11 miliarde de lei reprezinta miza unei investigatii jurnalistice incepute de colega mea, Claudia Pirvoiu. In jurul acestor bani care lipsesc din Fondul National de Dezvoltare s-a tesut o tacere de mormint. Investigatia arata ca banii, care ar fi trebuit sa mearga spre investitii, s-au evaporat in deficitul bugetar. Sint cel putin patru guverne care au gestionat Fondul (Tariceanu 1, Tariceanu 2, Boc 1 si Boc 2). Si nimeni nu vorbeste. Toata clasa politica - altfel guraliva pe teme secundare - s-a unit intr-o omerta desavirsita.

Nu ati auzit decit doi oameni vorbind despre evaporarea banilor: Traian Basescu si, paradoxal, Emil Boc - in interventii de la inceputul lui 2009. Cind vina era pasata la Calin Popescu Tariceanu. Intre timp, si cei doi au tacut, iar tema a murit.

Nici un politician nu a avut interesul sa reia subiectul, desi are un potential urias.

Cind am inceput investigatia, aproape nici o sursa nu a vrut sa discute despre subiect. Era o situatie inedita, pentru ca - in mod normal - politicienii din Opozitie sint dornici sa discute despre un subiect care ar aduce daune de imagine Puterii. De data asta, toti politicienii s-au ferit.

Cu cit investigatia inainta, cu atit rezistenta politicienilor crestea. Se contura o coalitie a tacerii, indiferent de partid, care ne intarea impresia initiala: cele 11 miliarde de lei (mai putin aproximativ 700 de milioane) au servit interesele tuturor partidelor care s-au perindat in cele patru guverne enuntate. Or, aici e vorba despre toate cele cinci partide parlamentare: PD-L, PSD, PC, PNL si UDMR.

Surse din lumea finantelor sustin ca destinatia reala a banilor are iz penal. O spune si Curtea de Conturi. Deocamdata, informatiile sint blocate in hatisul birocratic. Ele vor iesi la iveala, pentru ca e vorba despre una dintre cele mai mari sume "ratacite" de Stat.

Pina atunci insa, e evident ca omerta, legea tacerii, functioneaza perfect indiferent de culoarea politica. Ultimul exemplu e cel al unui inalt demnitar. Intr-o intilnire publica, pe agenda sa subiectul Fondului National de Dezvoltare era trecut cu o sintagma clara: DE EVITAT.