Nici nu a inceput bine noul guvern sa lucreze ca, iata, apare din nou pe tapet, cu aceleași valențe de șantaj emoțional și politic, eterna problema a pensiilor. Pensionarii sunt la noi un fel de masa de manevra, exploatata fara mila și fara rușine de toate forțele politice. In ce-i privește, asta nu le-a facut neaparat rau. Pensiile au crescut și, iata, batalia populista promite sa le creasca din nou. Ce nu spune nimeni, insa, e ca acest dezmaț populist nu are nici o baza economica și, ca atare, nici o șansa sa supraviețuiasca.

In mai mic, dar nu mai puțin relevant, un studiu de caz interesant este ce s-a intamplat la General Motors. UAW, sindicatul lucratorilor din industria auto a Americii, a fost pentru o vreme, cel mai puternic sindicat de peste ocean. De pe aceasta poziție de forța a negociat condiții foarte bune pentru membrii sai, printre altele condiții foarte bune de pensionare. Ce a urmat a fost handicaparea puternica a industriei auto americane, incarcata cu costuri de neacoperit și care au devenit din ce in ce mai greu de suportat pe masura ce speranța de viața a membrilor de sindicat pensionați creștea impreuna cu costul pensiei lor. Pana la urma, GM a dat faliment și a lasat pe drumuri cateva sute de mii de pensionari. Aceasta soarta amenința și Guvernul Romaniei.

An dupa an, guvern dupa guvern, partid dupa partid conducatorii noștri au ales sa ignore bomba cu ceas reprezentata de problema pensiilor. Nu doar sa o ignore, din pacate, dar, intr-o enorma manifestare de iresponsabilitate politica, sa o exacerbeze pentru caștiguri electorale efemere.

Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Adrian Stanciu.