Nu cred ca trebuie sa facem un capat de tara si sa mimam surprinderea. Despre cresteri ale taxelor si ale impozitelor se cam stia. Neoficial, atat BNR cat si Guvernul sugerau printre randuri ca ni se va scumpi traiul. Daca ne uitam in toata Europa, vedem acelasi lucru, scrie Dan Popa pe blogul sau.

In cifre, se discuta despre cresterea TVA la 24% si trecerea la impozit progresiv de 18-40%. Din cate stiu, un punct de crestere a TVA se duce in crestrea ratei inflatiei cu 1-1,39 pp. O crestere cu 5% ar adauga 6-6,5 puncte la inflatie, cu alte cuvinte.

Pe partea de curs, BNR are parghia interventiilor la indemana. Dincolo de un anumit prag (4.6 din cate stiu), apar probleme in sistemul bancar (prin mecanismul ratelor care ar urca mult peste posibilitatile de rambursare) si in serviciul datoriei populatiei.

Ma astept la depreciere, dar nu in limite neserioase, cum am auzit azi. Desigur, totul depinde si de ceea ce se petrece in Europa si in lume.

Partea cea mai tampita este , asa cum imi spunea cineva din BNR azi- FMI iti tot baga bani in traista fara ca Romania sa faca macar un gest de a mima reforma. Situatia asta nu poate dura la infinit. Boc va trebui sa plece la un moment dat. Din nefericire, dinspre PSD nu pare sa vina vreo solutie. Daca nu ma insel, pe vremea lor s-a inmultit numarul agentiilor si s-au inmultit rudele si pilele angajate la stat.

Asta e treaba, din pacate. Traim orbiti de impotenta Puterii de a da afara oamenii in plus din sistemul public si impotenta Opozitiei de a veni cu solutii.

Intotdeauna, viata condusa de niste tampiti te costa mai mult.

Comenteaza peblogul lui Dan Popa.