Pana nu de mult, China parea sa fi descoperit panaceul economic. Nicio criza nu atingea aceasta tara si nici nu se intrevedeau probleme. Ma rog, mai existau unii nebuni, printre care si subsemnatul, care inca de acum doi ani spuneau ca modelul perpetuu de crestere experimentat de China este nesustenabil. Anul trecut, dezastrul a fost evitat printr-un mega pachet de stimulare care s-a transformat intr-un adevarat succes. China a crescut spectaculos evitand problemele economice si, implicit, sociale.

Modelul de crestere, cum bine se stie, a fost ajutat de devalorizarea monedei nationale care a dat un plus de competitivitate produselor chineze. O competitivitate atat de mare incat, taxele vamale ale partenerilor comerciali erau o adevarata gluma. Pentru a evita un scandal, China si-a devalorizat moneda "legand-o" de dolar. Cum dolarul scadea, produsele chinezesti isi pastrau competitivitatea pe piata americana, iar pe restul pietelor deveneau atat de ieftine incat ingropau intregi sectoare industriale.

Din tot acest joc, valuta incasata de China a mers in doua directii: infrastructura si rezerve. Astfel s-a ajuns la o rezerva gigant cu potential distructiv. Succesul economic al tarii insa nu a fost transferat la nivelul omului de rand. A fost o decizie politica, menita a mentine supremația sistemului și a partidului unic. Cum societatea chineza este un melanj intre comunism si capitalism, din politica restrictiva a rezultat o puternica polarizare a societații, vizibila mai ales in zonele de boom.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.