Curtea Constitutionala a publicat astazi motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutionale parti din legea Agentiei Nationale de Integritate, plus un comunicat in care pretinde ca decizia nu are legatura cu cercetarea unora dintre membrii sai intrucat nu stia despre acest lucru. Argumentatia oferita de judecatori este intr-atat de certata cu textul constitutional si cu bunul simt, incat justifica verdictul (sic!) dat in titlul acestui articol.

Va trebui sa scriu mai multe articole despre toate aberatiile grave de acolo; in acesta am sa scriu doar despre punctul cu numarul 7.

In rezumat, CCR citeaza articolul constitutional care spune ca „Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, [...] constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.”

Pornind de la acest articol, si acel “dupa caz”, Curtea deduce ca, citez, “Ca atare, pe o perioada de 45 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei decizii, Guvernul nu poate adopta o ordonanta de urgenta pentru a pune de acord prevederile Legii nr.144/2007 constatate ca fiind neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei (…)” E un fel de pre-emptive strike, lovitura preventiva in relatia institutionala cu guvernul. Premierul Boc anuntase intentia de a corecta legea printr-o ordonanta de urgenta, CCR s-a asigurat astfel ca n-o va face. Ma intreb, retoric fireste, de ce doar in acest caz au tinut sa spuna asta, ca doar exemple de legi corectate prin OU am mai avut? Asta apropo de pretentia ca decizia nu are legatura cu cercetarea lor!