1. Comertul exterior. In luna ianuarie 2010, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica, exporturile FOB au insumat 2305,5 milioane euro, iar importurile CIF au insumat 2732,3 milioane euro. Comparativ cu luna ianuarie 2009, exporturile au crescut cu 19,8%, iar importurile cu 4,4%. Deficitul comercial FOB-CIF in luna ianuarie 2010 a fost de 426,8 milioane euro, mai mic cu 265,8 milioane euro decat in luna ianuarie 2009.

De remarcat ca luna ianuarie a fost a treia luna consecutiva de crestere anuala a exporturilor, in timp ce importurile au crescut nesemnificativ. In plus, in acest an nu vom avea probleme cu deficitul comercial. Alaturat evolutia lunara din ultimii 3 ani a importurilor, exporturilor si a deficitului comercial.

2. Industria. INS: in luna ianuarie 2010, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 4,6% si a crescut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,1% .

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut atat ca seria bruta cat si ca seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,9%, respectiv cu 7,1%, detalii alaturat.

Exporturile au tras clar industria in sus in ultimele luni, insa nu putem isi din criza doar pe baza exporturilor. Oricum, industria genereaza aproape un sfert din PIB, iar o crestere de 4% a industriei adauga 1% la PIB.

3. Constructiile. INS: in luna ianuarie 2010, volumul lucrarilor de constructii a scazut fata de luna decembrie 2009, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 64,5%, respectiv 6,0%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 12,4% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 12,6%, detalii alaturat.

Nimic nou pe frontul constructiilor – cel mai probabil, vom putea discuta despre revenire abia din vara.