Haiducie legala: Finantele obliga bancile sa impoziteze si dobanzile depozitelor constituite inainte de 1 iulie

de Alin Iacob     Conso.ro
Marţi, 6 iulie 2010, 18:28 Actualitate | Opinii


Ministerul Finantelor a transmis bancherilor o adresa prin care le comunica ca trebuie sa impoziteze cu 16% toate veniturile din dobanzi aferente depozitelor la termen cu plata la scadenta, indiferent de data constituirii lor. Interpretarea ministerului conduce la impozitarea cu 16% a intregii dobanzi, si nu doar a celei acumulate dupa 1 iulie. Ordonanta de guvern prevede impozitarea dobanzilor aferente depozitelor, conturilor de economii si conturilor curente cu 16%. Insa modul de redactare al reglementarii conduce, in practica, la aplicarea retroactiva a acesteia, scrie Alin Iacob pe Conso.ro

“Veniturile sub forma de dobanzi realizate incepand cu 1 iulie 2010 pentru depozitele la termen constituite (...) se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. (...) Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului (...)”, se precizeaza in textul ordonantei de urgenta.
 • Oamenii se considera nedreptatiti
Cititorii au inceput inca de vineri, 2 iulie, sa ne trimita mesaje si intrebari legate de aplicarea impozitului. Majoritatea semnalau faptul ca bancile aplica impozitul de 16% la intreaga valoare a dobanzii, fara sa tina cont de faptul ca depozitele erau constituite in urma cu 3, 6 sau chiar 12 luni.

"Am constituit un depozit de valoare mare cu scadenta la un an si cu plata dobanzii la scadenta pe data de 2 iulie 2009 si am ales banca cu cel mai mare randament din piata la acea vreme. Acum, cand depozitul a expirat, am constatat ca in loc sa primesc dobanda pe care o asteptam, am primit cu cateva mii de lei noi mai putin. Cum este posibil asa ceva?”, ne-a spus unul dintre cititori.

“Eu am avut un depozit la banca, care a fost constituit cu 3 luni in urma si a expirat in 2 iulie. Cand am fost sa ridic banii, banca mi-a luat 16% din totalul dobanzii si nu doar pentru cele 2 zile trecute din iulie. Ma gandesc ca in mod sigur voi pati la fel si pe 28 iulie cand am un alt depozit care a fost constituit acum 6 luni. Este legala aceasta procedura si daca nu, ce-mi recomandati sa fac?” ne-a scris un alt cititor.
 • Bancile tin partea clientilor, dar Finantele se opun
Bancile au sesizat ca formularea din ordonanta de urgenta este neclara si ar putea conduce la interpretari defavorabile clientilor. Asociatia Romana a Bancilor a sesizat in scris problema catre oficialii Ministerului Finantelor, iar una dintre banci – Raiffeisen Bank a luat o pozitie publica favorabila clientilor.

“Interpretarea noastra este aceea ca impozitul ar trebui aplicat pro-rata, adica doar aferent partii din castigul din dobanda realizat dupa 1 iulie. Practic, modalitatea de calcul utilizata de banci pentru dobanda datorata clientilor este cea zilnica, doar scadenta dobanzii fiind la implinirea termenului depozitului. Cu alte cuvinte, clientul al carui castig se impoziteaza realizeaza zilnic un venit din dobanzi, deci venitul realizat astfel inainte de 1 iulie nu ar trebui impozitat”, ne-au declarat reprezentantii Raiffeisen Bank.

Din pacate pentru clienti, raspunsul ministrului Finantelor transmis catre Asociatia Romana a Bancilor contrazice aceasta varianta. “In cazul unui depozit la termen constituit pe 10 ianuarie 2010 cu scadenta la 10 iulie 2010, dobanda aferenta acestui depozit care se inregistreaza in contul curent sau in contul de depozit incepand cu data de 1 iulie 2010 este impozabila”, sustine Sebastian Vladescu.
 • Interpretarea Finantelor afecteaza procesul de economisire
Adresa ministrului Finantelor nu explica insa de ce, in interpretarea agreata de minister, se ajunge ca dobanda aferenta depozitelor cu plata dobanzii la scadenta, constituite cu multe luni inainte ca actul normativ sa fie adoptat, sa fie impozitata integral cu 16%.

Constituirea depozitelor fiind mult anterioara chiar ideii de impozitare a dobanzilor, este nu doar imoral, ci la limita legalitatii si constitutionalitatii, daca nu chiar dincolo de ea, ca impozitul sa se aplice pentru intreaga perioada de economisire si nu doar pentru perioada scursa intre 1 iulie, data intrarii in vigoare a modificarilor aduse Codului Fiscal si scadenta depozitului.  

Daca actuala interpretare se va mentine si nici nu va fi desfiintata de Curtea Constitutionala sau in justitie, inclinatia spre economisire a romanilor va primi o grea lovitura. Dupa ce ani de zile bancile s-au straduit sa convinga oamenii sa economiseasca pe termene cat mai lungi, actuala situatie va conduce, probabil, la o reintoarcere a romanilor catre depozitele pe termen scurt si foarte scurt. Citeste integral pe Conso.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2726 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Statul ne vrea prosti, saraci, ingenunchiati! (Marţi, 6 iulie 2010, 18:38)

  bancherul [anonim]

  Statul condus de basescu ne vrea prosti, saraci, ignoranti, simpli votaci.
  Numai asa pot sa straluceasca ebe-le.
  Ce incredere poate sa aiba omul in sistemul bancar cand a facut un contract cu banca si aceasta i-a promis ca la maturitatea depozitului o sa abia o suma de bani iar acum lucrurile se schimba?
  Ne vor saraciti, prosti si ignoranti.
  • +3 (3 voturi)    
   Corect, dar! (Marţi, 6 iulie 2010, 19:07)

   ady624 [utilizator] i-a raspuns lui bancherul

   Vreau doar să adaug faptul că statul ne-a vrut proști în ultimii 60 de ani, indiferent de conducător. Și nici n-a precupețit vreun efort pentru asta (sic!)!!!

   Din păcate, mulți dintre noi sunt deja sărăciți, proști și ignoranți. Păcat de noi. Vacă bună de muls pentru o turmă de incompetenți colorați în diverse culori politice.

   Personal mi-aș dori un guvern de împrumut de la nemți sau japonezi.

   Adrian
 • +6 (6 voturi)    
  Ce disperati, Doamne... (Marţi, 6 iulie 2010, 18:43)

  Catalin [anonim]

  ...Sper sa fie dati in judecata si sa plateasca despagubiri pana le iese pe nas ! Asta nu e stat, e un fel de banda de hoti care ne cer taxa de protectie !
  • 0 (0 voturi)    
   super (Miercuri, 7 iulie 2010, 8:50)

   ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   foarte corect, foarte succint...sintagma "taxa de protectie"...nici ca se putea mai elocvent...felicitari:))
 • +3 (3 voturi)    
  Eu (Marţi, 6 iulie 2010, 18:57)

  HESS [anonim]

  Mi-am scos tot ce aveam la banca.Ordinul fiind indeplinit de ai mei caci eu nu sant in tara.La ciorap si in micutul seif.Aici afara la fel.Am doar o mica suma atat ca sa imi mentin cardul functional.Sa mearga la dracul politicienii .Vor vedea atat unii cat si altii castig din si pe banii mei la sulicara.
 • +4 (4 voturi)    
  jos basesc, jos boc (Marţi, 6 iulie 2010, 19:06)

  marius [anonim]

  niste nenorociti!
  ne fura pe fata!
  le doresc 4m (mult mai multa m..)
 • +5 (5 voturi)    
  Jaf la drumul mare (Marţi, 6 iulie 2010, 19:11)

  hm [anonim]

  Mi-au furat si mie pana acum 180 de lei, impozit pe dobanzi. O sa-mi mai fure vreo 40 cand ajunge un alt depozit la maturitate. Nu prea am ce sa fac, cum sa lupt cu statul.
  De acum incolo o sa depun bani numai in Ungaria. Macar acolo fac autostrazi cu impozitul.
 • +2 (6 voturi)    
  ah! (Marţi, 6 iulie 2010, 19:26)

  corcodell [utilizator]

  ce mizerie, ce porcarie, ce bataie de joc!
  pe de alta parte logica lor e buna, ce si-au zis, bă, impozitam tot ce e in derulare că de acuma oamenii mai subţire cu depozitele, nu-i mai prindem, asa ca hai sa luam acuma cu japca tot ce apucam.
 • -1 (1 vot)    
  Pe linga si penibil (Marţi, 6 iulie 2010, 20:49)

  oil sands [anonim]

  In toata lumea (vorbesc de tarile cu care trebuie sa ne comparam) se plateste impozit pe dobanda, pe venitul din dobanda realizat. nu conteaza cind este cind este a fost facut depozitul
  Asta se face prin impozit pe venit global; de exemplu in US unde dobanda la depozite este undeva la 1.5% se plateste impozit pe dobanda. ce chestie!?
  penibil si trist pentru cei care scriu articole pe teme economice fara sa stie ce se intimpla prin lumea civilizata. Domnu' Iacob va rog sa puneti mina sa cititi. Puteti incepe cu ziare care fac comentarii economice pe bune ca de exemplu NY Times (are acces gratuit) sau Financial Times. Vorbiti vreo limba straina?
  Acum o sa relativizati si o sa spuneti ca aia guverneaza in interesul cetateanului si nu isi bat joc de ei. Probabil.
  • -1 (1 vot)    
   praleo (Miercuri, 7 iulie 2010, 0:25)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui oil sands

   la noi a intrat asta in vigoare de la 1 iulie! de prohibitia retroactivitatii auzisi ceva?
  • 0 (2 voturi)    
   in lumea civilizate (Miercuri, 7 iulie 2010, 0:29)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui oil sands

   Problema nu este impozitarea dobanzilor dar faptul ca este aplicat retroactiv. Daca ar fi doar incepand de 1 iulie nu ar fi fost nici-o problema. Nicaieri in toate lumea/lumea civilizate sa implementeaza asa o masura retroactiv.
  • 0 (0 voturi)    
   hmm (Miercuri, 7 iulie 2010, 9:35)

   vocea ratiunii [anonim] i-a raspuns lui oil sands

   si ia zi prietene, de ce ar fi corecta impozitarea banilor depusi la banca? de ce sa ia statul o parte? ce ofera in schimb? care e justetea acestei taxe? rostul ei????????? ca exista si la altii? de ce e justa inflatia? prin inflatie statul ma fura. imi devalorizeaza veniturile! ca sa regleze disfunctionalitati create tot de el!!!!!!!!!!! moarte statului si institutiilor sale !!!
 • +1 (3 voturi)    
  Mai mult haiducie (Marţi, 6 iulie 2010, 21:55)

  Gabriel O [anonim]

  Am fost parte intr-un contract de depozit bancar la termen inceput inainte de 01 07 2010.
  In data de 05 07 2010 data scadenta a depozitului am constatat ca dobanda aferenta perioade prevazute in contract fusese impozitata in totalitate. In momentul in care am cerut explicatii am constatat ca, reprezentantul bancii nu cunostea care au fost motivele pentru care impozitul a fost calculat astfel.
  Consider ca banca nu a respectat clauzele prevazute in contract si a procedat unilateral la modificarea acestuia. Nu cred ca cineva poate invoca o lege pentru a modifica unilateral un contract si nici nu poate „impozita” retroactiv un venit care a fost realizat inainte de intrare in vigoare a ordonantei de modificare a codului fiscal. Dobinzile bancare sunt calculate pe zile si sunt platite la data scadenta sau la o data stabilita in contact. Data platii nu reprezinta neaparat data realizarii venitului.
  Va rog sa-mi raspundeti daca operatiunea efectuata de banca este legala sau nu.
 • +1 (1 vot)    
  Un blestem ? (Miercuri, 7 iulie 2010, 12:22)

  Valentin [anonim]

  Pana cand vom avea un ministru al finantelor publice,pe acest tembel de Vladescu care ii este lene si sa vorbeasca dar,sa mai si gandeasca ?
 • +1 (1 vot)    
  impozitare dobanzi (Miercuri, 7 iulie 2010, 12:30)

  Zamfirescu Calin-Dinu [anonim]

  Nu ne ramane decat sa luptam pentru drepturile noastre pe cai legale. Astept cu interes pozitia ANPC si a Avocatului Poporului, si ca raspuns la sesizarile pe care le-am formulat luni.
  Daca am avea cultura protestului legitim, a exprimarii ferme a opiniilor, idiferent de cat de important/mediatizat/interesant ar fi subiectul, si celor care rad de noi in mod constant si programatic le-ar sta uneori in gat nesimtirea.
  • 0 (0 voturi)    
   si eu vreau dreptate (Luni, 15 iulie 2013, 17:46)

   alma [anonim] i-a raspuns lui Zamfirescu Calin-Dinu

   asa ceva nu este posibil, dupa ca ca bietii oameni le dau banii sa se joace cu ei pe burse a castige ei la greu, dupa ce ca dau niste dobanzi de tot rahatul, aceea dobanda amarata ti-o impoziteaza. da sa impoziteze salariile lor de zeci de mii de lei, sa si impoziteze ei dobanzile de la banci, ca ei au dobanzi preferentiale, ca de au doua perechi de coarne, m-am saturat de tot ce se intampla in tara asta, cum vrea un biet om sa se ridice ii dau in cap nemernicii. fratilor la fapte nu la vorbe ca eu m-am cam lehamit. Imi vine sa zic una de aiai romaneasca, da unde esti tu tepes doamne ca punand mana pe ei sa -i imparti in doua cete, de smintiti si de misei....eminescu bine zis-a si tot ce a zis atunci acum iata se intampla si nimeni nu face nimic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by