N-am avut si cinstit sa fiu n-am nici acum o parere prea clara despre renumitul proiect Rosia Montana. Asa ca am incercat sa ma documentez. Am sa incerc sa tin povestea sub control si sa dau link-uri la toate resursele pe care le-am gasit. Nici pe departe toate.

Pentru o istorie a locurilor e bine sa cititi aici sau aici, sunt si contradictii dar asta e. Pe scurt, nu exista date care sa certifice prezenta dacilor, romanii exploateaza aurul si in urma lor se gasesc tablite cerate pe care erau scrise de la contracte comerciale la liste de cumparaturi. Pe la 1200-1300 aurul era exploatat de sasi. Apoi de unguri, intervin si austriecii, in paralel era exploatat si de romanii din zona. Exploatarea era moderna pentru anul 1856, cetatenii au concesiuni de exploatare, in paralel cu minele Statului, pana in 1948 cand totul e nationalizat. Se trece la exploatarea industriala, de tip cariera, cu consecinte grave pentru cetateni ca si pentru mediu. Asa ajungem in 1996. De spus este ca vorbim despre cel mai mare zacamant de aur si argint din Europa.

Ioan Gaf Deac, doctor in minerit, ajunge ambasador in Australia unde da peste Frank Timis (Vasile Timis) caruia-i povesteste despre mineritul de la noi. Asa ajunge Timis la Regia Aurului si Cuprului Deva (RAC Deva), si la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Timis era, sau poza ca, investitor din partea Gabriele Resources Ltd., atunci era vorba despre valorificarea haldelor de steril, doar 12 km. patrati. Se face ea societate mixta, unde RAC Deva ia teapa si are doar 20 de procente din societatea mixta, ANRM spune tarasenia Ministerului Industriilor din acea vreme, condus pe rand de Berceanu si Tariceanu, niciunul nu zice nimic. Asa ia fiinta Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Ovidiu Tender tinea spatele actiunilor lui Timis pentru ca a avut acces la datele geologice ale zonei. Aici e povestea constituirii companiei.

Intra si SRI si PNA pe fir, se ajunge la Tanase Joita si povestea moare in coada de peste. Aici vine un punct interesant. Timis a trimis 80 de tone de minereu in Australia pentru analiza cantitatii de aur si argint. Analizele spun ca este mult aur si argint dar SRI investiga daca probele sunt din haldele de steril sau obtinute prin forare dintr-o alta zona. In acel moment la Vancouver actiunile Gabriele Resources cresc cu voiosie. Cu sprijinul lui Berceanu si motivul cresterii actiunilor se uita de haldele de steril si se mareste suprafata la peste 40 de km. patrati. Timis vinde actiunile si iese din peisaj (cu multi bani). Toata povestea e de aici. Toata povestea transformarilor legale si a drepturilor de exploatare este aici. Datele tehnice ale contractului sunt secrete pana in ziua de azi desi se tot cere desecretizarea de peste 10 ani.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.