atat, probabil va tinde spre una din celelalte 2 alternative.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.