Subiectul este pentru unii, tabu. Pentru altii, e o necesitate care nu mai trebuie sa fie amanata. Proiectul Fondului Monetar European, discutat in sanul Comisiei Europene si anuntat ca iminent, starneste controverse aprinse. Scopul declarat al Fondului este de imprumutator de ultima instanta care sa ajute statele din Euroland in caz de pericol de incetare de plati. Ideea a venit ca urmare a unei constatari banale. UE nu are instrumentele pentru a ajuta financiar tarile in criza. Nu le are si gata.

  • Fuziunea BEI-BERD ar fi o solutie?

Fostul sef al FMI, Michel Cam­dessus, a propus fuzionarea Bancii Europene pentru

Proiectul Fondului Monetar European exista si e pe masa discutiilor Comisiei

Olli Rehn, comisar european

Investitii cu cea pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru a infiinta o noua institutie de solidaritate europeana.

Potrivit lui Camdessus, proiectul e necesar cu atat mai mult cu cat spectrul falimentului de stat se intinde asupra Greciei, Portugaliei, Italiei si Spaniei.

Evenimentele se precipita. Grecia e in pericol de prabusire. Premierul grec Papandreu ameninta. Daca UE nu ajuta Grecia, va apela la FMI. Europenii se revolta.

  • Europa vrea un" FMI" al ei

Cum o sa apeleze un stat din Euroland la FMI-ul „americanesc? In week-end, ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a declarat raspicat ca se poarta discutii pentru ca Europa sa isi faca un „FMI” al ei. Franta s-a declarat imediat sustinatoarea ideii. Luni, comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a confirmat. Proiectul exista si e pe masa discutiilor. Seara, economistul sef al BCE, Jurgen Stark, a

Un asemenea mecanism nu ar fi compatibil cu fundamentele Uniunii

Jurgen Stark, reprezentant BCE

respins categoric ideea.

Un asemenea mecanism nu ar fi compatibil cu fundamentele Uniuniii, explica el. Alti reputati profesori de economie s-au strans in tabara lui Stark. Batalia de idei sta sa inceapa. In tot acest timp, economiile inregistreaza sincope in iesirea din criza si orice intarziere a demararii unui proiect de sprijin impinge statele in bratele FMI.

  • Europa nu are nevoie de un "FMI" al ei, spun altii

Argumentele pentru infiintarea FME tin nu numai de istoricul FMI (care a inregistrat cateva esecuri in privinta stabilizarii unor economii- vezi America Latina) sau de „greutatea” votului care ar trebui revizuita (China are doar 3,66% din voturi ), ci de necesitatea infiintarii unui mecanism financiar de sprijin european.

Impotriva sunt cei care spun ca FMI are si mijloacele si fondurile necesare, prin urmare de ce sa mai inventam roata? O institutie o infiintezi greu si la fel de greu o faci sa functioneze. Or, tarile au nevoie de ajutor acum.

  • Daca nu va fi o nastere naturala, s-ar putea sa asistam la cezariana

Pe de alta parte, azi spun altii, a lua contributiile statelor europene si a le muta de la FMI la FME, nu ai destabiliza situatia FMI?

Nimeni si toti par sa aiba dreptate.

Pana la urma, cred ca un Fond European se va infiinta. Necesitatea lui e mai puternica decat restul argumentelor. E drept, asta va fi o decizie politica, care va lua timp. Dar cred ca viitorul apropiat va aduce o serie de surprize din partea FMI, BCE si, probabil, FME.