Cele doua victorii obtinute de PDL in Sectorul 4 si la Ramnicu Valcea au o puternica semnificatie simbolica, dar pun in discutie calitatea politicienilor promovati de partidul-schizo. Emil Boc va fi traind bucuria meschina ca Alianta PSD-PNL-PC a pierdut in doua locuri unde, teoretic, era obligata sa castige. I-a suierat glontul pe la ureche. Inca doua infrangeri dupa cea suferita in Sectorul 1 pe mana lui Prigoana jr. ar fi insemnat un dezastru de imagine. Cu trei victorii la activ, Alianta PSD-PNL-PC ar fi castigat un ascendent real asupra puterii. Televiziunile de stiri ar fi exaltat: PDL se prabuseste! Dar chiar si asa, cu doua victorii iluzorii, partidul lui Boc a pierdut pe termen lung. Ce a pierdut?

A pierdut cu repeziciune un atu important: imaginea de partid reformist, construita greu, cu ani in urma, in timpul luptei cu Guvernarea Nastase. De pilda, la Ramnicu Valcea, partidul lui Boc s-a descalificat pentru modul in care l-a aparat pe Mircia Gutau dupa condamnarea sa definitiva la inchisoare, si pentru solidarizarea ridicola cu un corupt dovedit. Castigatorul, Romeo Radulescu, un tanar de 37 de ani, a tinut sa-i dedice victoria fostului primar aflat la inchsioare. Cum poti, la 37 de ani, sa te inchini mai departe unui anti-model de politician? Care mai sunt criteriile tale politice?

Pe hartie, PDL a castigat la Ramnicu Valcea in turul doi, la aproape zece procente diferenta de candidatul PSD. Un scor, totusi, bun, veti spune, semn ca electoratul, prezent la urne in proportie de 34% (aproape dublu fata de cati s-au prezentat in Sectorul 4, n-a sanctionat chiar atat de dur istoria penala cu Mircia Gutau. Oare? Valcea era, totusi, unul dintre fief-urile dure ale PDL. Desigur, fiind vorba de un vot uninominal, e greu de cantarit cat conteaza persoana, cat partidul. Cert e ca Gutau si PDL au castigat in iunie 2008 cu peste 70%. Au pierdut deci, 15% in mai putin de doi ani. In aprilie 2008, candidatul PDL a castigat in turul doi, departe totusi de procentele mari obtinute in ceea ce parea sa fie, pana mai ieri, o reduta portocalie. O parte semnificativa dintre alegatori s-or fi pierdut pe drum si din cauza anchetei DNA.

Dar, victoria PDL la Ramnicu Valcea, in termeni de real-politic, ramane totusi importanta. Alianta PSD-PNL n-a reusit sa-si invinga adversarul, chiar si lovit frontal de o ancheta penala. In mod normal, intr-o tara normala, cu o minima cultura politica si respect pentru valori, PDL ar fi fost spulberat. Insa in Romania, altceva pare sa conteze in politica. Impresia artistica, teatrul ieftin, dramoleta, frazele sforaitoare plus o presa prietenoasa au fost si raman cheia succesului.

Cum ar veni, castiga Partidul Teo Sou. In Sectorul 4, a iesit pe locul I dupa un spectacol cu sala cam goala. Doar 18% dintre alegatorii din Colegiul 19 au mers la vot. E o sanctiune aplicata atat PDL cat si echipei PSD-PNL-PC, ambele tabere prezentand candidati slabi, neconvingatori, nepregatiti pentru politica. Boc&compania nici macar nu pot fi siguri ca au castigat pe bune. Ce le garanteaza ca Teo Sou va ramane in PDL si ca nu se va transfera candva in partidul motanului cu Antene? Ceva semnale ar fi: de pilda, non-combatul primarului PC din Sectorul 4, zis Piedone. Amabilitatea sa suspecta fata de candidatul PDL ar trebui sa le dea de gandit.

Insa eventuala tradare a parlamentarului Teo Sou ar fi ultima problema. Prima, ramane totusi calitatea candidatului ales. Si aici am senzatia ca lipsesc criteriile si valorile despre care respectabilul profesor Cristian Preda conferentia pe la Institutul de Studii Populare. Nu stiu daca ati sesizat exact ridicolul situatiei. Un profesor de calibrul lui Cristian Preda sa fie purtatorul de cuvant al unui candidat care era pana mai ieri ambasadorul manelistilor. Ca sa ma exprim mai putin elegant, trompeta unui saltimbanc. Desigur, si domnul Preda, si partidul domniei sale se pot imbata cat vor cu ideea ca partidul sa innoieste si se imbogateste pe zi ce trece cu oameni ca Teo Sou si ca de asta poporul ii voteaza cu entuziasm.

Ce nu inteleg: cum sa predici despre valori politice, doctrine si ideologii, sa chemi intelectualii alaturi de tine si sa fugi dupa electoratul liberal cu super-candidati ca Teo Sou sau cu Prigoana Jr? Cum sa spui una la seminarii, si sa faci alta la alegeri? Cum sa traiesti, cu capul pe umeri fiind, intr-un partid-schizo?

Cand se punea problema candidaturilor in Sectorul 1, dl. Preda il invita pe seful Guvernului, Emil Boc, sa candideze, cu argumentul ca politicienii sunt mai credibili cand sunt alesi direct de popor. Nimic nu-l impiedica pe dl Preda sa candideze acum in Sectorul 4 si sa fie ales direct de popor, nu trimis europarlamentar la Bruxelles pe lista de partid, mai ales ca locuise o vreme in colegiu si era, cum ar veni, de-al casei. Cunosc destui pedelisti - politicieni vizionari, buni strategi, geniali ministri - eroi in viata pana cand se pune problema votului popular. Asta nu-i pentru baieti finuti, e pentru Teo Sou.

Asa o fi. Numai ca poporul s-a cam saturat, s-a cam acrit si sesizeaza tot mai putine diferente intre PDL si PSD. Intre populismul unora si demagogia celorlalti, intre calitatea proasta a candidatilor pesedisti la tot mai mare concurenta cu sirul spectaculos de tineri politicieni sclipitori: EBA, Honorius Prigoana si mai nou,Teo Sou.

In termeni de real politik, PDL a obtinut un post de primar si unul de parlamentar, intr-o situatie de criza. Punct. Alte doua infrangeri dupa umilinta din Sectorul 1 ar fi pus stampila de perdant in fruntea PDL si cununi de lauri pe capetele PSD si PNL reunite. Pe moment, au evitat poza de cosmar. Pe termen lung insa, dezastrul nu va putea fi oprit. Din nou: PDL a coborat foarte jos standardele politice, la fel cum a facut-o PSD pe cand traia betia puterii. Strategii vor spune: in politica voturile sunt tot ce conteaza. Numarate acum, da. Sunt tot ce conteaza. Numarate la alegerile din 2012, s-ar putea ca PDL sa aiba surprize mari. Ce a castigat, deci, Partidul Teo Sou? Doua scaune si o poza dubioasa de invingatori. Cam putin. Bucuria e pentru orbi.

Un alt test politic major pe care Guvernul Boc si PDL il dau chiar in aceste zile este modul in care vor concepe noua lege a Agentiei Nationale de Integritate. Si asta are de-a face tot cu vechile standarde etice si politice promovate in urma cu cativa ani, abandonate incetul cu incetul.

Din cate se vorbeste, deja Guvernul Boc si-a amputat propriul proiect, in sensul ca a eliminat din varianta de lege propusa de ministrul justitiei, Catalin Predoiu, posibilitatea ca ANI sa sesizeze instanta in vederea confiscarii averii nejustificate. Or, fara atributul de a sesiza instanta, ANI e caine surd la vantoare. Deja Guvernul Boc a pus pe masa o lege schioapa si care promite sa ajunga oloaga dupa ce va iesi din Parlament.

Din cate inteleg, Guvernul a ignorat complet alte propuneri, desi au primit suficiente semnale externe, de la seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso la Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ca ANI trebuie sa-si primeasca, pe cat posibil, atributiile inapoi. Daca asa stau lucrurile, daca intre fapte si vorbe vedem ca se casca o noua prapastie, atunci lacrimile varsate de liderii PDL si Traian Basescu pe catafalcul ANI sunt, cum spuneam, Teo Sou.