6 mai va insemna, poate, sansa redefinirii si consolidarii PDL pe zona dreptei romanesti. Discursul lui Traian Basescu marcheaza un moment istoric: despartirea programatica de statul asistential, de confuzia ideologica intretinuta de predecesorii sai si de el insusi in perioada primului mandat. Masurile economice anuntate de seful statului - reducerea salariilor cu 25%, scaderea pensiilor cu 15%, taierea programelor asistentiale si protejarea sectorului productiv - obliga PDL la coerenta politica si ideologica de care, pana acum, n-a dat dovada.

Dimpotriva, o parte din liderii sai au cochetat cu stanga si au ramas prizonierii discursului paternalist, cu priza la paturile sarace si dependentii de stat. De acum insa, stanga si dreapta capata un contur mai clar, iar PNL risca sa ramana afara din joc. Culmea, pana si PSD are de castigat: primeste in dar categorii sociale intregi, pe voturile carora se bateau pana mai ieri si profetii dreptei. Victor Ponta a luat in brate tot sectorul bugetar si pensionarii, insa nu toti vor crede neconditionat in lacrimile sale. De acum, PSD are nevoie de proiecte, sa arate ca se pricepe si la altceva decat sa strige: jos Basescu, jos Guvernul!

PDL are in fata doua optini: sa urmeze linia impusa, pe zona o zona de dreapta fara echivoc, sau sa cedeze iarasi tentatiilor populiste, revenind la partidul struto-camila. Si asta din doua motive: fie din cauza ca o parte din partid, in special garda veche, ramane tributara unei viziuni populist-stangiste, fie din cauza presiunii sociale tot mai mari. Vor urma proteste de strada, greve, poate chiar blocarea unor sectoare intregi (educatia de pilda). Sub asaltul sindical, multi vor fi gata sa depuna armele.

Apoi, integritatea cabinetului Boc va juca un rol si mai important. Faptul ca Guvernul taie acum din salariile bugetarilor si din pensii va face ca orice licitatie trucata, orice ban furat de la stat in complicitate cu puterea, sa fie drastic sanctionate de opinia publica. Indulgenta cu care partidul a tratat cazul Gutau, de pilda, va fi de neconceput de azi incolo. Asta pentru ca orice act de coruptie, cat de mic, inseamna indestulare din painea luata azi de la gura celor saraci.

Altfel spus, planurile lui Traian Basescu, oricat de reformiste par, pot fi cu usurinta date peste cap chiar de Guvern. Mai exact, de acei ministri care vor dori sa tina mai departe statul captiv si sa exploateze resursele publice in interese proprii sau pe criterii clientelare. Pe scurt, PDL e condamnat sa reformeze satatul si justitia si, nu in ultimul rand, sa se reformeze pe sine.

Sunt de notat cateva avertismente clare adresate unor ministri din cabinetul Boc, iar cel vizat direct pare sa fie Adriean Videanu, ministrul economiei: ”De asemenea, în ceea ce priveşte soluţiile ce vor fi aplicate în continuare, sunt vizate inclusiv acele excepţii care au decredibilizat acţiunea Guvernului de a reduce sporurile exagerate şi veniturile date în afara legii. Mă refer aici la cei care se află în consilii de administraţie, fiind în acelaşi timp salariaţi ai Ministerului Economiei, ai Ministerului de Finanţe, ai altor ministere. Veniturile pe care le obţin ca reprezentanţi ai statului vor fi impozitate cu procente foarte mari, rămâne să stabilească Guvernul care vor fi aceste procente.” Cartonasul rosu aratat lui A. Videanu pare sa-i complice acum planurile celui care ravneste la functia de prim-vicepresedinte PDL.

Au urmat apoi alte avertismente, unul repetat catre Sebastian Vladescu si altul catre un Vasile Blaga, alt greu din partid: ”Vă pot spune că în discuţiile pe care le-am avut cu membri ai Guvernului am atenţionat că responsabilitatea cea mai mare în diminuarea evaziunii fiscale şi a contrabandei cu ţigări, cu alcool şi cu alte bunuri revine ministrului Vlădescu şi ministrului Blaga, cei care au instrumentele de control sau de oprire la frontieră a bunurilor care fac obiectul contrabandei.” Cu alte cuvinte, daca nu performati, va pierdeti functiile.

Avertismentele publice catre Videanu si Blaga vor da iarasi aripi reformistilor din partid. Ei vor cauta sa exploateze la maxim oportunitatea deschisa de actiunea sefului statului. Batalia interna se va intensifica, mai ales ca alegerile in PDL bat la usa.

Potrivit unor informatii, e posibil ca ministrului de externe, Teodor Baconschi, sa i se deschida o calea spre o functie la varful PDL. In orice caz, Baconschi pare aruncat subit in zona activismului politic, ceva neobisnuit pentru un intelectual destul de discret, dar suficient de ambitios. De remacat ca pe data de 13 mai, Baconschi va conferentia public despre ”rolul democratiei crestine in reconstructia dreptei romanesti”.

Prin urmare, PDL are acum, gratie armelor puse in brate de Traian Basescu, toate datele pentru a declansa ofensiva in plan ideologic. Emil Boc si Traian Basescu n-au scapat inca de stampila oportunismului politic, aplicata dupa virajul subit de la stanga la dreapta, cand PD a basculat din Internationala Socialista in Partidul Popular.

Insusi Traian Basescu s-a reinventat greu, evoluand in timp si cu sincope de la stangismul afisat pe vremea cand era primar general, la un soi de ultra-liberalism agresiv, manifestat in discursul sau de joi, 5 mai. Veti spune: dar Traian Basescu nu crede in dreapta! A fost impins de criza si de un Guvern slab sa ia masuri in extremis. Nu avea de ales. E foarte posibil. Chiar daca sunt masuri conjuncturale, ele scot PDL si pe seful statului din ambiguitate iar parasirea acestei directii ii va costa politic.

Lansad trecutul in urma si confuziile doctrinare generate de decizii guvernamentale contradictorii, PDL are acum sansa unei optiuni clare: sa ocupe intreg spatiul dreptei. Mai simplu, sa aiba grija de sectorul privat, sa produca bogatie si sa lase stangii grija redistribuirii si protectiei sociale.

Il ajuta din plin liberalii. PNL a comis o eroare majora, dar previzibila: liderii sai au condamnat in bloc ceea ce un partid pretins de dreapta era obligat sa sustina. Cu atat mai mult cu cat Dinu Patriciu teoretiza in vremuri de criza, in cateva editoriale publicate in ziarul sau, Adevarul, ceea ce Traian Basescu anunta astazi: dezumflarea statului obez.

Intre pozitiile lui Dinu Patriciu, corecte din punct de vedere liberal, si solidaritatea bizara cu statul asistential exprimata de liderii PNL se casca o prapastie cat Kazahstanul. Daca o tin tot asa, liberalii vor trebui ei, de aceasta data, sa opteze, cat mai au timp, si sa execute virajul ideologic, dar in sens invers: de la dreapta, la stanga. Sau sa mearga dupa Traian Basescu si PDL. Sansa ultimilor va sta in modul cum vor gestiona criza economica de acum incolo.