Zece solutii propuse Guvernului Boc de ziaristii si blogerii HotNews.ro

de Departamentul Economic     HotNews.ro
Joi, 6 mai 2010, 14:19 Actualitate | Opinii


Romania a inregistrat un boom economic in perioada 2000-2008, accentuat spre sfarsitul acestei perioade, obtinut pe seama atat a unor factori externi favorabili, dar si a unora interni, precum reforma din 1997-1999 si reducerea impozitelor din 2005.

Boom-ul a continuat in ciuda lipsei totale de reforme in 2000-2004 si a sincopelor semnificative in ale reformelor structurale dupa 2005.

Din pacate, in octombrie 2008, cand criza economica mondiala a devenit clara, Romania prezenta cheltuieli bugetare in crestere accelerata si dezechilibre majore, in special in deficitul de cont curent si datoria privata externa. Criza ne-a prins nepregatiti: PIB-ul, leul au scazut semnificativ in timp ce deficitul bugetar, deficitul fondului de asigurari sociale si somajul au crescut semnificativ. Romania a apelat la un imprumut extern de 20 de miliarde de euro pentru mentinerea leului si finantarea deficitelor bugetare pentru 2009, 2010 si pana la iesirea din criza.

Astazi ne aflam la jumatatea anului 2010 si inca nu am iesit din recesiune. Deficitul bugetar este urias, datoria publica si dobanzile aferente in crestere, deficitele de pensii neacoperite din contributii. Un astfel de drum conduce Romania la faliment.

De aceea propunem cateva solutii:
 1. Responsabilitate bugetara: alocarea corecta a resurselor, scaderea costurilor fie prin concedieri, fie prin reducerea veniturilor bugetarilor
 2. Cresterea veniturilor la bugetul de stat prin marirea acelor taxe care au impact in economia gri. De asemenea, odata cu descentralizarea, taxele pe terenuri si cladiri pot fi marite de autoritatile locale in functie de nevoile locale
 3. Masuri de stimulare economica orientate catre crearea de locuri de munca prin reducerea impozitelor pe munca, de exemplu reducerea cotei unice
 4. O lege a pensiilor mai stricta si care sa elimine deficitele in fiecare din urmatorii 50 de ani prin reducerea pensiei de stat si cresterea ponderii pensiilor private
 5. Descentralizare, debirocratizare, eliminarea nepotismului din institutiile publice
 6. Cresterea investitiilor printr-un proces de privatizare mai curajos fata de actuala propunere de a genera 1 miliard de euro din privatizari in domeniul energetic
 7. Intensificarea actiunilor de combatere a evaziunii fiscale, control fiscal transparent si eficient, depolitizarea completa a functiilor de conducere in ANAF
 8. Sustinerea adoptarii noii legi ANI care sa redea institutiei atributiile cat mai aproape de forma initiala. Acest lucru inseamna transparentizarea averilor demnitarilor, conflictelor de interese
 9. Protejarea unor institutii vitale ca DNA de tentative de diminuare a atributilor, prin reasezari institutionale, desfiintare, comasare (exista deja intentii exprimate in acest sens)
 10. Reformarea sistemului judiciar, in special in ce priveste scurtarea termenelor de judecata si reducerea duratei proceselor. Durata mare a proceselor comerciale, de exemplu, sau in contecios administrativ inseamna probleme uriase pentru mediul de afaceri.

Argumentul pentru introducerea ultimelor masuri in acest decalog: nu vom avea niciodata o economie sanatoasa fara institutii puternice, care sa opreasca guvernul, ministrii, parlamentarii, primarii, sefii de CJ, politicienii in general, sa fure nestingeriti. Nu putem ajunge nicaieri doar cu masuri economice, oricat ar fi de corecte, fara sa te gandesti in paralel la protejarea intregului mediu economic in fata coruptiei.


Emil Stoica
Cristian Sima
Mihai Marcu
Cristian Orgonas
Dan Tapalaga
Dan Popa
Cristian Pantazi
Departamentul Economic


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10242 vizualizari

 • -5 (7 voturi)    
  Explicatia ptr punctul 2 (Joi, 6 mai 2010, 14:29)

  Adrian C. [utilizator]

  Imi poate explica si mie logica din spatele propunerii de la pct. 2? Adica ce legatura are economia gri (in care din cate stiu se evita plata TVA-ului) cu cresterea veniturilor la buget prin marirea TVA? Intr-adevar prin marirea TVA se maresc veniturile la buget, dar nu din economia gri ci din marirea preturilor ptr. consumatorii finali.
  • +2 (6 voturi)    
   ... (Joi, 6 mai 2010, 14:33)

   sictireanu [utilizator] i-a raspuns lui Adrian C.

   Pai si evazionistii consuma iar consumand platesc TVA marit, deci mai multi bani la buget din economia gri, neagra, roz, etc...
   • +2 (4 voturi)    
    11. sa nu mai fure (Joi, 6 mai 2010, 17:53)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui sictireanu

    era si-n biblie dar astia fara niciun Dumnezeu nu au treaba cu ea.
    ia sa nu mai cumpere scene cu 75.000 de euro, sa nu mai faca patinuare cu pret umflat de 3 ori sau sa nu mai cumpere soft pentru citit rovignetele cu milioane de euro cand in ungaria a costat 11.000 de euro.
    cand va inceta jaful atunci o sa iesim din criza.
    polonezii asta au facut ca sa evite criza - au redus cheltuielile bugetare. nu ca udrea care anul trecut dadea tichete de vacanta cadou bugetarilor (de ce doar lor?).
    dar ei nu si nu. pai d-aia sunt ei acolo? ca sa ne faca noua bine pe 1000 de euro salariu? pai pe udrea o costa pantofii mai mult de 1000 de euro pe luna. credeti ca ea cheltuie din ce agonisise inainte ca sa ne faca noua un bine cu stiinta ei?
    • 0 (0 voturi)    
     S-a gasit cine (Vineri, 7 mai 2010, 11:24)

     flavian [utilizator] i-a raspuns lui adrian

     S-a gasit cine sa dea sfaturi. Si cine sa le primeasca.

     Dan Popa credea pana acum 3 luni ca "revenirea" economica mondiala e dupa colt.

     Cristian Orgonas vedea numai cresteri si dadea sfaturi pentru investit la bursele romanesti pana mai ieri.

     Emil Stoica zicea acum cateva luni ca el nu crede in recesiunea de tip W.

     Of, of, ce ti-e si cu unii specialisti... :)
   • 0 (2 voturi)    
    si 12 - demisia (Joi, 6 mai 2010, 18:01)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui sictireanu

    cred ca ar trebui sa-si recunoasca incompetenta si sa plece
   • +1 (3 voturi)    
    Jos Cheltuielie! (Joi, 6 mai 2010, 18:25)

    JOS [anonim] i-a raspuns lui sictireanu

    Ma ofer sa cumpar Mercedesul D-lui Prim Ministru din mai multe considerente:
    - Nu are nici fatza si nici prestatie de Mercedes;
    - Nu vreau ca din taxele mele sa ii platesc cheltuielile de intretinere;
    - Mercedesul ala ma va costa mai putin decat cresterea cotei unice aplicate la veniturile mele pana la sfarsitul carierei. Macar ma aleg si cu ceva in plus: o masina misto si satisfactia ca am lasat un bou, pardon, un Boc, sa mearga pe jos.
   • 0 (0 voturi)    
    ha ha ha (Vineri, 7 mai 2010, 13:41)

    Petre Pete [anonim] i-a raspuns lui sictireanu

    Acestea sunt doar niste deziderate (obiective); de altfel nu trebuie sa fii mare ganditor ca se le poti recunoaste. Allo, se aude ? Tara asteapta SOLUTII, si va rog nu mai generati astfel de confuzii. Solutiile cer sacrificii, este cineva care se ofera ?
  • +11 (11 voturi)    
   TVA si economia gri (Joi, 6 mai 2010, 14:39)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Adrian C.

   Daca se mareste cota unica sunt afectati cei care muncesc si au salariul pe cartea de munca, pe cand cei care muncesc la negru sau iau spagi nu sunt afectati absolut deloc. Dar chiar si banii castigati la negru vor fi impozitati in momentul in care se fac cumparaturi in supermarket si se plateste TVA.
   In plus, in principiu e mai bine sa impozitezi consumul (TVA, accize) decat munca (impozit pe venit).
   • +1 (11 voturi)    
    ce mai analiza!!!! (Joi, 6 mai 2010, 14:40)

    lilulilu [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    Analiza asta de departament economic parca e planul de atac al guvernului, imi pare rau dar n-are nici-o treaba cu economia.
    Suna ca declaratiile recente ale unora din partid ca guvernul e slab.
    Eu unul acum i-as pune pe filosofii astia care contempleaza la ce slab e guvernul atat din partid cat si din Dep Economic sa preia guvernarea ei si sa constate singuri cat sunt de slabi si ce idei paralele au, ca sa nu zica ca ii ia peste picior cineva. Dealtfel asa cum s-a facut si cu guvernul, se stia ca n-are nici-o treaba dar pana nu dai cu capul de tavan nu crezi.
    Nu pot sa nu remarc in analiza si perioada 2000-2004 care apare ca multimea vida ceea ce inseamna ca premiul Nobel e pe cale de aparitie.
    Eu as propune ca prima masura ca din bun simt orice roman sa recunoasca cand s-a facut ceva bun si cand nu, altfel ce sa mai vorba aia ...ce isi face omul cu mana lui...lucru manual se numeste,,,
   • +2 (2 voturi)    
    TVA +++ (Joi, 6 mai 2010, 17:05)

    moroes [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

    Desi prefer o crestere a TVA-ului fata de una a impozitului pe venit (in parte pentru motivele enumerate de tine), a presupune ca simpla crestere cu X % a acesteia va aduce X % mai multe venituri este gresit. Poate nu la fel de usor, dar la fel cum se evita plata impozitului pe venit se poate fenta si TVA-ul, a carui colectare oricum lasa de dorit, la fel cam ca a oricarui impozit/taxa. Cresterea acesteia nu va "lovi" economia gri, ci, ca orice crestere de taxe va lovi in piata legala si va stimula zona gri/neagra.
    In plus, prin cresterea taxei pe consum va scadea... consumul, ceea ce nu este de dorit intr-o perioada de criza si ceea ce, din nou, va scadea veniturile colectate la buget.
    Uite, de exemplu acum grecii trec granita ca sa cumpere benzina de la vecinii bulgari... pentru ca le-a crescut TVA-ul.
    Cred ca propunerea domnului Sima de ieri este cea mai buna: neimpozitarea muncii (scaderea cotei unice la 2%) si mentinerea actualulei TVA, corelate cu eliminarea scutirlior de la impozit pentru diverse categorii si, desigur, atat de necesarele reduceri ale cheltuielilor bugetare.
   • +2 (2 voturi)    
    absolut corect! (Joi, 6 mai 2010, 17:17)

    meticulos [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    mai adaug ca un cost de manopera marit se rostogoleste in avalansa de la materia prima la produsul finit si nu cred ca exista mecanism de calibrare. TVA e mai precis in calibrare si franeaza consumul: anual de economie 101. Restul de postari sunt bla-bla.
   • 0 (0 voturi)    
    cu TVA, fara impozit pe profit (Vineri, 7 mai 2010, 15:17)

    Luci [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    Capitalul creat prin munca nu se evapora din cauza la TVA ci se aduna si se economiseste in conturi sau la saltea. Pana cand i se va gasi o utilizare care sa merite iar in acel moment economiile se vor translata automat in consum. Dar daca taxezi munca atunci aceasta se evapora.
  • +15 (15 voturi)    
   matematic (Joi, 6 mai 2010, 14:50)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Adrian C.

   16+19=35
   Dar cum nu toti platesc 16 inseamna ca nu toti platesc 35. Ce putem face? Il micsoram pe 16 pana la 10 si il marim pe 19 pana la 25. 10+25 =35. Simplu de tot!
   • +4 (4 voturi)    
    .... (Joi, 6 mai 2010, 14:57)

    Abhora Ratio [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

    ... la asta o sa se ajunga intr-un final... :|
   • +1 (7 voturi)    
    :) (Joi, 6 mai 2010, 15:29)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

    Matematica asta...
    Ce te face sa crezi ca cei care nu platesc 16% vor plati 10%?
    Maresti de la 19 la 25...scade consumul.
    Da de ce nu se agita statul ca cei ce nu platesc cei 16% sa fie prinsi si obligati la plata?
    Hai sa-ti dau un exemplu.
    Eu tot ce cumpar pun pe firma...iar statul imi da TVA-ul inapoi. E ok asa? Iar cei 16% pe care ar trebui sa ii platesc vor fi doar 10%. Ok?
    Prietenii mei cand vor dori sa cumpere ceva...tot pe firma mea o vor face...si tot asa.
    Deci...scad incasarile.
    Eu cred ca ar fi mai bine ca statul sa ma controleze si sa ma puna sa-mi justific cheltuielile...nu? Parca ar fi mai bine sa nu pot sa pun chiar tot ce vreu pe firma...nu? Iar in felul asta sa platesc acel TVA.
    Observi problema si rezolvarea ei?
    • +1 (1 vot)    
     cu mentiunea ca (Joi, 6 mai 2010, 17:37)

     adrian [anonim] i-a raspuns lui bgd

     daca vei fi nevoit sa platesti tva pentru o masina pe care nu o folosesti ca sa produci (de ex) lovesti tot in consum pentru ca vei cumpara una mai ieftina sau chiar deloc
   • +1 (1 vot)    
    e cea mai buna solutie (Joi, 6 mai 2010, 16:04)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    micsorarea taxelor pe venit aduce mai multi bani in buzunarele oamenilor, chestie care stimuleaza consumul si odata cu el economia. Chiar daca pe de alta parte banii sunt scosi din piata prin TVA, ramane avantajul stimularii consumului. Problema e ca FMI a zis ca TVAul oricum nu se colecteaza in proportii decente asa ca au ales cea mai prosta solutie din punctul meu de vedere si anume cresterea cotei unice. Adica scot bani din piata si descurajeaza consumul... va urma un val de falimente... din pacate....
    • +2 (4 voturi)    
     TOTAL PE LANGA REALITATE (Joi, 6 mai 2010, 15:48)

     pcd [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

     domnilor, si voi si guvernu lasta de marionete si presedintia si mare parte din societate sunteti pe langa realitate! sa va explic. din ce e compusa o economie? habar nu aveti. ce anume o face profitabila? sa va dau un mic exemplu ca sa intelegeti. toata lumea foloseste calculatoare pentru operatiuni diverse(le zicem integrat-economice) dar din pacate, romania nu produce tehnica de calcul(sau mai bine zis nu mai produce). toate companiile o folosesc, asa ca trebuie importata; deci plus valoarea se duce la producatori(sua, ca sa fim mai precisi si sub-contractori - statele asiatice). acum, inante de '90 romania avea industrie electronica/de calcul. produceam componente dar si calculatoare(inclusiv procesoare si circuite integrate!), televizoare, aparatura electrocasnica etc. nu avea nimeni pretentia de a fi la paritate cu produsele occidentale, dar la 40% din pret obtineai 80%performanta. ce parere aveti de asta? dupa '90 a existat(si din pacate exista inca) o actiune concertata de distrugere a capitalului tehnologic si uman romanesc, a tot ceea ce inseamna valori nationale(cultura, traditie, biserica, turism, productie, agricultura, invatamant, cercetare, tot dar absolut tot) pentru a transforma romania intr-o mare groapa de gunoi. cum se face ca o tara care producea peste 90% din necesarul tehnologic, industrial si agro-alimentar a ajuns sa nu mai produca nici 10% ?!!? aici este problema noastra. de fapt singurele doua domenii care au ramas 'pasibile' de a salva tara de la un colaps generalizat sunt agricultura si turismul. cu curva de udrea la turism si incapabilii de la agricultura va las sa trageti dumneavoastra concluzia.
     • +2 (2 voturi)    
      actiunea concertata (Joi, 6 mai 2010, 17:21)

      curios [anonim] i-a raspuns lui pcd

      a "agenturilor"se numeste consumator care vrea pret/calitate. Ai vazut tu in 1990 politisti dand peste mana celor ce voiau televizoare autohtone? Apropos, umbli cu Lastun?
     • +2 (2 voturi)    
      Cam amarnic si amestecat comentariul (Joi, 6 mai 2010, 17:53)

      ion [anonim] i-a raspuns lui pcd

      vad ca ne explicati ca la prosti despre ce face o economie profitabila, cu exemple din perioada Ceausescu. Si apoi ne dati si solutia cu ce anume ne scoate din rahat: agricultura si turismul.

      Cam mult terci in comentariul dumneavoastra. Turismul si agricultura nu fac bogat pe nimeni (nici pe Grecia si nici pe Jamaica), doar pot sa iti mai aduca ceva la PIB, folosind forta de munca prost calificata. Tot industria saraca poate sa miste ceva, asta daca o sa miste. De acord, industria romaneasca a fost cvasi-tocata in ultimii 20 de ani. Dar nu stiu pe cine dati vina? Ca primii care ar trebui judecati suntem chiar noi, aka maretul popor roman, prin toti reprezentantii.

      Si inca ceva: nu va mai aduceti aminte cu nostalgie de vremurile cand produceam in tara ace, brice si carice. Nici Germania nu poate sa isi asigure 90% din necesarul de marfa in tara. Globalizarea a lovit dur si la ficat in toata lumea: nu ne putem lupta cu chinezii la confectii. Si niciun roman nu o sa cumpere marfa romaneasca mai scumpa, doar pentru ca e romaneasca. La fel, nu ne putem lupta cu multe domenii in care unii ai investit sute de miliarde de euro timp de zeci de ani pentru cercetare. Nicio sansa.

      Mai degraba trebuie sa gasim nise inguste unde sa putem produce si exporta. Si in niciun caz tricouri si pantofi in lohn. Ci doar marfa si servicii cu valoare adaugata mare (care necesita munca cu capul). Dar la perioada aia in care faceam televizoare, masini, avioane, tractoare, ingraseminte, etc etc etc nu cred ca ne mai putem intoarce. Nu mai suntem o economie centralizata in care sa hotareasca primul secretar ce fabrica se face. Si care sa se faca indiferent de costuri si de piata.

      Hai sa mai termin si eu, ca prea bat campii. Concluzia e ca depinde de noi sa iesim din rahat. Si e bine sa incercam sa nu dam vina pe altii.
    • +2 (4 voturi)    
     Stimularea consumului (Joi, 6 mai 2010, 16:35)

     pepenel [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

     daca oamenii au mai multi bani in buzunare ca sa stimulezi consumul trebuie sa mai iei niste masuri.Altfel excesul de bani se va duce pe marfuri din china sau korea pe masini din franta si germania.Se duc pe legume de la turci .sau mere poloneze.marfuri de mall produse in alte tari europene. si degeaba .platesti salarii la muncitori turci si chinezi plus incurajezi si contrabanda cu marfuri chinezesti.Nu asa se face treaba.
   • -1 (1 vot)    
    Rahat in ploaie (Joi, 6 mai 2010, 18:12)

    Gogu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Ceea ce ai facut tu e ca si cum as aduna eu gradele de la vodca pe care o bea Base cu gradele de afara si sa spun ca totul e prea inclinat.
  • +3 (3 voturi)    
   cine a zis ceva de marire tva? (Joi, 6 mai 2010, 15:01)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Adrian C.

   una din solutii limitarea valorii de tranzactionare cu cash pt firme la 1 milion lei vechi... toate tranzactiile firmei resp vor fi "la vedere"...ma refer in mod special la intrari... in momentul asta sunt multe firme care au intrari de 7 miliarde anual... iesiri de 7,01 mld(rezulta profit de 0,01miliarde su platesc canci la stat), iar patronul firmei are q7 pe persoana fizica...sper ca te-ai lamurit cat de cat, o alta lege ar fi restrictionarea definitiva de a scoate bani din banca pt salarii...declarate la jumatate din valoarea lor si obligarea platii salariilor pe card, in mare leaga total o firma de banca si o sa poti s-o urmaresti
   • +2 (2 voturi)    
    Ce faci cu (Joi, 6 mai 2010, 15:39)

    Rali [utilizator] i-a raspuns lui eu

    1. Delegatiile fictive, care produc bani la negru la greu?
    2. Vanzarea fara factura, prin incarcare consumurilor pentru lucrarile facute cu factura?
    3. Facturi fictive? Cum le poti identifica??
    • +1 (1 vot)    
     aia e economie neagra (Joi, 6 mai 2010, 15:45)

     eu [anonim] i-a raspuns lui Rali

     eu am vb de aia gri...ca raspuns la intrebare
     1.organe de control si serviciul de informatii
     2+3 nici o firma nu va putea introduce nici o astfel de factura in contabilitate atata timp cat ea va fi pe o suma mai mare de 1 milion ROL(vezi propunerea de mai sus)... pt ca pe nici un extras de cont nu va aparea tranzactia efectiva...sal
     • +1 (1 vot)    
      pct.2+3 (Joi, 6 mai 2010, 16:09)

      Rali [anonim] i-a raspuns lui eu

      Eu fac o lucrare cu factura la care stiu ca am nevoie de 1 m de ceva. Cumpar 5 m, ii bag in lucrare si de 4 m fac lucrari la negru fara factura. Cum iti dai seama ce am facut??
      Sa inteleg ca daca merg la supermarket nu am voie sa platesc mai mult de 100 RON ca nu au voie sa imi incasesze numerarul si sa le cer factura? :P
      • -1 (3 voturi)    
       in conta tre sa ai 1 intrare 1 iesire (Joi, 6 mai 2010, 17:13)

       eu [anonim] i-a raspuns lui Rali

       asta e ideea...cumperi 5 m faci iesire doar pe 1 metru(in contabilitate si facturi) daca te ia unu la bani marunti ai puso... ca ai o diferenta de 4 metri cu care nu poti justifica ce ai facut... intri in proces pt evaziune fiscala...

       2 sa intelegi ca daca te duci la supermarket si cumperi pe persoana fizica e treaba ta cum platesti, daca vrei pe firma ca sa-ti deduci TVA trebe sa fii obligat sa platesti prin orice fel de plata bancar(cec, card)
  • +2 (2 voturi)    
   Pai (Joi, 6 mai 2010, 17:29)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Adrian C.

   Exemplul 1. Inchirieri de apartamente. Acum, poti declara oficial ca inchiriezi apartamentul cu 100 RON, platesti taxe pe 100 RON, restul iei la negru. Statul n-are cum te prinde. Solutia. Impozit forfetar pe inchirieri. De exemplu Bucuresti: Chiria medie pe 2 camere 300 EUR. Cine inchiriaza plateste 16%*300 EUR, indiferect cu cit declara el ca a inchiriat.

   Exemplul 2. Spalatorii auto. In functie de numarul de masini care pot fi spalate in paralel, un impozit fix.
   Taximetrie, la fel, baruri, restaorante, frizerii/coafura idem. Si domenii sunt multe.
   • +3 (3 voturi)    
    pentru Bogdan (Joi, 6 mai 2010, 18:38)

    anaana [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

    Am impresia ca lucrezi la stat. Impozitul forfetar este pus acolo unde statul nu e capabil sa controleze si sa penalizeze. Functionarii de la guvern, fisc, politie, vama etc au salarii foarte mari dar nu prind pe nimeni. Fie sunt incompetenti fie sunt corupti. Daca doresti sa platim impozit forfetar pentru activitatile pe care le-ai enumerat propun si eu ca functionarii de stat sa ia salariul minim pe economie si sa nu mai controleze nimic. Pot sa-si petreaca 8 ore punind declaratiile noastre de impozit in dosare (pentru ca nu prea le au cu computerul 1).
 • -2 (16 voturi)    
  toti sunt specialisti (Joi, 6 mai 2010, 14:32)

  vasile [anonim]

  o vorba din strabuni spune asa " Uni stiu ce trebuie sa faca alti dar nu stiu ce trebuie sa faca ei".
  Cam acesta este demersul de mai sus. Amestecam justitia cu economia cu ANI cu DNA. Ce are TVA cu DNA sau ANI. Masurile economice sunt un fel justitia al fel. Poti sa faci justitie de nota 10 dar sa nu functioneze economia. Poti sa ai un boom economic iar la justitie sa ai nota 4. Acum cel mai important este economicul de acolo porneste justitia si DNA si ANI. Puneti mina pe cartea de istorie. Capitalisti in eviul mediu intit au castigat puterea economica apoi au trrecut la revolutie burgheza si au modificat politicul.
  • -1 (5 voturi)    
   ai incurcat borcanele (Joi, 6 mai 2010, 15:08)

   A Dandanache [utilizator] i-a raspuns lui vasile

   ANI si DNA se ocupa ,printre altele, cu hotia la scara mare. Sau tu crezi ca coruptia este de fapt altceva? Ce legatura are asta cu economia, te intrebi? Foarte simplu, daca dumneata iei salar 1000 de lei, dar in autobuz vine un hot si-ti umfla 500 din portfel, se numeste ca esti in deficit cu 50%. Cind un parlamentar sau ministru umfla un comision ascuns de milioane ca sa dea un contract umflat unei firme este acelasi lucru. Tot hotie se numeste.
  • 0 (0 voturi)    
   Incorect (Vineri, 7 mai 2010, 6:26)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui vasile

   "Capitalistii in eviul mediu intii au castigat puterea economica apoi au trecut la revolutie burgheza si au modificat politicul."

   Gresit! INtii au fost burghezii (pe romaneste orasenii) din orasele mai mult sau mai putin "libere" care au creat o societate civila si o legislatie previzibila si abia apoi au inceput sa poat cistiga substanta economica cu care au urcat pe scara sociala in dauna nobilimii si apoi a regalitatii. Ceea ce s-a intimplat la sfirsit nu a fost revolutia insasi ci consacrarea ei politica. In Olanda, Anglia ori SUA, revolutia industriala, care a generat capitalisti, si nu doar simpli burghezi a urmat schimbarilor politice. Refuzul modernizarii structurilor politice si sociale au fost cauza pentru care Franta a luat-o la vale in topurile europene incepind cu Ludovic al XIV-lea
 • -2 (6 voturi)    
  :) (Joi, 6 mai 2010, 14:41)

  alex [anonim]

  Solutiile propuse nu pomenesc nimic de domeniul social.

  http://www.formidabilii.org/2010/05/06/este-romania-mai-aproape-de-situatia-greciei-decat-spania-sau-uk/
 • +9 (11 voturi)    
  propunere: (Joi, 6 mai 2010, 14:43)

  eu [anonim]

  desfintarea subventiilor de la bugetul de stat pentru:
  - energia electrica consumata de industria energofaga;
  - gazele consumate pentru aceasi industrie;
  - apartamentele bransate la sistemul de termoficare
  - subventia acordata indirect companiilor aerine low cost prin subventionarea activitatilor aeroportuare;
  - subventia acordata fara discernamant sncfr-ului.
  - subventia acordata ratb-ului.
  recuperarea arieratelor
  in special de la societatile comerciale care au fost de stat si nu isi platesc datoriile istorice in special din cauza contractelor de privatizare defectuoase.
  interzicerea cheltuielilor nejustificate
  atunci cand nu iti ajung banii nu te apuci sa pavoazezi orasele cu milioane de flori, perene, nu organizezi concerte platite de la buget, nu mai cumperi rolls pentru ministrii,
  etc.
  • +3 (3 voturi)    
   De acord.. (Joi, 6 mai 2010, 15:09)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui eu

   .... cu eliminarea tuturor subventiilor. As incerca in paralel sa beneficeiz de cat mai multe subventii d ela UE, dar in ceea ce priveste subventiile acordate de la bugetul de stat/bugete locale le-as desfinta pe toate. In paralel as creste venitul minim garantat [nu e cazul meu] ca sa protejez oarecum pe cei cu venituri mici. Problema este ca de aceste subventii beneficieaza toata lumea, si cine are nevoie si cine nu [de ex. pretul cartelei de metrou], iar baietii destepti [gen Radoi de la metrou, ca sa dau un exemplul!] beneficiaza in exces [adica se bate cu pumnul in piept ca ei sunt profitabili, incluzand si subventia in calcul, si deci merita marirea salariilor]
  • -1 (1 vot)    
   Prostii (Joi, 6 mai 2010, 15:22)

   Rali [utilizator] i-a raspuns lui eu

   Piata energiei si gazului este libera, nu iti convine furnizorul te duci la altul care iti da mai ieftin, nu exista subventii!!!
   RATB si metroul sunt servicii publice, daca ar creste tariful ar scadea incasarile ca e plin de blatisti.
   Aia cu datorille istorice nu e asa, aia isi platesc datoriile cu varf si indesat fata de cei care i-au numit.
   Cheltuielile nejustificate sunt extrem de justificate dpdv al campaniilor electorale viitoare.
   • +2 (2 voturi)    
    Inexact. (Vineri, 7 mai 2010, 6:31)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Rali

    Pe piata energetica pretul este calculat la "costuri" astfel incit energia din resurse nationale are un pret mai mic decit energia din import.

    NImic nu regiile de transport public sa controleze temeinic calatorii. Firmele de transport private o fac cu succes, in schimb nu se grabesc intotdeauna sa elibereze bilete.

    Partea cu campaniile este alta poveste, care merita spusa separat. Foarte pe scurt, ar trebui cu totii, incepind cu elitele mediului de afaceri, sa incetam sa mai asteptam pomeni electorale de la politicieni si sa incepem sa ii vedem ca pe o pirghie pentru investitii.
  • +2 (2 voturi)    
   abia acum incepe! (Joi, 6 mai 2010, 17:23)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui eu

   sa semene a solutii. Restul sunt idei de ale lui Radu Soviani, care stia cum sa salveze Franta de criza dar nu l-a ascultat Sarkozy!
 • +6 (10 voturi)    
  Numai prostii fara sens (Joi, 6 mai 2010, 14:46)

  gelu [anonim]

  Nici o masura reala.Te apuca rasul cat a reusit sa stoarca din capatzana atata lume.Nici un proiect economic cu efecte orizontale.La punctul 2 daca dai mana libera la autoritatile locale o sa vezi niste taxe marite doar ca sa aiba ce fura prin licitatii trucate primarul si consiliul local.Incepe o borduriada si achizitii de servicii de vopsit pomi si publicitate ca nu o sa le poate oprii nimeni.Ca e legal.Mazare abia asteapta. Si atunci sa vezi cum saraceste lumea.
  La pct 3. daca un buldozerist sa zicem nu are servciu el nu isi cumpara ghete de la cizmar sa mearga la servci.Astfel cizmarul nu are cui vinde si nu mai cumpara piele de la tabacar.Tabacarul nu mai cumpara de la taran pielea si nici de la chimist cei trebe.Astfel taranul trebuie sa scumpeasca laptele ptr ca nu mai are rezerva de bani din piele ca no mai cumpara tabacaru.Muncitorul buldozerist va cumpara lapte mai putin ca traieste din somaj.Copii lui vor creste debili ca nu au lapte .Societatea va platii peste 20 de ani avnd de ingrijit un om bolnav. Daca buldozeristul avea servici nimic din toate astea nu se intamplau.Unde servici? Pai avem atatea drumuri de reparat da daca se duc toti bani la regii asfaltului pe masini de 1 milion de euro daia nu are servici.
  • +4 (4 voturi)    
   Mai adauga una (Joi, 6 mai 2010, 15:48)

   Muzeul Taranului Roman [anonim] i-a raspuns lui gelu

   Celebrele institute de cercetari din agricultura sa produca si sa livreze samanta selectionata la producatorii agricoli ca subventie de la stat.
   In prezent piata asta este controlata de baietii destepti din europa care prin cozi de topor ,romani ,in general fosti angajati ai directilor agricole controleaza productia si achizitia de cereale prin inrobirea taranilor cu datorii la samanta.Apoi cerealele sant exportate prin portul Constanta prin contrabanda la preturi de nimic. Pretul real se incaseaza prin firme offshore.Boc a facut ceva scandal in ziare si ceva controale in portul Constanta anul trecut.Nu s-a mai intamplat nimic.Baietii isi fac treaba.
  • +3 (3 voturi)    
   Taxele de la drumuri (Joi, 6 mai 2010, 15:56)

   relu [anonim] i-a raspuns lui gelu

   Taxele de la drumuri daca ar fi folosite pentru lucruri reale si nu pentru licitatii manglite,buldozeristul tau ar avea servici.Si dupa el tot restul.Astea sant investitii care produc efect pe orizontala .
   Daca banii se duc pe licitatii " legale: care cumpara cravate,ace de cravata,palarii si alte alea din China la preturi astronomice dar legale nu se face nimic .Aici este buba sistemului.Se fura cu acte.
  • +2 (2 voturi)    
   Masuri (Joi, 6 mai 2010, 16:24)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui gelu

   Oprirea evaziunii si contrabandei cu ;cereale,alcool,fier vechi,tigari, legume din Turcia,legume din tarile arabe,containere din China,bananele,exportul si contrabanda cu cherestea .Controlati firmele turcilor si arabilor.
   Se stie cine si ce face .
 • +2 (6 voturi)    
  hahaha (Joi, 6 mai 2010, 14:49)

  Bogdan [anonim]

  Desi propunerile voastre sunt de bun simt probabil Boc, sau oricine altcineva dintre actuali daca s-ar afla in pozitia lui Boc, vor rade copios cand le vor citi.
  E evident ca "actorul principal" in combaterea crizei este consumul, si e evidenta ca Guvernul loveste fix in asta cand creste cota unica. Ce rezulta de aici: bani mai putini la cetatenii (mai ales la cei din mediul privat care produc) si transportarea banilor in actualul aparat de stat (care nu produce doar risipeste, ca sa nu zic fura). Asadar bani mai putini, "investitie" intr-o gaura neagra, consumul se va reduce ceea ce va duce la falimente mai ales in mediul privat. Dar asta se va intampla pe termen mediu iar guvernantii vor bani ACUM!... pentru ce? ca sa acopere furaciunile de la stat! De ce sa modernizezi aparatul pus acolo ca sa jegmaneasca cetateanul productiv cand poti sa-i impozitezi si mai tare pe acestia?
  • +1 (1 vot)    
   daca, daca (Joi, 6 mai 2010, 17:26)

   curios [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   fiecare cetatean ar cumpara numai cu acte BON FISCAL unde s-ar mai desface marfa la negru? Daca nimeni nu cumpara tzigari fara timbru (vise..) ar mai exista contrabanda cu tzigari? Daca nimeni nu s-ar droga ar exista traficanti? OPRESTI DISTRIBUTIA opresti evaziunea!!!
 • +6 (6 voturi)    
  Fondul problemei (Joi, 6 mai 2010, 14:49)

  IulianM [utilizator]

  Nu atit planul de solutii este problema, cit vointa politica si priceperea de a le pune in practica.
  Din pacate, e mult mai complicat sa gasesti rezolvare la ultimele doua chestiuni.
 • +8 (8 voturi)    
  Cresterea TVA e o eroare (Joi, 6 mai 2010, 14:50)

  Daffy Duck [anonim]

  Cu exceptia cresterii TVA, toate celelalte masuri sunt corecte si ar contribui la ameliorarea mediului economic.
  Cresterea TVA este o eroare: sporul de incasari la buget va fi anulat prin descurajarea consumului si alimentarea inflatiei.
  Solutia imediata trebuie sa fie reducerea severa a cheltuielilor cu personalul in sectorul public. Pe scurt, concedieri si reduceri de salariu, plus inghetarea pensiilor. Stiu ca suna rau dar altfel ne paste soarta Greciei si n-as vrea sa vad banci incendiate si oameni morti pe strada.
  • +5 (5 voturi)    
   nu este o eroare daca cota scade la 10% (Joi, 6 mai 2010, 15:30)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui Daffy Duck

   Hai sa iti fac o socoteala: Sa zicem ca ai 1500 RON brut. Platesti un impozit de 16%, adica 240 RON, si iei in mana cam 70% din brut [in realitate mai putin, dar treaca de la mine] , adica 1050 RON. Banii astia ii consumi in totalitate, deci vei cumpara produse cu valoarea neta de 882 RON si vei plati la stat 19% din suma asta adica 168 RON. Statul a luat din impozit si TVA 240+168 = 408 RON. Adica 27,2% din salariul tau brut.
   Sa facem calculele pe 10% cota unica si 25% TVA. Pai imozitul o sa fie de 150 RON si vei lua in mana ceva mai mult de 70% din suma, exact cu diferenta de impozit, adica 1050+(240-150) = 1140 RON. Pe care ii consumi in totalitate. Vei cumpara produse nete de 912 RON si vei plati la stat 228 RON TVA. Statul va incasa in totalitate suma de 228+150 = 378 RON. Adica 25,2%. Observi cum tu ai o putere de cmparare mai mare intrucat ai mai multi bani, atat in valoare absoluta [1140 fata de 1050] cat si ca putere de cumparare [ sa zicem daca painea costa 1 RON + TVA tu cumparai inainte 882 painai sacum 912]. Adica tu vei simtii chestia asta ca pe o crestere a puterii de cumparare. Dar cum tu mai ai si alte cheltuieli, care nu sunt supuse TVA-ului [el fiind deja achitat la o cota de 19%] - cum ar fi ratele la banca de ex., beneficiile tale sunt mai mari.
   Si totusi de ce ar face staul o chestie ca asta, in care per total pare ca pierde? Simplu! Tu esti un om serios, ai un serviciu, muncesti, iti platesti impozitele. Dar nu toti sunt ca tine, o gramada destul de mare [vezi diferenta populatie - salariati] traiesc si din alti bani [de ex.: comisioane nedeclarate, spagi, meditatii, vanzari de terenuri/imobiliare in anii buni si cate si mai cate]. Ei vor consuma in continuare, caci o marire a pretului de la 119 la 125 ii doare fix in pix. dar acum statul la va lua cu fix 6 RON in plus la fiecare suta cheltuita net. Adica 6%.. Iar acesti bani ar compensa pierderea pe care ar inregistrao statul la tine [de fix 30 RON la 1500 brut adica 2%. Cam asta e situatia!
   • +1 (3 voturi)    
    omiti ceva (Joi, 6 mai 2010, 17:30)

    meticulos [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

    din fiecare leu incasat de stat, IMEDIAT pleaca 0,75 ron pe asistenta sociala (pensii, salarii, alocatii, subventii etc). Aceasta cheltuiala e greu compresibila si nu poate fi amanata. Orice masura economica are "ecou" peste cateva luni: ce te faci intre timp??? Rezerve n-ai (a avut grija Vosganian). Apropos: SINGURUL buget cu 39% venituri (deci MINCINOS - Isarescu dixit) este cel al lui VOSGANIAN!!!
   • +2 (2 voturi)    
    Hmm...nu tocmai! (Joi, 6 mai 2010, 17:46)

    Daffy Duck [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

    Calculul tau este in esenta corect dar simplist. Oricum mi-a placut stilul raspunsului: ca la TV :). Cresterea TVA produce un efect de avalansa, conducand la cresteri de preturi la toate produsele. Cum asta? Ei bine, orice crestere teoretica a puterii de cumparare (prin reducerea impozitului pe profit bunaoara) va fi speculata de catre agentii economici prin cresteri de preturi. Asadar nu voi cumpara 912 paini ci tot 882 dar mai scumpe, sau poate si mai rau: comerciantul va scumpi painea de la 1RON + TVA la 1,10RON + TVA 25%!
    Efectul va fi dureros pentru majoritatea populatiei si va fi speculat copios de catre stanga prin miscari de strada, proteste si manipulari TV. Consecinta va fi o presiune inflationista greu de stapanit si probabil instabilitate politica, descurajarea capitalului strain, etc.
    Asadar, ceea ce pare fezabil pe hartie nu prea rimeaza cu realitatea. Singura solutie rapida si eficienta: concedieri si reduceri de salariu in sectorul public. Va fi urat, va fi dureros dar poate scapam de soarta Greciei.
 • -1 (3 voturi)    
  10 greseli (Joi, 6 mai 2010, 14:51)

  Nelu Popa [anonim]

  Mai baieti sunteti simpatici dar mai aveti de invatat... O tara este ca , o firma cu multi actionari condusa de un Presedinte al Consiliului de administratie . El alege ( Pres. C.A) un Director Executiv, iar Directorul Executiv alege sefii mai mici. Daca firma nu realizeaza performantele prognozate , Pres. C.A. il demite pe Directorul Executiv( daca el nu "remaniaza" staff-ul lui) . Daca situatia perpetueaza si e posibil sa fie afectat capitalul firmei , actionariatul schimba Presedintele C.A. Asa ca unica masura este schimbarea intregii echipe de administrare a tarii
 • -1 (1 vot)    
  Comment sters de user (Joi, 6 mai 2010, 14:53)

  Mowgli [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  masuri (Joi, 6 mai 2010, 14:56)

  Caragiale [anonim]

  Masurile sunt bune. Numai ca, ce ne facem, Guvernantii , Ministrii si Prefectii se tin de FORFETARE, de mareirea IMPOZITELOR (impoz.unic) si de ...omorarea cainilor maidanezi .
 • +4 (6 voturi)    
  deci .. (Joi, 6 mai 2010, 15:00)

  mihai [anonim]

  punctul 5 e cel mai "duios" :
  Descentralizare, debirocratizare, eliminarea nepotismului din institutiile publice

  Intentia e nobila, exprimarea plastica, iar realizarea probabil utopica. Daca ati scris asta de dragul de a vedea literele insirandu-se pe ecran e ok, daca ati scris propunerea asta la modul serios pe mine unul m-ati facut sa zambesc, propunerea voastra va fi de actualitate si peste zeci de ani.

  Cel mai mult mi-a placut in schimb inventarea unui cuvant - "transparentizarea" :))))))))))))))))))

  Sunteti (sau se presupune asta) oameni de litere si cuvinte, de unde pana unde ati reusit "performanta" asta ? :P
 • -1 (3 voturi)    
  Si tot degeaba... (Joi, 6 mai 2010, 15:01)

  MoneyWatch.ro [anonim]

  De 2 ani de zile societatea civila propune solutii si para-solutii. Nu citeste nimeni, nu aplica nimeni. Vorbim si scriem, efectiv, in gol si degeaba.

  Urmeaza in curand solutii propuse ca sa cadem cat mai artistic in prapastie.
 • +3 (5 voturi)    
  punctul 5 (Joi, 6 mai 2010, 15:04)

  Abhora Ratio [utilizator]

  sustin punctul 5 cu tarie... chiar vorbeam azi cu colegii de birou cati bani s-ar economisi daca ar da afara toate fosilele prafuite din institutiile publice si in locul a 5 din ele (care nu fac oricum nimic) ar angaja un tanar absolvent care ar face lejer munca lor...
  sa ai ingineri de 70 ani care nu stiu sa bage un stick in calculator sau sa deschida un ACad? si care totusi iau si pensie si salariu este inacceptabil!
  • -1 (3 voturi)    
   glumesti (Joi, 6 mai 2010, 16:27)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Abhora Ratio

   Aia pleaca ultimii ca sunt prea vechi si stiu prea multe ca sa iti permiti sa ii dai afara asa simplu. Se dau afara tineri, de preferinta fara familii sau copii, care nu sunt cazuri sociale si mai au o sansa sa isi gaseasca de lucru in privat.
 • +2 (6 voturi)    
  ce propuneri? (Joi, 6 mai 2010, 15:07)

  sabo [utilizator]

  ..elevii de liceu tot cam asta ar fi propus!
  se vede ca vin de la jurnalisti!
  Haide sa nu exageram..acestea sunt de fapt niste deziderate mai mult civice decat economice!
  Retineti-va va rog!
 • +6 (8 voturi)    
  Slabutz.... (Joi, 6 mai 2010, 15:08)

  Gigi [anonim]

  ...slabutz rau de tot. E totusi un inceput. Ar fi bine sa va mai ganditi un pic domnilor, sa va uitati prin jur (incepeti cu Polonia) si sa veniti cu ceva mai concret. Cuantificati eforturile si efectele (cu cifre reale, din buget, de la INS). Asta daca va numiti economisti si nu "filozofi".

  Suna bine de exemplu "eliminarea nepotismului din institutiile publice". Intrebarea e cum o faci? Dai cate un chestionar fiecarui functionar care sa contina si intrebarea: "Sunteti nepotist? A Da B Nu" si in functie de raspuns il dai afara? Sau cum? :))

  Si nu mai incurcati justitia cu masurile anticriza. Pe logica asta trebuia sa bagati un punct 11 in care sa fie ceva despre soacra lui Geoana.

  Daca vreti sa faceti un "program de guvernare" care sa atinga mai multe domenii ale vietii sociale (economie, educatie, justitie, sanatate etc) e o alta discutie.
 • +5 (7 voturi)    
  propuneri vagi... (Joi, 6 mai 2010, 15:08)

  Codrea [utilizator]

  Propuneti frate, masuri concrete, nu vorbe:
  - acordati facilitati investitorilor: scutiri sau esalonari pe 2-3 ani a taxelor de: autorizare, bransare la utilitati, punere in functiune; scoatere teren din circuitul agricol, cadastrale, notariale, etc.
  - eliminati birocratia pentru investitori: odata ce ai obtinut certificat de urbanism nu-i mai alergati pe la toate institutiile statului sa ia adeverinte si aprobari. emitatorul CU stie exact ce retele trec prin zona si care e legislatia
  - eliminati munca la negru: scadeti impozitarea muncii, puneti un singur impozit pentru eliminarea birocratiei care sa le contina pe toate celelalte, faceti controale;
  - acordati ajutorul de somaj pe maximm 4 luni;
  - taiati asistenta sociala neeficienta sau cuplati-o cu munc ain folosul comunitatii;
  - legalizati prostitutia;
  - impozitati manelismul;
  - reduceti tva-ul la 5% in alimentatie;
  - eliminati birocratia excesiva de la dosarele pentru fondurile europene;
  - faceti licitatii transparente;
  - infiintati o companie a statului pentru proiectele mari in infrastructura unde sa oferiti locuri de munca asistatilor social (daca refuza munca la revedere ajutoare)
  - puneti puscariasii la treaba
  - comasati ministerele;
  - deblocati TVA-ul firmelor si eliminati procedura infecta de rambursare a acestuia
  - faceti TVA-ul platibil la incasare;
  - obligati efectuarea platilor in maxim 3-4 luni de la emiterea facturilor (invartiti banul);
  Si mai sunt o caruta de alte chestii. Totul e sa vrei. ce am scris mai sus se poate implementa in max 6 luni.
 • +8 (8 voturi)    
  o mica problema (Joi, 6 mai 2010, 15:09)

  altrix [anonim]

  Problema aparatului de stat este mai complexa decat isi imagineaza unii dintre noi. La "stat" salariile nu reprezinta singura problema. Mai grav este ca banii alocati in diferite institutii de stat sunt cheltuiti total aiurea. Intreband un amic (angajat in sistem) de ce achizitioneaza (prin contract de atribuire!) anumite produse la pretul acela astronomic si la ce anume le folosesc mi-a dat un raspuns stupefiant..."nu este nevoie de aceste produse, insa avem bani de la Bugetul de Stat pentru un anumit proiect si daca nu ii cheltuim trebuie sa-i returnam". Deci mai bine cheltuim aiurea, decat sa-i returnam si sa fie folositi in scop constructiv. In ce firma privata se intampla asa ceva!? In niciuna! Poate ca aceste cheltuieli abernate ar trebui verificate.
  • +2 (2 voturi)    
   Pai... (Joi, 6 mai 2010, 15:33)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui altrix

   ... ia pune-i un "indicator" de performanta pe executia bugetara de tipul:

   1. Economii 10% la buget - primesti 1 leu
   2. Economii intre 10% si 20% la buget - primesti 2 lei
   3. Peste 20% - primesti 3 lei

   sa vezi ce economii la sange se vor face.
  • +2 (2 voturi)    
   treaba cu cheltuitul (Joi, 6 mai 2010, 15:49)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui altrix

   e in toate tarile, nu numai la noi, dintr-un motiv simplu: daca nu esti in stare sa "absorbi" fondurile alocate anul acesta anul viitor ti se aloca mai putin. Si e extrem de posibil ca tocmai anul viitor sa ai nevoie de bani. Sistemul bugetar e extrem de rigid si mai ales in romania nu se pot face corectii bugetare decat pe pile extrem de mari. Asa ca se prefera cheltuirea sumelor restante spre sfarsitul anului financiar pe absolut orice, numai sa nu ramana nimic in plus.
   • +1 (1 vot)    
    pentru Gogu (Joi, 6 mai 2010, 21:42)

    altrix [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Tot bani cheltuiti aiurea sunt. Trebuie reformat tot sistemul. Nu ne permitem sa ne batem joc de bani. Poate asa am fost eu invatat(a)!
   • +1 (1 vot)    
    Exista si in privat (Vineri, 7 mai 2010, 6:39)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui gogu

    ...la intreprinderile mari din toata lumea, oriunde bugetul se aproba de unii si se cheltuie de altii.
 • +2 (4 voturi)    
  criza (Joi, 6 mai 2010, 15:14)

  stefy [anonim]

  guvernatorul bnr a fost mai succint, e nevoie de reducerea chelt.bugetare, dar nu exista vointza politica,guvernantzi nostri doar "latra dar nu musca" si nu exista alta solutie iar politizarea in continuare a intregi societatzi se dovedeste dezastruasa ptr. economie!
 • +1 (3 voturi)    
  clar (Joi, 6 mai 2010, 15:21)

  andrei [anonim]

  masuri la fel ca ale guvernantilor. multa vorba, mai nimic concret, iar ce e concret e prost
 • +2 (2 voturi)    
  Romania .... (Joi, 6 mai 2010, 15:34)

  Sorin [anonim]

  o tara de poeti. N-ar fi rau daca nu ne-ar apuca lirismul tocmai cand ne arde fitilul. Si cand te gandesti cati bani iroseste natia asta pe tot felul de academii si institute care mai de care ... Cred ca ar fi timpul ca macar astia sa scoata ceva inteligent ca de la politicieni nicio speranta.
 • -1 (1 vot)    
  Alta propunere (Joi, 6 mai 2010, 15:35)

  Baietzashu SRL [anonim]

  Propun vinderea (privatizarea) intregii tari numitului Voiculescu Dan, contra sumei de 1 euro plus taxele aferente! Totul sa fie privat! Guvernul sa fie particular, scolile particulare, spitalele particulare, politia particulara si armata particulara! Asa ne va fi tuturor bine!
 • +1 (1 vot)    
  Conditie! (Joi, 6 mai 2010, 15:55)

  CAP [anonim]

  Nu putem reveni din criza pana nu cade Iliescu! Sub amenintarea minerilor, in contextul in care Adrian Nastase, cu mafia lui personala, isi bate joc de banii publici, nimic nu poate fi realizat! Trebuie indepartati Iliescu si Nastase! Apoi se va asterne bogatia pe plaiurile noastre.. JOS COMUNISTII!! Nu vedeti in ce hal ne-au adus? Si , sanchi, pentru prosti "boc e de vina!! basescu controleaza!" nimic mai fals. In spatele nenorocirii acestui popor se afla , de neclintit, cel care a impuscat personal copii la revolutie: ION ILIESCU
 • +2 (2 voturi)    
  Conditie! (Joi, 6 mai 2010, 15:55)

  CAP [anonim]

  Nu putem reveni din criza pana nu cade Iliescu! Sub amenintarea minerilor, in contextul in care Adrian Nastase, cu mafia lui personala, isi bate joc de banii publici, nimic nu poate fi realizat! Trebuie indepartati Iliescu si Nastase! Apoi se va asterne bogatia pe plaiurile noastre.. JOS COMUNISTII!! Nu vedeti in ce hal ne-au adus? Si , sanchi, pentru prosti "boc e de vina!! basescu controleaza!" nimic mai fals. In spatele nenorocirii acestui popor se afla , de neclintit, cel care a impuscat personal copii la revolutie: ION ILIESCU
 • -1 (1 vot)    
  idei sunt, vointa nu (Joi, 6 mai 2010, 15:57)

  Flo.ro [utilizator]

  Hotnews, felicitari pentru faptul ca ati organizat discutii si ati venit cu propuneri concrete.
  Insa eu cred ca ati muncit cam degeaba, pentru ca guvernantii nostri nu de idei au nevoie, ci de motivatie.
  Sunt sigur ca ar fi putut gasi si ei aceste idei, cu un minim efort. De fapt, sunt sigur ca le-au gasit deja, intr-un fel sau altul. Insa NU LE APLICA. Nu pentru ca nu le cunosc, ci pentru ca NU VOR.
  Problema principala aici este motivarea lor de a le aplica. Ar avea suficienta motivare, daca scopul lor la guvernare ar fi bunul mers al tarii, reducerea efectelor crizei si relansarea economica. Dar ei NU asta urmaresc, bunastarea tarii este un obiectiv secundar.
  Eu cred ca obiectivul principal al oricarei guvernari din Romania este rambursarea imprumuturilor din campania electorala. Daca finantatorii lor nu au de castigat dintr-o masura, aceasta nu va aplicata, oricat ar fi de buna. De asemenea, cei de la putere NU vor ceda puterea unor tehnocrati, oricat de competenti si bine intentionati ar fi acestia. Pentru ca asta inseamna, din nou, ne-rambursarea investitiilor electorale.

  Din pacate, oricat as incerca sa fiu constructiv in comentariul meu, nu vad cum poate fi rezolvata aceasta problema. Poate prin initierea unor procese de inalta tradare -- dar si justitia functioneaza pe sistemul "interesul sustinatorilor vine pe primul loc".
 • +3 (3 voturi)    
  propunere (Joi, 6 mai 2010, 16:09)

  gicacontra [anonim]

  propun eliminarea oricarui tip de ajutor social. Doar cei bolnavi, batranii si copii trebuiesc asistati. Restul, LA MUNCA .. am auzit de milioane de ori fraza : decat sa muncesc pe 8 milioane, mai bine stau degeaba pe 3.5...
 • 0 (2 voturi)    
  scaderea cheltuielilor bugetare (Joi, 6 mai 2010, 16:14)

  alex [anonim]

  nu o sa se intample niciodata. Atat timp cat statul cheltuie 100 lei si minim 30 lei se duc in buzunarele unor oameni care sunt pusi politic in anumite functii, cheltuielile statului nu se vor reduce si nu se vor face licitatii transparente.
 • +1 (1 vot)    
  Raspunsuri si precizari (Joi, 6 mai 2010, 16:22)

  Emil Stoica [anonim]

  In primul rand multumesc tuturor pentru interes si comentarii.

  Si cateva precizari: pe blogurile autorilor si in articolele din Hotnews precum sau in dialogul lui Cristi Sima de ieri veti gasi zeci si zeci de alte propuneri in fiecare zi, extrem de detaliate, punctuale: pe pensii, pe privatizari, pe politica fiscala, pe buna guvernare, pe justitie, pe DNA, pe ANI, etc.

  Nu de detalii si de plan ducem lipsa, ci de vointa politica si o incapacitate a statului care a ajuns sa fie prea mare si sa inregistreze deficite uriase asta in timp ce nu am scapat de birocratie, in timp ce in spitale si in scoli avem probleme, in timp ce investitiile lipsesc.

  Apelul de fata vine intr-un moment greu pentru economie si societate. Arata, daca vreti, frustrarea cu cei care iau decizii in tara asta la ora actuala si am simtit nevoia sa o scriem.

  Nu avem putere de decizie. Insa avem o voce si libertate de exprimare. Daca putem sa facem mai mult, astep idei de la voi.
  • +2 (2 voturi)    
   somnul natiunii naste monstrii (Joi, 6 mai 2010, 17:49)

   f. bine [anonim] i-a raspuns lui Emil Stoica

   Acest demers,al vostru,este foarte important,va felicit si sper sa il duceti mai departe. Opinia publica are un cuvant de spus in orice democratie
   functionala si politicienii trebuie sa stie ca este inacceptabil ca vointa noastra exprimata printr-un referendul, de exemplui,sa nu fie transpusa in practica.

   Continuati! Multa bafta!
 • -1 (1 vot)    
  da (Joi, 6 mai 2010, 16:26)

  ady [anonim]

  ce ii propun eu lui boc este sa plece si sa ne lase in pace.Voi nu vedeti ca nu este in stare de nimic este o marioneta debusolata.La asta si daca ii arati solutia nu este in stare sa o aplice.
  Sincer nush cine poate avea incredere in pdl.Astia au cea mai slaba guvernare ,cand multe state incep sa iasa din criza ex bulgaria ,ungaria noi ne adancim tot mai tare pr ca nu stim numai sa marim taxele dar si asa oamenii sunt saraci si nu au bani deci solutia asta este una criminala.
 • +1 (1 vot)    
  Decalogul ..vine prea tarziu ... (Joi, 6 mai 2010, 16:51)

  CD [anonim]

  La acest moment Romania are nevoie de un ...Napoleon in stare sa cuprinda intr-o formula legislativa masuri concrete de stimulare a economiei,intelegand prin economie productia agricola si industriala ,a turismului si exportului.
  Un mic exemplu de stimulare a productieie agricole :
  -definirea fermelor de tip familial(10-20 ha) si a facilitatilor de piata si fiscale ,fermelor mici-pana in 50 de ha ,mijlocii -pana in 500 ha si mari-peste 500 ha ;
  -consolidarea proprietatii private de tip agricol-funciar prin obligarea notarilor si a functionarilor cadastrali sa intocmeasca gratuit pentru tarani ,documentatii cadastrale si acte de vanzare-cumparare ,arendare si concesiune ;
  -modificarea legii administratieie locale si trecerea la autogestiunea si management autoritatii administrativ teritoariale (comuna,oras,judet)astfel incat primarii si presedintii consiliilor judetene sa nu mai fie simple institutii de impartit si cheltuit banii de la buget dupa preferintele politice ,ci managerii si administratorii unitatii administrative ,capabili sa identifice oportunitatile de productie ,sa incheie contracte si sa asigure pieta de desfacere pentru productia specifica .
  Tara este distrusa de perpetuare unei ordini incetatenite potrivit careia primarul sau presedintele CJ este pus in functie,numai ca sa cheltuiasca banul de la bugetul central s i local cand adevarata menire este a ceea de a face banul si a sigura prorsperitatea economica a comunitatii respective .
  Nici daca Romania ar fi stat pe munti de diamante nu ar fi prosperat in conditiile unei administratii locale ,iresponsabile ,care de 20 de ani se succede la conducere si ,..asfalteaza din cand in cand ,la apropierea alegerilor ,cand menirea primarilor si a presedintilor CJ este in
  statele civilizate ,alta.
  Ei identifica oportunitatile conomiceale zonei ,incheie contracte de valorificare a productieie ,negociaza preturi in numele producatorilor..organizeaza recolatare si livrarea..
 • -1 (1 vot)    
  Sa termine cu jocurile de imagine (Joi, 6 mai 2010, 16:53)

  Horea [anonim]

  Solidaritate !!! Asta astept de la romani. Solidaritate !!! Retributia celor care primesc salar din bani publici, parlamentari, guvernanti, secretari de stat, judecatori, procurori, functionari, dascali, medici, agentii guvernamentale, regii, si alte sugatorii sa fie limitata pe o anumita perioada la 1500 lei/luna. Solidaritate astept si de la pensiuonari. Pensie maxima pe termen limitat de pana la 1500 lei/luna.
 • -1 (1 vot)    
  10 ani (Joi, 6 mai 2010, 17:35)

  Trojan.H [utilizator]

  Se pot face toate astea in vreo 10 ani.
  Ce facem acum?
  • -1 (1 vot)    
   Sfinta naivitate! (Joi, 6 mai 2010, 17:51)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui Trojan.H

   Pogea-Boc-ul guverneaza de un an si jumatate. Un an si jumatate de "succesuri" bune de pus in "almanahe". Credeti ca au nevoie de sfaturi?
   Amintiti-va de reactia idiotului cu mustata atunci cind i se spunea ca aberatia "forfetara" nu-i va aduce bani ci someri. Ca unii s-au bucurat atunci ca moare capra vecinului... e alta poveste. Altii spuneau, tot atunci, ca urmeaza, pe lista, TVA-ul. A urmat... Vladescu.
   Finantele lui Vladescu se reduc la "daca o suta de coniac e zece lei atunci doua sute vor fi douazeci". Si asa le aplica. Nu are nevoie de sfaturile sau solutiile voastre.
   Pogea-Boc-ul este o boala. Boala veche. Boala nu se trateaza cu sfaturi. Ci cu o medicatie precisa si imediata. Dupa ce va fi eliminata cangrena actuala tratamentul trebuie continuat pina la stirpirea completa a infectiei. Care este medicamentul? Va las sa ghiciti (specialistii tamaduitori spun ca, pentru siguranta, doza necesara este de cel putin doua comprimate).
 • -1 (1 vot)    
  prea tirziu (Joi, 6 mai 2010, 18:28)

  Dapyx [anonim]

  ca sa se mai poata face ceva. Condusi de politicieni incompetenti si hoti, mai avem putin pina vom da coltu' si atunci soarta Greciei o sa ni se para parfum.

  Demult pe vremea cind benzina era 5000 lei/l statul a marit taxele si pretul benzinei a urcat brusc la 8000 lei/l...in urma unui studiu au realizat ca de fapt statul incasa aproximativ aceiasi bani la buget fiindca la fel de brusc a scazut si consumul.

  Marirea taxelor este singura solutie cunoscuta de politicienii nostrii si ne va duce usor usor in faliment. Eu unu' ma pregatesc de plecare spre tarile calde. Bafta!
 • +2 (2 voturi)    
  rosia montana (Joi, 6 mai 2010, 18:33)

  george [anonim]

  dati drumul la proiectul Rosia Montana si vor veni o multime de investitii straine, locuri de munca, etc.
 • +2 (2 voturi)    
  basescu v-a ascultat (Joi, 6 mai 2010, 18:58)

  cititor [anonim]

  Domnilor, Basescu s-a dovedit om de dreapta. De acord?

  Totul e sa realizeze si Boc ca e nevoie de mina tare. Regret ca se vor da afara oameni abia dupa 1 ianuarie 2011.

  Lucrez la o institutie de stat si vad sindicalisti care trag mitza de coada, iar sefii nu-i pot da afara din pricina Legii Muncii facuta de Nastase.
 • -1 (1 vot)    
  necazurile celor saraci..... (Joi, 6 mai 2010, 19:41)

  maria [anonim]

  Sintem pensionari si amindoi avem 1285 ron , lunar, am o intrebare ptr actualii ministrii ;citi ani ar trebui sa traim cu aceasta pensie ca sa imi permit sa-mi cumpar o geanta precum a d-nei Udrea? si te apuca mila ca are in declaratia de avere in jur de 12000 euro si mai are si credit ! saraca de ea! Nu as avea nevoie de asa o geanta nu mi-as dori caci este si ptr d-na ministru un gest de nesimtire iar cine o tine acolo.... n-am cuvinte !si toti sint la fel ,la fel au fost si predescesorii [insula Serpilor a fost deja "papata "pe cind am cistigat-o] a fost cineva mai bun in ultimii 20 de ani?
 • -1 (1 vot)    
  Incompetentii sa plece acasa!!! (Joi, 6 mai 2010, 23:25)

  ady [anonim]

  Macar in ceasul al 12-lea sa plece toti si sa lase pe unii care se pricep.
  Si asa nu ii intereseaza de tara....dar macar sa lase pe careva sa faca ceva si sa nu ne omoare de tot, ca sa aiba de undesi de la cine FURA pe viitor.
  O tot dau cu investitiile care ar revitaliza economia....dar ziceti un singur proiect mediu demarat de actualul guvern (nu Esecul COMARNIC-BRASOV, sau alte lucruri incepute de cei dinainte).
  Parerea mea: Guvernul incompetent politic sa plece si sa lase ceva specialisti (daca mai sunt in tara) sa faca ceva daca se mai poate.
  PS. SI CE E MAI GRAV, sa termine cu invrajbirea oamenilor si conflictul intre diverse profesii.
 • -1 (1 vot)    
  idei inteligente de ce nu aveti? (Joi, 6 mai 2010, 23:32)

  Ana [anonim]

  Uite, tot citesc de ceva timp articole tampite despre salariile enorme ale bugetarilor si cum ar creste veniturile statului daca acestea ar scadea sau ar fi concediati bugetarii.
  1. Problema veniturilor: ce ar fi sa le comparam cu restul statelor europene sa vedem cat de mari sunt? Si pentru cati?
  2. Concedierea bugetarilor nu duce decat la cresterea ofertei pe piata de munca in vreme ce cererea de forta de munca ramane constanta. Rezulta scaderea salariilor (pt ca e mai mare concurenta si nimeni nu e de neinlocuit), nesiguranta locurilor de munca, scaderea investitiilor, si, desigur SCADEREA VENITURILOR LA STAT. E la mintea cocosului si totusi si guvernantii si ziaristii tot pe placa asta o dau. sI, SA NU UITAM, DESIGUR, DE SOMAJ - SE PLATESTE IN FUNCTIE DE SALARII SI NU REPREZINTA O DIMINUARE FOARTE MARE FATA DE ACESTEA!

  Cum de nu se gandeste nimeni ca solutia in acest moment este RESPONSABILIZAREA FINANCIARA A DECIDENTILOR POLITICI. bugetarii nu sunt niste intretinuti! Sunt oameni care lucreaza ca Xulescu sa se dea mare ca a facut si a dres. politicienii romani au initiative doar cand e vorba de cum sa mai bage niste bani in buzunar si cum sa mai angajeze cate un nepot/fiu prin vreun minister sau vreo ambasada (apropos, am auzit ca e un "fiu" prin Misiunea permanenta de la Bruxelles dar nu am vazut nimic in presa de asta!). fara bugetari stagneaza toata economia!!! In plus, mi se pare cretinoid sa bagati toti bugetarii intr-o singura categorie! Nu zice nimeni ca nu sunt unii pilosi dar unii intra pe munca lor in sistem si stau ani de zile pe 4-500 lei!!! E mare venitul asta pt Bucuresti, de exemplu, nu?In plus noi suntem cei care toleram toata nepotimea asta!! Nu mai dati cu pietre cand toti ati face la fel!
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Vineri, 7 mai 2010, 14:01)

  stefan [anonim]

  Un material cu valoare zero. Solutiile de mai sus sunt in spiritul celebrei idei "sa facem bine, ca sa nu fie rau". Punctul 5 e cel mai simplu de aplicat :)))))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by