Daca nu reuseste sa-si impuna propria agenda in fata mentorului Adrian Nastase, Victor Ponta va deveni un cadavru politic pina la finalul mandatului in fruntea PSD. Aceasta e miza personala uriasa a liderului formal al singurului partid romanesc de stinga. Un partid cazut din nou in sfera de influenta a lui Ion Iliescu si, mai ales, Adrian Nastase. Nastase care, invatind partitura discretiei, a dat doua lovituri majore.

Prima este recistigarea influentei in partid. Dupa cinci ani de opozitie interna, dupa ce si-a tabacit pielea si instinctele de auto-aparare in lupta cu procurorii si cu tabara Geoana, Adrian Nastase a revenit pe cai mari in PSD. Retragerea din cursa pentru presedintie a fost fireasca, desi dureroasa pentru un om care adora luminile rampei.

Nastase, ca presedinte, ar fi proiectat asupra PSD propria imagine: acuze de coruptie, rezistenta la reforma. Mai mult: Nastase nu avea aproape nici un sprijin in rindul socialistilor europeni, care i-au dat semnale ca nu-l doresc sef al socialistilor romani.

Stiind prea bine aceste premise, Adrian Nastase a preferat sa faca un pas in lateral. L-a scos din mineca pe protejatul sau, Victor Ponta, a negociat intens pentru victoria sa si a dat o lectie de eficienta taberei Geoana - Vanghelie. Corolar: si-a asigurat pozitia de eminenta cenusie.

A doua lovitura data de Nastase prin intermediul lui Ponta este una de imagine. Pentru PSD. Ponta e un presedinte extrem de tinar, iar la nivelul electoratului nu are nici pe departe etichetele negative ale unor Nastase, Geoana ori Mitrea.

Alegindu-si un presedinte ca Ponta, PSD da un semn puternic catre electorat. E un semnal a carui unda de soc se va propaga puternic spre PDL, care are nevoie de un om care sa se bata acum cu tinerii Ponta si Crin Antonescu.

Lovitura de imagine a PSD nu va avea insa nici o valoare daca Victor Ponta va fi doar proiectia personalitatii lui Adrian Nastase. Daca agenda sa va prelua punct cu punct ideile mentorului sau, PSD va sfirsi prin a-si pierde orice relevanta pentru electoratul de stinga.