La inceputul acestui an, un deputat PSD facea valuri in presa propunand impozitarea cu 0.5% a averilor mai mari de 500.000 de euro. In aceste zile subiectul a fost relansat de catre UNPR si imbratisat de Emil Boc, numai ca de aceasta data este vorba despre impozitarea cu 1% a averilor mai mari de 450.000 de euro, masura putand aduce la buget intre 1 si 2 miliarde de euro anual.

Dincolo de dezbaterile ideologice (ce legatura exista intre supraimpozitarea bogatilor si politicile de dreapta?), este evident faptul ca o asemenea masura este foarte greu de pus in aplicare.

Iata doar cateva motive care ma fac sa cred ca impozitarea averilor mari este inca una dintre petardele lansate de actuala putere pentru a tine presa ocupata:

1. Cum vor fi evaluate activele? In Romania exista peste 8 milioane de imobile, la care se adauga terenurile, masinile de lux, iahturile, avioanele etc. Toate acestea trebuie evaluate, iar informatiile puse cap la cap. O asemenea operatiune nu se poate face peste noapte si cu resurse putine.

2. Nimeni nu are date certe legate de valoarea imobilelor in acest moment. Tranzactiile imobiliare sunt sporadice, iar valoarea activelor este extrem de greu de determinat. In plus, piata se duce in jos, iar cei care anul acesta au averi estimate la jumatate de milion de euro, s-ar putea ca anul viitor sa fie mai saraci. Ce inseamna asta? Inseamna ca anual averile trebuie reevaluate in functie de evolutia preturilor. Cum facem asta in conditiile in care noi nu suntem in stare sa publicam nici macar un indice decent al preturilor pe piata imobiliara?

3. Daca impozitul se aplica doar de la o anumita suma in sus, vor exista extrem de multe situatii in care unii nu vor plati impozit pentru ca averea lor a fost evaluata la 445.000 de euro (spre exemplu), iar pragul minim este de 450.000 de euro. La fel, unii vor plati un impozit de mii de euro anual pentru ca au avut ghinionul ca averea lor sa fie evaluata la 450.000 sau putin peste aceasta suma. Aceste situatii vor genera scandaluri si chiar procese penale.

4. Acest tip de impozit aplicat pe averea afisata vrea sa suplineasca intr-o anumita masura imposibilitatea statului de a cere cetatenilor sa isi justifice averea - din nefericire, constitutia porneste de la premiza ca toate averile sunt licite, astfel ca cetatenii pot fi chemati la Fisc pentru a isi justifica averile doar in cazul in care exista dovezi ca aceste averi au fost obtinute ilicit.

In mod evident, multi romani s-au imbogatit pe cai necinstite in acesti 20 de ani, insa impozitarea tuturor averilor mai mari de X euro ii introduce in aceeasi oala pe toti, indiferent de modul in care au obtinut averea. Este corect? Nu prea.

Din punctul meu de vedere, solutia este simpla si usor de aplicat - daca guvernul vrea mai mult bani la buget, sa creasca toate impozitele pe proprietate, impozite care acum sunt la un nivel derizoriu.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.