Eurostat a anuntat joi dimineata ca deficitul bugetar al Greciei a ajuns anul trecut la 13.6%, iar pietele au luat-o razna. De remarcat faptul ca in noiembrie 2009 prognoza era de 12.6%, iar in urma cu doar doua saptamani, grecii au sustinut ca deficitul a fost de 12.9%, scrie Khris.ro.

In acest moment nici procentul de 13.6% nu este sigur, putand ajunge pana la 14.1% dupa ce oficialii europeni vor efectua verificari suplimentare. Imediat dupa comunicatul Eurostat, Moody`s a anuntat ca a redus ratingul de tara de la A2 la A3, ultimul nivel inainte de B si cu doar 4 trepte mai sus de categoria “junk”.

De asemenea, perspectiva de rating este negativa, ceea ce inseamna ca este foarte probabil ca in perioada urmatoare ratingul sa fie redus din nou. Mai departe, pretul CDS-urilor aferente Greciei au ajuns la un maxim de 633 de puncte conform CMA Datavision, iar randamentul obligatiunilor pe doi ani emise de statul grec a depasit 10%, cifra uriasa pentru un stat din zona euro (cu cat randamentul este mai mare, cu atat tara care a emis obligatiunile este mai riscanta).

Totusi, trebuie remarcat ca nivelul de peste 600 de puncte nu indica un faliment iminent – spre exemplu, costul CDS-urilor pentru Islanda in 2008 in momentul de maxim al crizei islandeze a depasit 1400 de puncte. Pe fondul acestor evolutii bursa de la Atena a scazut masiv, bancile pierzand in medie 5.34%, scaderea de la inceputul anului ajungand astfel la 28.4%. De altel, bursa de la Atena se afla in topul mondial al scaderilor.

Ce au facut grecii ieri? Greva! Practic, tot sistemul public a fost paralizat de a patra greva generala din acest an, populatia fiind nemultumita de intentia guvernului de reducere a cheltuielilor. Se poate numi asta inconstienta sau nu?

Articol integral pe Khris.ro