Politica terapiei de soc si sansele ei in Romania

de Claudia Silaghi     HotNews.ro
Duminică, 9 mai 2010, 10:51 Actualitate | Opinii

Claudia Silaghi
Foto: Hotnews
La inceputul anului 1990, Polonia, Letonia, Estonia sau Cehoslovacia au aplicat masuri radicale, nepopulare, pentru stabilizarea macroeconomica si accelerarea tranzitiei spre o economie de piata: decelerarea interventiei statului si ridicarea sectorului privat. Sistemul social extins, asa cum a fost el mostenit din anii comunismului a produs adevarate dezechilibre macroeconomice in sistemele capitaliste emergente.

Tranzitia a luat forme diferite in fiecare stat fost comunism depinzand de conditiile initiale in pornirea reformei, conjunctura internationala si natura politicilor adoptate.
Succesul acestor reforme a depins in mare masura de (1) capacitatea liderilor politici de a-si asuma reforme nepopulare ce risca sa le pericliteaze imaginea, (1) momentul adoptarii acestor reforme, (3) suportul mass- mediei si a majoritatii parlamentare fata de aceste reforme, (4) forta grupurilor de interese si (5) gradul de disconfort produs in randul maselor.

Refuzul liberalizarii si cheltuielile bugetare haotice sunt in contradictie cu principiile de baza a economiei de piata, ce pune accentul pe dezvoltare prin liberalizarea sectorului privat. Cand sectorul public produce mai putin decat procentul din PIB pompat in sustinerea lui fara a fi compensate de capitalul extern (rezumate la veniturile din cresterea exporturilor), cheltuielile bugetare excesive pot duce la cresterea datoriei de stat.

In acest context, terapia de soc a fost un succes in Polonia iar rezultatele sunt vizibile inclusiv azi. Masurile de stabilizare macroeconomica si liberalizare extensiva (largirea libertatilor economice prin indepartarea diferitelor restrictii impuse de stat) a atras dupa sine importante reforme institutionale (atat la nivel legislativ cat si la nivelul intreprinderilor) ce au culminat cu cresterea fulminanta a firmelor private.

Acesta crestere a atras dupa sine cresterea locurilor de munca in sectorul privat. Chiar daca pe termen scurt disponibilizarile din sectorul public au dus la cresterea somajului, pe termen lung acesta a fost absorbit de oferta locurilor de munca din sectorul privat extins. Cresterea locurilor de munca a atras dupa sine un boom in cerere, ceea ce a dus la intensificarea productiei, cresterea competitivitatii si a exporturilor.

Dar acesta nu a fost cazul tuturor statelor fost comuniste. Alte state au adoptat masuri de liberalizare graduala, de tipul stop-and-go, care din pacate in timp s-au dovedit a fi mult prea costisitoare dar si ineficiente. Spre exemplu Lituania a preferat sa adopte o reforma populara, mizand pe linia privatazarii radicale dar fara stabilizare macroeconomica.

Pe de alta parte, exemplul Romaniei si al Ucrainiei demonstreaza ca aceste reforme au fost sistematic ingreunate de politicizarea economiei si presiunea grupurilor de interese. Liberalizarea pietei ar fi insemnat pierderea automata a monopolului de piata si cresterea datoriilor catre stat. Mai mult, pentru a-si asigura fotoliile de politicieni, guvernele au preferat sa renunte la reformele economice drastice preferand sa adopte in schimb retorica statului social. Dar trade off-ul il platim toti azi. Impovarand sectorul privat cu taxe predatoare s-a descurajat productia si competitivitatea, ce a dus la o scadere drastica a capitalului extern si ca urmare o crestere sistematica a datoriei de stat. Dublata si de recesiunea economica mondiala, aceasta politica sociala ar putea fi devastatoare petru stabilitatea macroeconomica pentru Romania.

Intrebarea care se ridica azi este: Poate si are guvernul pricepere sa dirijeze aceasta oportunitate? Guvernul are azi sansa de a adopta masuri extreme in vederea stabilizarii, liberalizarii si restructurarii institutionale in vederea reformarii statului si a consolidarii economiei de piata.

In aceste conditii se prefigureaza trei scenarii:
 • Daca guvernul va adopta simultan si la viteza maxima masuri dure de stabilizare, liberalizare si restructurea institutionala, efectele pe termen scurt vor fi dure dar populatia va a culege roadele reformelor in cativa ani;
 • In cazul in care guvernul va opta sa adopte la viteza maxima masuri  dure pentru stabilizarea macroeconomica fara a sprijini liberalizarea - extinderea sectorului privat si reforma institutionala, exista riscul ca pe termen lung sacrificiile cetateanului sa fie inutile, procesul de reformare a statului putand fi  blocat de alte piedici precum birocratia, coruptia si legislatia bolnava;
 • Reformele se vor face doar la nivel declarativ, pentru a fi blocate de grupurile de interes, incapacitatea politicienilor de a-si asuma responsabilitatea unui esec sau de numultumirea populatiei.
Claudia Silaghi
College of Europe


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

4219 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  nelamurire (Duminică, 9 mai 2010, 11:28)

  seby [anonim]

  Ce e asta.. un referat de la scoala? Inteleg ca iti faci studiile la College of Europe, dar nivelul articolului tau e slabut rau. Ce idei ai vrut sa transmiti?
  • -2 (2 voturi)    
   Multumesc. Pe mine m-ai lamurit. (Duminică, 9 mai 2010, 19:12)

   ggjuj b [anonim] i-a raspuns lui seby

   Initial, cand am mentiunea trecuta sub numele autoarei, am crezut ca si-au deschis chinezii de la Dragon' Ros' liceu.
  • 0 (0 voturi)    
   studii concrete ....cat, cine, cum ne-a lovit!!! (Luni, 10 mai 2010, 10:38)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui seby

   A studia cineva care sunt gaurile negre care manaca economia romaneasca??? Asa generic stie oricine sa vorbeasca!!! Stie cineva cat canteresc in incapacitatea economiei romenaste, contractele frauduloase facute prin frauda, evaziune, mita, si alte infractiuni si crime financiare, prin care transnationalele fac afaceri cu statul, repara centrale electrice fara a fi nevoie, vand echipamente si materiale la preturi umflate si fata de cele de la ei de acasa ca sa mai incapa si spaga. Cat cantereste asupra bugetului Sanatatii afacerile transnationalelor de echipamente medicale si medicamente care dupa cum descoperise Beuranul mazilit aveau adausuri medii de peste 200% fata de pretul lor de acasa sa nu mai spun fata de medicamentele autohtone. Exista vre-un studiu al magnitudinii privatizarilor frauduloase pe aproape nimic prin care am vandut cam tot, si prin care am trecut in mana capitalului transnational toate monopolurile naturale, gaze, electricitate, petrol, cu resurse cu tot si prin care finantele mondiale pun profituri peste noi fara a face mari investitii ci doar unele insignificative prin care au "restructurat"=concediat ca singura lor forma de restructurare? Cand vom raspunde la intrebari de genul asta atunci vom sti clar ce si cum ne-a lovit si ce tre sa facem!!!
 • -2 (2 voturi)    
  Ce fata desteapta (Duminică, 9 mai 2010, 11:32)

  Ion Tambriean [anonim]

  Tu copile de unde ai mai aparut. Tot portocalie, tot? Asa ca Domnisoara stii ceva?. Mai e mult pana sa-ti dai cu presupusul. Eu zic ca , inainte de toate, sa mai inveti si iar sa mai inveti.
  • 0 (0 voturi)    
   Lasati ironia deoparte (Luni, 10 mai 2010, 19:19)

   zertty [anonim] i-a raspuns lui Ion Tambriean

   si veniti cu justificari.
   Daca nu, sincer eu gasesc ca dvs bateti cimpii!
 • +1 (1 vot)    
  De acord (Duminică, 9 mai 2010, 11:36)

  Stefan v [anonim]

  Un comentariu pe cat de scurt pe atat de edificator
 • 0 (0 voturi)    
  Toate masurile trebuia (Duminică, 9 mai 2010, 11:58)

  Audit [utilizator]

  sa fie luate inca din ianuarie. S-a pierdut timp. S-au consumat energii ajungandu-se la acelasi lucru. Sau, e posibil, chiar mai rau. Masurile trebuie luate altfel Grecia ne paste!
 • +2 (4 voturi)    
  n-ai cu cine (Duminică, 9 mai 2010, 11:59)

  pasquale [anonim]

  Daca Basescu va ramane pe metereze, probabil se va derula al doilea scenariu . Chiar daca ar avea alaturi pdl-ul, grupurile de interese sunt mult prea puternice pentru a crede ca primul scenariu este posibil. Daca dupa o perioada, Basescu va lasa treaba (cu toate ca asta nu e treaba lui) doar in grija guvernului (indiferent de culoarea lui politica), atunci vom revedea la nesfarsit filmul cu al treilea scenariu.
 • -2 (2 voturi)    
  Gresit. (Duminică, 9 mai 2010, 13:13)

  Ion Mocanu [anonim]

  Claudia Silaghi : ,,Sistemul social extins, asa cum a fost el mostenit din anii comunismului a produs adevarate dezechilibre macroeconomice in sistemele capitaliste emergente. ''
  Adevaratele dezechilibre macroeconomice sunt in tarile capitaliste occidentale: Marea Britanie, Franta, Italia, SUA , Grecia, Spania,Portugalia,etc.
  Vezi deficitele publice cumulate de ani si ani mascate in datoria publica.
  • +1 (1 vot)    
   tu gresesti (Duminică, 9 mai 2010, 13:32)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Ion Mocanu

   Culegem roadele masurilro socialiste. Uite la unguri ce frumos, dupa criza socialista a venit Fidez :)
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Luni, 10 mai 2010, 19:23)

   zertty [anonim] i-a raspuns lui Ion Mocanu

   Pentru restul tarilor nu stiu, insa in Franta una dintre cauzele deficitului este sistemul de securitate sociala - unul dintre cele mai bune din Europa, insa de care au profitat multe generatii de escroci! Si mai, apoi, oricum se stie ca Franta e socialista pina in maduva oaselor!
 • -1 (1 vot)    
  Referat scolar (Duminică, 9 mai 2010, 14:23)

  Profesor [anonim]

  un text de nivelul unui referat scolar; probabil ca de-acolo si provine
  daca hotnews îsi recruteaza colaborarile la acest nivel calitativ (elevi, studenti, gospodine, pensionari, militari în termen) sa nu se mire ca-i scad accesarile
  • 0 (0 voturi)    
   dl profesor; (Luni, 10 mai 2010, 19:25)

   cv [anonim] i-a raspuns lui Profesor

   ce preferati, un referat ce pune punctul pe "i" sau un articol lung plin de blah-blah-uri?
 • -1 (1 vot)    
  rationament (Duminică, 9 mai 2010, 15:19)

  Alin Sampalean [anonim]

  "Refuzul liberalizarii si cheltuielile bugetare haotice sunt in contradictie cu principiile de baza a economiei de piata, ce pune accentul pe dezvoltare prin liberalizarea sectorului privat."

  Parca imi citati din carti, tratate, etc pe care le cititi in momentul de fata. Vreti sa ne spuneti ca in sectorul bugetar din Franta, Italia, Spania nu exista cheltuieli bugetare haotice? Ca marile contracte de infrastructura nu se capata in urma interventiei unor grupuri de interese? Principiile pe care le enuntati sunt deziderate intr-un sistem democratic, insa realitatea este cu totul alta ...

  Sa ne reamintim de afacerile Mafiei in SUA, in anii '30-'40: ce controlau ei? Lucrarile de infrastructura din orasul Chicago... Unde se intampla acest lucru? Nu, intr-o economie si un sistem pe care banuiesc ca le considerati de nivel superior.
  Cum credeti ca s-au acordat contractele de servicii pentru Iraq??!!
  Noi, in Romania, atat ne duce capul acum - atat putem sa furam. Peste 30 de ani, metodele noastre se vor rafina ...
  taxe predatoare? Poate "taxe pradatoare"...
  "Poate si are guvernul pricepere sa dirijeze aceasta oportunitate?"

  Intrebare retorica - daca ne uitam din cine este format Guvernul, cred ca puteti sa raspundeti si singura, si raspunsul este NU. Cine sunt persoanele care sa gestioneze o tara? E. Udrea, Berceanu, Videanu? Sunt acestia oamenii care sa stabileasca o strategie pe termen lung, care sa aiba cunostinte despre politici (macro)-economice??
  Cine?? Radu Berceanu, pana in 1990, profesor la un Liceu din Craiova, pus pe liber de la Fabrica de Avioane, pentru capacitatile sale profesionale deosebite...
  Stiti ce este pacat? Ca acesti oameni si acest Guvern ma face sa mai pierd 2 ani din viata (cel putin) cu politicile pe care ei le stabilesc...
  • 0 (0 voturi)    
   deci... (Luni, 10 mai 2010, 15:44)

   catcos [utilizator] i-a raspuns lui Alin Sampalean

   inteleg ca nu mentinerea timp de 20 ani a politicilor sociale intr-o economie care nu si le putea permite e de vina pentru starea noastra de azi, ci Boc si Berceanu. Si, evident, Basescu.
 • -1 (1 vot)    
  bravo Claudia (Duminică, 9 mai 2010, 17:26)

  Traian Boc [anonim]

  Bravo Claudia, desteapta te-a facut mama ta. Iti amintesti cumva si cum se traia la inceputul anilor 90 in Polonia in timpul "terapiei de soc"? Iti zic eu, mai rau ca in Romania, si au inceput sa se ridice abia dupa ce s-a terminat cu aberatia "terapiei de soc". Sau stii cumva ce bine a functionat "terapia de soc" in fosta URSS? Anii 90 au ramas traumatici pt ex-sovietici. Bine ca se mai gasesc la noi pipite ariviste care incearca sa faca apologia unei teorii complet discreditate, in speranta ca pupincurismul lor va fi remarcat si apreciat de cine trebuie. Asta e, in Romania pipitele au doua mari ambitii: fie sa fie amante de fotbalisti, fie sa "faca politica". Asa ca Claudia tata, mai bine gaseste-ti un fotbalist.
 • -1 (1 vot)    
  Cine e fatuca asta si ce o recomanda? (Duminică, 9 mai 2010, 17:46)

  ggjuj b [anonim]

  Pt. ca pe gogle apare numai cu conturi faceboc si bestgeob.
  • +1 (1 vot)    
   totusi (Luni, 10 mai 2010, 9:58)

   adytza [anonim] i-a raspuns lui ggjuj b

   vezi ca gogle se scrie cu doi de "o"...
   ca sa fiu la subiect totusi astea sunt masuri ce trebuiau luate de acum un an, sa nu mai zic ca ar fi trebuit luate in anii '90...
 • 0 (0 voturi)    
  Poftim (Luni, 10 mai 2010, 11:15)

  sabo [utilizator]

  ..iata stupiditatea economica la nivel
  de incercare literara!
  Nimeni nu are certitudini in lumea economica dar neofitii astia sunt mesianici!
  Vai, Doamne!
  • 0 (0 voturi)    
   certitudini (Luni, 10 mai 2010, 15:50)

   catcos [utilizator] i-a raspuns lui sabo

   nu e nimic mesianic in articolul asta, iar felul in care au actionat alte tari iesite din blocul comunist si care acum se gasesc in situatii mai bune ca noi, este o certitudine. Nu inteleg ce obiectii ai. Cand vezi ca unul a reusit acolo unde tu ai esuat, te uiti sa vezi ce a facut altfel decat tine, nu?
   • 0 (0 voturi)    
    Nu este nimic mesianic in scrisele fatucii (Luni, 10 mai 2010, 22:38)

    ggjuj b [anonim] i-a raspuns lui catcos

    Cu exceptia celor trei scenarii prezentate in chip de concluzii.
    Pentru a putea enunta aceste platitudini, care au ca element comun ”viteza maxima ”, recomandate pe un ton peremptoriu, noi, contribuabilii sau alti prostanaci benevoli (parintii sau sponsorii) care se mandresc cu dansa, suntem nevoiti sa ii platim studiile la liceul din Europa.
 • 0 (0 voturi)    
  din pacate, cuprinsul articolului (Luni, 10 mai 2010, 14:43)

  capatu` satului [anonim]

  releva o necunoastere a realitatilor economice; rationamentul cu care se pleac la redactarea acestuia, si anume acela ca terapia de soc este mai buna decat o terapie graduala este gresita si arata o anumita inclinatie masochista; in opinia autoarei, este de preferat sa suferi azi in speranta unui viitor mai bun - rationament fundamental gresit;
  dupa cum vom releva mai jos, tara noastra Romanica, are o experienta nefericita cu libertatea economica de dupa 1990, suferind mai mult de pe urma politicilor proaste decat Polonia, si restu`, dar pt. asta trebuie sa citesti un pic de ISTORIE:
  exemple de masuri dure cu efecte dezastruase:
  - slabirea controlului statului asupra companiilor de stat imediat dupa 1990, realizata cu sprijinul tacit al reprezentantilor CIS, ulterior FPS - in us o astfel de masura ar fi fost aplaudata pt. ca ar permite (in teorie) la o crestere a concurentei si denota o politica a satului cu interventii cat mai reduse in economie - rezultatul a fost ajungerea la faliment a intregii industrii - pierderea este imensa si poate fi inclusa in ideea terapiei de soc;
  - pierderea controlului statului asupra IAS, CAP si restu` - in Ungaria aceste unitati exista in continuare si produc, la noi s-a ales prafu` si pulberea; binenteles conducatorii merita laude au creat un mediu concurential - taranu` cu 2 vaci in batatura versus imporatoru` de lapte;
  - devalorizarea intentionata a monedei nationale, in perioada 1990 - 1999, pt. a crea exporturi romanesti mai ieftine - rezultatu` a fost un dezastru suportat de intreaga tara;
  am dorit sa arat ca terapii de soc au mai fost, erezultatul acestora fiind un dezastru;
  totodata avand in vedere, modelu` american de politica economica, cu interventii minime in economie, as dori sa pun si eu o intrebare: lipsa de interventie a us in economie a fost un factor generator sau favorizant al ultimelor 2 crize 1929 -33, si 2007 - 2013 ? o sa aflati ca criza nu incepe in Europa, ci in us intodeauna...
 • 0 (0 voturi)    
  oare? (Vineri, 6 august 2010, 0:23)

  saremi [anonim]

  ...cand a inceput transformarea in statele fost comuniste pomenite de tine, in scopul adaptarii societatii civile dar si a economiei la tipul economiei de piata?cu cat inaintea ROMANIEI si UKRAINEI?
  ai efectuat si o analiza a psihologiei si chiar a mentaliattii popoarelor la care faci referire?
  eu cred ca ar fi interesant de studiat.
  chiar si sa vedem ce inseamna stabilizare economica, ce inseamna reforma in conditiile in care tu ca stat faci tot posibilul sa distrugi sistemul de invatamant, sistemul de sanatate precum si cel de justitieca sa nu mai vorbesc de mediu.

  incearca sa pornesti intr-o lume in care iti este asigurat un sistem educational performant, un sistem de sanatate a populatiei dar si a mediului de inalta calitate, precum si o justitie sociala, si ai sa vezi ca aplicarea oricaror reforme nu va fi deloc greu de realizat, spiritul pentru o munca cinstita si bine facuta nu ni se va parea ceva deosebit, iar linistea de care avem atat nevoie atat in trup, suflet cat si in minte ne vor conduce numai spre progres , civilizatie si respect reciproc.
  numai asa vom putea supravietui intr-o lume a viitorului fie ea si globala in care trebuie sa ne regasim si noi...............

  respecte!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică