Isteria produsa de masurile pe care Basescu le-a anuntat este inca la inceput. Manifestatia gigant din fata guvernului nu a reprezentat nimic altceva decat o ingrijorare a unor oameni in fata unor probleme ipotetice pentru ei. Adevaratele miscari le vom vedea in momentul in care masurile anuntate vor fi puse in aplicare confirmand blocajul total catre care ne indreptam.

Scaderea pensiilor si salariilor precum si eliminarea unor masuri de protectie sociala reprezinta, la prima vedere, masuri juste menite a reduce cheltuielile statului. Intr-adevar, pe hartie lucrurile arata impecabil, numai ca, redusi cum ii stim, guvernantii nu fac altceva decat sa prezinte calcule incomplet facute. Economia este un mecanism mult mai complex, imposibil de cuprins de unii ale caror cunostinte n-au depasit regula de trei simpla. Fenomenul imediat urmator reducerii de salarii si pensii va fi scaderea consumului si, automat, a veniturilor statului. Cu alte cuvinte, miscarea echivaleaza cu o taiere a crengii pe care stai. Mai mult, aceasta va impulsiona consumul produselor provenite de pe piata neagra("scutite" de taxe, impozite, accize) precum si o generalizare a coruptiei. Cei care propovaduiesc solutia reducerii ca motor al iesirii din criza dau dovada de o proasta perceptie a realitatii si de o incapacitate de a intelege cum functioneaza statul roman.

Intr-adevar, sumele care se scurg catre salarii si pensii sunt mari, insa perceptia conform careia cativa salariati din mediul privat sustin intreg aparatul energofag al statului este gresita. Salariile pe care le da statul se intorc in consum, adica spre mediul privat. Cu alte cuvinte, putem spune(cu toate ca nu-mi place aceasta) ca salariile bugetarilor reprezinta o intoarcere a banilor din taxe si impozite in economie. Reducerea acestora va avea ca efect direct scaderea economica si, automat, o noua criza a finantelor publice in 6-8 luni. Atunci vom avea exact aceleasi discutii si, probabil, cel tintit va fi mediul privat printr-o crestere a fiscalitatii.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.