Expertiza ceruta de presedinte arata ca filmul prezentat de Realitatea TV este trucat. Dupa o astfel de lamurire si avand in vedere putinele zile ramase pana la ziua votului ar fi fost nimerit zic eu sa se purceada la dezbaterea unor teme mai interesante pentru publicul larg. Imi amintesc ca pe la inceputul campaniei tara se afla intr-o grava criza economica si politica pentru care cetatenii erau indreptatiti sa ceara solutii.

Intre timp, cetatenii au uitat de criza si se intereseaza mai mult de frame-uri si Photoshop. Sau, ma rog, aceasta este impresia pe care o ai cand te uiti la Realitatea TV. Spre exemplu Realitatea Zilei cu Razvan Dumitrescu: filmulet, cat a lucrat expertul acela pentru aviz si de ce asa putin, nu e cam suspect si asa mai departe? Pauza de publicitate, pe urma “Ora de foc” cu Ursu si Stancu : iar filmulet, iar expert, si da-i si lupta pana la epuizare.

In prostia mea inclin totusi sa cred ca sunt multi oameni care au o memorie mai lunga decat zece zile. Si care isi amintesc ca exista o coalitie, o majoritate covarsitoare plus mai multe minoritati nationale care impreuna promit ca vor scoate economia din pamant. Fiindca basmele de tipul celui cu ridichea nu au neaparat acoperire economica, putem sa ne punem o intrebare simpla : cum? La intrebarea aceasta, iata raspunsul pe care il dadeau protagonistii pe vremea cand mai exista o urma de seriozitate in aceasta campanie : cota unica. Mai precis programul de iesire din criza are ca idee principalamentinerea cotei unice. Enuntul de mai sus are o buna doza de contradictoriu. Daca n-o sesizeaza nimeni pe scena politica este fiindca de mai multa vreme incoace faimoasa cota unica a ajuns raspunsul universal la orice discutie economica si doctrinara. Precum stampilele unui celebru personaj din Ilf si Petrov. Reforma economica este echivalenta cu cota unica. Liberalismul si cota unica sunt unul si acelasi lucru. Ca sa aflam mai mult despre acest panaceu economic, putem cauta explicatii pe site-ul candidatului la presedintie sustinut de aceasta coalitie www.mirceageoana.ro.

Aplicarea cotei unice a anulat intregul ansamblu de instrumente si mecanisme fiscale care vizau imbunatatirea raportului economisire-investire. Esecul cotei unice se vede limpede astazi in timpul crizei: taxe mai multe, supraimpozitarea muncii, credite mai scumpe, preturi mai mari, locuri de munca mai putine.

Poate ca o fi o greseala de redactare, sau opera unui hacker pedelist, fiindca se poate deduce mai degraba ca cota unica e mai degraba o calamitate decat o solutie magica de redresare a economiei. Ramanem deci nelamuriti in legatura cu solutia de redresare economica propusa de noua coalitie.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Mihai Damian.