Nu am reusit inca sa ma obisnuiesc cu senzationalismul din presa romaneasca. Din pacate, senzationalismul se pare ca este o boala contagioasa, iar presa economica nu a scapat.

Citim in ziarele economice expresii de genul “piata televizoarelor s-a prabusit cu 15%” sau “pretul petrolului a explodat cu 20%” sau, recent, “economia SUA a explodat cu 5,7% in trimestrul 4″ – desi, in acest caz, este un procent anualizat. Alte titluri: “UE impune conditii dure Greciei”, “indienii vor sa dubleze”, “englezii dau 12 milioane”, “Razboiul cartelelor: Orange, Vodafone si Cosmote se bat in superoferte”.

Sa le luam pe rand:

Cand aud ca ceva “s-a prabusit” ma gandesc, automat, la un dezastru precum un avion care s-a prabusit (si nu a mai ramas nimic din el sau din pasageri) sau ca s-au prabusit casele in Haiti, cu zeci de mii de morti, ma gandesc la o tragedie de proportii. Daca vorbim de piata televizoarelor si vedem ca a scazut cu 15% in 2009, hai sa ne uitam si cu cat a crescut in 2008 si in 2007 si, mai ales, ce se va intampla in 2010. S-a prabusit piata televizoarelor si nu isi mai revine? Nu.

“Pretul petrolul a explodat cu 20%” – da, stiu, e petrol si poate sa explodeze. Insa pretul la petrol a fost si ramane volatil, mai ales in situatia actuala incerta a economiei mondiale. Nu ar trebui sa constituie o surpriza, mai ales pentru cei care urmaresc pretul zi de zi. La fel si cu economia SUA, o crestere de 5,7% nu este nici macar extraordinara. Da, este o veste foarte buna si este un indicator extrem de important, dar nu vad unde este explozia.

Apoi: “UE impune conditii dure Greciei”. In primul rand, se stie care este situatia Greciei. Doi la mana, UE nu se afla intotdeauna in situatia de a putea impune, la o adica, Grecia poate parasi zona euro sau poate parasi chiar UE. In al treilea rand, dupa zeci de ani in care pensiile raportate la salarii sunt cele mai mari din Europa – fapt ce a ajutat la cresterea datoriei publice, nu e de mirare ca ar trebui sa se ajusteze pe ici, pe colo. In plus, Grecia a mintit in mod repetat. Nu vad de ce niste masuri logice propuse la nivelul UE ar fi considerate dure. Nu de alta, dar vorbim despre economie.

“Indienii vor sa dubleze investitiile”. Pai firma respectiva a anuntat ca va dubla investitiile. A trecut faza de dorinta, acum se implementeaza deja planul.

“Englezii dau 12 milioane”. Chiar asa, unde dau englezii astia atatia bani, ca vreau si eu!

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.