Dr. Sorin Paveliu: Pacientii trebuie sa suporte mai multi bani din buzunar pentru medicamentele compensate. De ce?

de Sorin Paveliu     HotNews.ro
Miercuri, 9 iunie 2010, 13:30 Actualitate | Opinii


CNAS prefigureaza schimbarea sistemului de compensare a medicamentelor[...] La prima vedere, “economia” pe care o face CNAS  pe seama buzunarului pacientului se incadreaza in pachetul de masuri anti-criza. In realitate, este o masura care are efecte in parte imprevizibile, adoptata inainte de a incerca o necesara imbunatatire a gestionarii fondurilor, scrie medicul Sorin Paveliu pe blogul sau.

CNAS va suporta un pret de referinta pe clase de medicamente spre deosebire de situatia actuala cand medicamentele se grupeaza pe identitatea substantei chimice active si a formei farmaceutice. Un exemplu: azi pentru comprimatele de simvastatina de 20 mg (unul din cele mai utilizate medicamente utilizate in tratamentul dislipidemiilor) se suporta 90% din pretul medicamentului cu pretul cel mai mic – respectiv 0,43 RON pentru o tableta al carei cel mai mic cost este de 0,48 RON (pretul producatorului BLUEFISH PHARMACEUTICALS AB din SUEDIA – in exemplul de fata). 

In cazul in care pacientul, din proprie initiativa sau la indicatia medicului va dori aceeasi substanta, in aceeasi forma de prezentare, dar de la producatorul produsului original (MSD) – care-l comercializeaza la 0,9 RON pentru o tableta, va trebui sa plateasca 0,57 (0,9- 0,43 ) RON din buzunar pentru fiecare tableta. Acest mod de compensare se bazeaza pe faptul ca, indiferent de pret, medicamentele generice (copii) sunt certificate de ANM sau de EMEA ( Agentia nationala sau europeana a medicamentului) ca fiind bioechivalente si drept urmare echivalente terapeutic.

De la 1 iulie sistemul urmeaza a se schimba, un pret minim  de compensare urmand a fi stabilit pentru mai multe medicamente din aceeasi clasa terapeutica, insa cu substante chimice diferite.


Dusmanul” tintit de  CNAS il reprezinta medicamentele inovative

“Dusmanul” tintit de  CNAS il reprezinta medicamentele inovative, carora nu le-a expirat inca patentul. Medicamentele sa fie grupate pe clase terapeutice (ATC), punand in acelasi nivel de compensare medicamentele noi si cele vechi, iar pretul de referinta va fi stabilit la nivelul medicamentelor celor mai ieftine din grupa. Clasificarea ATC – reprezinta o grupare a medicamentelor dupa criterii Anatomice Terapeutice si Chimice, medicamentele fiind grupate in functie de organul pe care actioneaza, in functie de mecanismul terapeutic si in cele din urma pe substanta chimica respectiva.

O varianta a acestui sistem de compensare este deja folosit in Olanda

In esenta, compensarea nu se va mai face pe substante chimice, ci pe clasa de substante chimice caruia apartine un anumit medicament. O varianta a acestui sistem de compensare este deja folosit in Olanda insa intrun sistem de asigurari care nu poate fi comparat cu cel din Romania in ceea ce priveste coerenta, respectarea principiilor, sustenabilitatea financiara, etc.

Masura loveste puternic in marii producatori de medicamente, in medicamentele inovative (relativ putine) care vor deveni practic inaccesibile dar si in toate medicamentele combinatii ale unor produse inovative recent iesite de sub patent. Privita in perspectiva, decizia va reprezenta un gigantic salt inapoi, de minim 10 ani si mai ales o amputare a viitorului acestor companii in Romania. Pacientii nu vor mai avea acces la medicamente de virf, existind riscul real ca acestea sa fie retrase de la comercializarea de pe piata romaneasca.

CNAS va suporta sume mai mici pentru unele medicamente care, in prezent, au pret de vinzare (si implicit de compensare) mare.  In cazul medicamentelor inovative, nefiind permisa comercializarea de copii,  pretul de referinta este chiar pretul medicamentului respectiv.

In cazul medicamentelor generice (copii ale unor medicamente inovative al caror patent a expirat), preturile lor sunt  cu 25-70% mai mici deoarece in pretul lor nu sunt incluse si costurile aferente cercetarii.

Masura loveste puternic in marii producatori de medicamente, in medicamentele inovative (relativ putine) care vor deveni practic inaccesibile


Pretul medicamentelor inovative, aflate sub patent sunt foarte mari raportat la puterea de cumparare a pacientului roman, fiind in medie in jurul sumei de 100 de USD. Chiar si 10% din aceasta suma poate fi greu de suportat de catre un pensionar cu o pensie medie!  De la introducerea noului sistem de compensare CNAS va suporta pretul de referinta pe clasa, care poate fi chiar si de numai 10% din pretul de vizare, urmind ca pacientul sa suporte chiar si 90% din pretul medicamentelor inovative  – ceea ce este probabil peste ceea isi poate permite.

La prima vedere “economia” pe care o face CNAS  pe seama buzunarului pacientului se incadreaza in pachetul de masuri anti-criza. In realitate este o masura pare are efecte in parte imprevizibile, adoptata inainte de a incerca o necesara imbunatatire a gestionarii  fondurilor.

Iata citeva comentarii care in mod normal sunt previzibile:

 • Utilizarea pretului de referinta pleaca de la prezumtia echivalentei terapeutice a medicamentelor generice cu produsul original. In cazul medicamentelor cu substante chimice diferite aceasta echivalenta terapeutica nu este probata! Chiar daca diferentele chimice sunt uneori mici iar efectele terapeutice sunt similare (asa numitele medicamente “me too” – (”si produsul meu face acest lucru”), producatorul se arunca in batalia pietei doar daca poate demonstra ca produsul sau aduce beneficii, precum reactii adverse,  interactiuni medicamentoase mai rare sau mai putin grave sau o modalitate de administrare mai convenabila pentru calitatea vietii pacientului!
 • In toata lumea, inainte de a accepta un nou produs pe lista de compensare, se face o evaluare exaustiva care cuantifica atit beneficiile cit mai alas consecintele economice. Astfel, reducerea reactiilor adverse survenite la  medicamentul  nou presupune mai putine vizite la medic, mai putine internari, etc si in mod implicit costuri mai mici pentru sistem. Daca nu se poate demonstra acest lucru printr-un studiu de farmacoeconomie autoritatile nu-l accepta pe lista de compensate. Acum, in Romania, rasturnam aceasta premisa si consideram ca TOATE medicamentele cu aceeasi mecanism de actiune terapeutica sunt identice (premisa falsa)  si drept urmare le platim la acelasi pret! Daca toate tarile din lume ar proceda la fel NIMENI nu ar mai incerca sa cheltuiasca nici macar un singur dolar pentru cercetare. Plecind de la aceasta ipoteza nici unul din medicamentele care salveaza vieti vieti, imbunatatesc si prelungesc viata pacientilor nu ar mai fi existat!
 • In programele nationale de sanatate vor trebui sa se faca schimbari majore in ceea ce priveste derularea lor si modul de plata al medicamentelor incluse in acestea. Este complet injust ca un pacient suferind de o boala cardiaca sa aibe limitat accesul la medicamentele moderne, prin coplatii, iar pacientii suferinzi de diabet sa beneficieze integral de toate medicamentele, compensate integral, indiferent de substanta chimica.
 • Organizarea oricarei licitatii de medicamente va trebui sa tina cont de acest pret de referinta pe clase de medicamente, ceea ce inseamna in fapt eliminarea unor produse din circuitul achizitiilor publice.
 • Spitalele vor trebui sa renunte la medicamentele marilor producatori de medicamente si sa se reorienteze exclusiv spre generice, pe deoparte datorita pretului medicamentelor, pe de alta parte pentru ca nu poti stabiliza un pacient pe un anumit medicament in spital iar in ambulator sa-l directionezi catre altul.

Problema de fond este daca aceasta masura, cu profunde implicatii in desfacerea de medicamente din tara noastra, este singura posibila. In aceste zile  vom asista cel mai probabil la o reducere a pensiilor cu 15%. Schimbarea mecanismului de compensare poate reprezenta pentru pensionarii cu venituri in jurul mediei sau sub aceasta – (sub 600 ron – respectiv din 700 fara 15%)  o noua dijmuire a pensiei cu procente mult mai mari de aceasta data.

Ceea ce este ingrijorator este ca aceasta masura a fost pregatita pe tacute, in spatele usilor inchise, fara o consultare adecvata cu medicii, pacientii si industria si fara a da semnale ca este singura posibila. Astfel, asa cum am mai spus in alte ocazii, in ultima zi de mandat a ministrului Bazac se pregatea o conferinta de presa “bomba” in care ar fi urmat sa se anunte rezultatele catastrofale referitoare la fraudele din programele nationale. Disparitia ministrului a dus si la volatilizarea raportului Corpului de control, ca si cum nu ar fi existat. Ministerul Sanatatii a validat astfel frauda si a devenit complice la furtul zilnic din buzunarul asiguratilor.

In loc sa lovim in robinetele larg deschise ale fraudei si proastei gestionari, preferam, de fiecare data, sa lovim in persoane care nu se pot apara, pacientii, unii dintre ei grav bolnavi.

Am convingerea ca masura este absolut inutila din punct de vedere al economiilor. In mediul complet scapat de sub control, adaptarea producatorilor de medicamente se va face cu rapiditate insa este foarte probabil ca multi dintre pacienti sa fie nevoiti sa suporte consecinte negative legate de starea lor de sanatate.

Pe de alta parte actualele masuri de austeritate se bazeaza in parte pe  resemnarea mioritica specifica romanului. Concernele multinationale, care au cifre de afaceri mai mari decit PIB-ul Romaniei, s-ar putea sa nu fie la fel de fataliste. Guvernul Romaniei ar trebui sa ia in considerare in acest lucru. Atentatul la buzunarul oamenilor bolnavi, sanctionarea acestora prin disparitia medicamentelor inovative, reactia multinationalelor, pot forma un coktail cu unele consecinte pe care cei care au luat aceasta masura este posibil sa nu le fi anticipat.

Comenteaza pe blogul lui Sorin Paveliu

Despre Sorin Paveliu
Sorin Paveliu este de profesie medic. A fost membru in Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor in legislatura 2004 - 2008 din partea PNL, ulterior, independent, apoi inscris in PDL, perioada in care a avut mai multe initiative legislative in privinta Sanatatii (detalii aici). La finele anului 2008, a demisionat din PDL si s-a retras din politica. In 2007, a initiat o propunere legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului pentru Protectia Drepturilor Pacientului. In prezent, este medic primar de medicina interna la Societatea Civila Medicala Dr. Paveliu si investigator in domeniul cercetarii. Este de asemenea conferentiar universitar dr. la Catedra de Farmacologie a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti. Detalii CV


Citeste mai multe despre   

Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


1784 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Attila, biciul lui Dumnezeu! (Miercuri, 9 iunie 2010, 13:44)

  Attila [anonim]

  De cand il avem pe Cseke Attila ministru, incepe sa mi fie rusine ca ma cheama Attila.

  Ptr. o consultatie la un spital, trebuie sa astept sase luni (caz concret), pentru o consultatie la policlinica trebuie sa astept trei luni (caz concret) iar medicul de familie imi da bilet de trimitere, daca ma programez cu trei saptamani inainte (caz concret).

  ... iar eu, cu somajul expirat, platesc asigurarea din buzunar ... (degeaba).
  ... vine sa lesin ... dar fara programare nici asta nu se poate.
 • 0 (0 voturi)    
  Dusmanul tintit? Lovim in Pacienti bolnavi? (Miercuri, 9 iunie 2010, 15:29)

  Cetateanu' Turmentat [anonim]

  amputam viitorul companiilor straine in Romania...?Mi se pare totusi cam exagerat. Ce nu inteleg eu exact este cum cateva medicamente chiar si foarte inovative va lovi puternic multinationalele daca nu le mai cumparam noi romanii? Refuz sa cred ca o companie se va retrage de pe piata noastra din cauza ca un produs al lor nu va mai avea asa mare cautare, exceptand faptul ca traiesc doar din acel produs.... Am auzit si eu ca doctorii sunt prieteni cu astia de la companiile farmaceutice? Cine stie daca e adevar sau legenda?
  In rest nu e mai putin adevarat ca ar fi de dorit numai medicamente de ultima generatie...
  • 0 (0 voturi)    
   prietenii doctorilor (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:15)

   manicatide [anonim] i-a raspuns lui Cetateanu' Turmentat

   Doctorii pot sau nu sa fie prieteni cu companiile. Eu personal am fost scolarizat mai mult de companii decat de statul roman, fara ca sa mi se faca un avanaj personal. Asa a fost pentru generatia mea: cursuri de la ei, carti de la ei, congrese de la ei. Sistemul s-a terminat de mult. Pe de alta parte, medicii din spitale nu mai au cum influenta aducerea medicamentelor in spitale sau pretul lor. Totul e preluat de manageri, acestia fiind rareori doctori.
  • +1 (1 vot)    
   Unghiul de vedere al pacientului (Miercuri, 9 iunie 2010, 16:57)

   Sorin Paveliu [anonim] i-a raspuns lui Cetateanu' Turmentat

   Nu este vorba de retragerea unei companii intregi ci numai a unuia sau mai multor produse. Te rog sa te gindesti ca medicul iti spune - "domnule pacient" au urmatoare afectiune, exista tratament, cel mai bun este acesta dar nici managerul meu nu-mi da voie sa ti-l recomand si nici dumneata nu ti-l poti permite." Dar probabil ca esti mai mult "cetatean" si mai putin pacient. Imagineaza-ti ca te duci la pompa de benzina si vinzatorul iti spune "Avem benzina de 95 da' e scumpa. Daca vrei avem si de 90 chiar daca producatorul masinii tale spune sa nu bagi! Cum te simti? (Si e vorba de un obict si nu de inegalabilul tau organism. DA, este adevarat, multi medici sunt prieteni cu producatorii de medicamente. DE CE AR FI PRIETENI CU CNAS SAU CU MINISTERUL SANATATII?
   • 0 (0 voturi)    
    Precizari... (Miercuri, 9 iunie 2010, 18:31)

    Cetateanu' Turmentat [anonim] i-a raspuns lui Sorin Paveliu

    1. Da sunt mai mult cetatean, dar platesc in fiecare luna medicamente pentru 1 pacient si cu tot respectul pentru doctori eu tot nu reusesc sa inteleg de ce unii dintre ei nu au invatat sa scrie inteligibil? Personal m-am intors de la farmacie de 2 ori anul acesta pentru ca farmacista nu intelegea....daca doctorii nu au timp de scris, de ce nu isi cumpara o imprimanta? Astazi tehnologia nu mai e asa un capat de tara...si niste retete tip s-ar putea tipari foarte usor, la fel si niste baze de date care sa tina o evidenta/istoric al pacientului si nu sa ne incurcam in aceleasi fisete de acum 30 ani.
    2. Daca benzina e scumpa si nu mi-o pot permite atunci aleg sa merg pe jos, ca nu m-am nascut in masina. Am inteles ca din punct de vedere medical e chiar mai recomandat?
    3. Desigur si eu imi doresc ce-i mai bun pentru mine, mai ales pentru sanatatea mea, din pacate pana acum am primit doar ce-am muncit, nimeni nu a venit sa-mi dea degeaba. Asa si cu statul, daca noi nu platim taxe sau ne furam caciula de cateva ori la rand(include mai ales oamenii din aparatul de stat) atunci de unde bani de medicamente scumpe?
    4. Totusi sunt de acord ca puteti avea dreptate, pur si simplu nu ma pricep daca aceasta "economie" isi are sau nu sensul, tot ce eu am remarcat a fost poate accentul putin exagerat. Desigur parerea e subiectiva si la o prima lectura.
    5. Cred ca doctorii ar trebui sa fie mai degraba prieteni cu Ministerul, CNAS, sa-i ajute sa inteleaga poate ca asa lucrurile s-ar imbunatati mai mult pentru toti.
    6. Din pacate sunt tot mai putin convins ca noi in Romania ne putem permite aceleasi lucruri ca si cei care prin alte tari cotizeaza mult mai mult in euro la sistemul de sanatate. Cand toate companiile producatoare sunt straine si preturile in euro la fel ca in Germania, Italia, etc cu deosebirea ca noi producem mult mai putin, deci cotizam mai putin, stau si ma intreb de unde avem noi bani sau de unde o sa avem sa tot platim tehnologie si medicamente?
 • +1 (1 vot)    
  Pleonasm. (Miercuri, 9 iunie 2010, 17:00)

  Sorin Paveliu [anonim]

  Cind folosesti prea multe cuvinte mai scapa si cite un pleonasm, cite o greseala de ortografie. Scuze, multumesc pentru atentionare (si rog moderatorul sa inlocuiasca pacientil bolnavi cu oamenii bolnavi).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version