“Atlas Shrugged”, “Atlas s-a scuturat”, e titlul cartii de referninta a lui Ayn Rand, unul din stalpii ideologiei dreptei in lume, promotoarea filozofiei Obiectiviste. In carte se vorbeste despre o greva a elitelor care refuza sa mai tina in carca o societate din ce in ce mai ineficienta si din ce in ce mai consumatoare de resurse fara nici un rost, scrie Adrian Stanciu pe blogul sau.

La noi insa, metafora care da titlul cartii nu tine, pentru ca statul roman, societatea romana, vasta, inerta si ineficienta, nu e tinuta pe umeri de vreun titan. Rolul zeului, pentru romani, e de fapt jucat de o clasa mijlocie firava, puternic impovarata si din ce in ce mai satula sa fie vaca de muls a tuturor, de la politicieni venali la pensionari cu termopane montate pe banii primariei. Nu Atlas duce pe umeri firmamentul societatii romanesti, ci Mitica.

Iar Mitica se scutura. I-a ajuns. In Romania sunt 4,2 mil de salariati, din care doar ceva mai mult de 3 mil in mediul privat, restul la stat. Avem 6 milioane de pensionari, aproape 900,000 pe caz de boala, cu o varsta medie de sub 55 de ani. Avem 9 milioane de asistazi sociali de toate felurile. Pe masura ce economia a crescut si am dus-o din ce in ce mai bine, cuantumul ajutoarelor sociale a crescut de la 500 milioane RON/an la 6 MILIARDE!!

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Adrian Stanciu.