In avalansa de propaganda, pseudo-probleme, alarmism, iresponsabilitate si prostie pura cu care mass media sufoca viata publica romaneasca, probabilitatea ca lucrurile cu adevarat importante sa se piarda acoperite de zgomot si irelevant este, la ora actuala, imensa. Sa incercam totusi ca azi sa nu ne lasam covarsiti de "stirile zilei". Un studiu ne spune ceva foarte important nu numai despre noi ca popor dar si despre viitorul nostru (sau lipsa noastra de viitor) intr-o lume care se schimba economic, tehnologic si institutional cu o rapiditate fara precedent istoric.

Dragos Paul AligicaFoto: HotNews.ro

Desi nu are si nu va avea cum sa atraga acoperirea mediatica pe care o merita, problema asupra careia ne atrag atentia profesorii Lazar Vlasceanu, Adrian Dusa si Cosima Rughinis, coordonatorii studiului "Publicul romanesc si stiinta" (pentru detalii aici), finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica din Romania, este de fapt o problema cruciala pentru noi toti.

Cel putin unul din trei romani, prin raspunsurile date la intrebarile puse, probeaza a fi: creationist, geocentrist si cu cunostinte precare de genetica, fizica sau medicina. Chiar daca sunt majoritari cei care raspund ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui (52%), este remarcabil faptul ca pentru 42% dintre romani Soarele se invarte in jurul Pamantului.

Cunoasterea stiintifica redusa a publicului larg se regaseste si in domeniul sanatatii. In 2005, doar aproximativ un sfert dintre romani raspundeau corect ca antibioticele nu distrug virusii, fata de trei sferturi in Suedia. Aceasta situatie este cu atat mai ingrijoratoare cu cat publicul din Romania se situeaza in 2009 pe primul loc in privinta celor care au cumparat antibiotice de la farmacie fara reteta medicala, si anume 16% - fata de o medie EU27 de 3%

60% dintre romani exprima acordul cu afirmatia conform careia "Ne bazam viata prea mult pe stiinta si nu destul pe credinta", aproximativ 4 din 5 romani cred ca "Exista miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de stiinta", si 2 din 3 romani cred ca biserica nu greseste niciodata in ceea ce spune.

22% dintre romani considerau in 2005 ca horoscopul este "foarte stiintific", aceasta fiind cea mai ridicata rata din tarile europene, dupa Cipru. De asemenea, Romania se situeaza printre primele societati europene in ceea ce priveste proportia adultilor care cred in existenta unor numere norocoase: aproximativ jumatate dintre romani erau de acord in 2005 cu afirmatia ca "unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiti oameni", fata de media EU29 de aproximativ o cincime.

Sa incercam sa citim extrasele de mai sus, avand in minte cateva intrebari:

  • Suntem constienti ca pe plan global asistam la o schimbare de atitudine privind rolul economic al educatiei si al stiintei? Intelegem ca sub ochii nostri are loc o reorientare profunda a proceselor economice in jurul cunoasterii si cercetarii stiintifice?
  • Suntem constienti ca revolutia informationala si revolutia manageriala obliga tarile lumii sa-si regadeasca strategiile nationale?
  • Suntem constienti ca educatia este din ce in ce mai mult tratata ca un sector economic de importanta strategica?
  • Suntem constienti ca ceea ce stiu membrii unei natiuni si cum stiu sa aplice in practica ce stiu devine cheia performantei economice a natiunii respective?
  • Daca raspunsul nostru la cele de mai sus este "da", atunci ar fi interesant de vazut cum am putea comenta urmatoarele concluzii ale cercetarii conduse de profesorul Lazar Vlasceanu
  • Stocul public de cunoastere stiintifica din Romania contemporana releva un deficit stiintific accentuat: aproximativ 80% din populatie nu dispune de cunostinte stiintifice elementare si de un vocabular stiintific activ; de asemenea, aproximativ 80% dintre romani nu stiu cum este aplicata metoda experimentala de cercetare si opereaza precar cu probabilitatile
  • In context european, romanii sunt mai putin "alfabetizati" din punct de vedere stiintific. Deficitul cognitiv "stiintific" al publicului roman este unul dintre cele mai mari din Europa. Conform datelor Eurobarometrului special 224, Valul 63.1/2005, Romania se afla pe locul 24 din 29 de tari europene (EU29), in ceea ce priveste nivelul cunoasterii stiintifice a publicului

Iata deci un studiu care ne da de gandit. Sigur, poate ca exageram si nu este nimic ingrijorator in cele de mai sus. Dar macar ceva interesant tot este. Studiul in cauza are cel putin calitatea de a ne reaminti ca Romania e o tara a paradoxurilor:

Surprinzator, in Romania actuala, credinta in influenta zodiilor este in egala masura prezenta in randul respondentilor cu un nivel ridicat de cunoastere stiintifica sau de educatie scolara. De asemenea, contrar asteptarilor, persoanele cu un nivel mai ridicat de religiozitate cred in mai mare masura in influenta zodiilor asupra personalitatii decat persoanele mai putin religioase.

In plus, studiul aduce si o veste buna. Credinta "culoarea rosie ne fereste de deochi" si zicala "daca te mananca palma stanga vei primi bani" sunt suficient de larg raspandite ca sa ne asigure, ca popor, o solida baza de repliere psihologica si epistemologica: Aproape jumatate dintre respondenti cred ca este bine sa tinem cont de ele in viata. Cand 55% dintre respondentii din mediul rural si 47% dintre respondentii din mediul urban tin cont de faptul ca deochiul ar putea fi prevenit cu ajutorul culorii rosii, iti este clar ca tot ce-i romanesc nu piere si nici nu va pieri, indiferent ce spun astia cu revolutia lor tehnologica si managementul lor.

Inainte de a incheia, sa mai mentionam totusi un citat din studiul profesorilor Facultatii de Sociologie de la Universitatea din Bucuresti, citat care in mod sigur are o semnificatie practica si politica mai mare decat ni se pare la prima vedere:

Cu cat numarul de cetateni "alfabetizati stiintific" dintr-o tara este mai mic, cu atat deficitul cognitiv al stocului public de cunoastere stiintifica e mai mare si cu atat mai mari si mai greu rezolvabile sunt problemele de dezvoltare nationala culturala, economica si democratica.

Sa revenim acum la "stirile zilei".