Armenia, Taiwan, Sri Lanka si Ucraina, ce au in comun? Sunt singurele tari cu Parlament unicameral si sistem semiprezidential. De aici si aici. Indexul democratiei ne da pozitiile: Armenia locul 113 din 167, Taiwan 33, Sri Lanka 57, Ucraina 53. Datele sunt din 2008, noi eram pe locul 50.

Intre cele 30 de democratii depline exista un singur regim semiprezidential, Franta pe locul 24, si 4 sisteme prezidentiale SUA, Koreea de Sud, Costa Rica si Uruguay. Din acestea Parlament unicameral au Coreea de Sud si Costa Rica. Ca pozitie, prima situata este SUA pe locul 18.

Ucraina - sistem de vot proportional, Armenia - sistem mixt, Sri Lanka - proportional, Taiwan - mixt.

Daca adoptam toate ideile PDL o sa fim unici in lume.

Deci, e de preferat o republica parlamentara. Daca tot facem reforma ce-ar fi, asa cum am mai facut in 1923, sa copiem o Constitutie, a Islandei de pilda, si sa terminam circul asta penibil. Chiar seamana cu a noastra.

Va garantez ca iar o sa facem o struto-camila. Si urmatorul presedinte, mai jucator, o sa aiba ideea sa modifice din nou Constitutia. Stiu ca Alin Fumurescu spune ca asta e visul lui Basescu, sa devina Prim Ministru pe termen nedefinit. Prostii.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.