Am intrat pe usa, aseara, si la televizor rula, pe Realitatea, clipul in care un copil pare ca ar incasa o lovitura de la Traian Basescu, aflat pe scena. Am fost socat. M-am intrebat cind s-a intimplat asta. Mi-am zis ca s-a terminat cu candidatura lui Basescu. Am aflat, apoi, ca e o inregistrare din 2004. Si mi-am revenit. Apoi am dat atentie sporita imaginilor repetate la infinit. Si m-am uitat lung la acel flash. Apoi am auzit de declaratia lui Patriciu, de cu o zi inainte. Discutii si iar discutii. Concluzia? O campanie jegoasa a carei cuvint de ordine este “manipulare”. Sa le luam pe rind, scrie Alex Mihaileanu, e blogul lui.

Filmul si televiziunile

Au aparut dezbateri intense pe tema clipului de citeva secunde. Au aparut analize. Cea mai interesanta se regaseste in clipul publicat de Ioan T. Morar, care explica foarte bine greselile din filmulet. Ati urmarit Realitatea TV si Antena 3? S-au aruncat cu tone de jeg. N-a stat nimeni sa se intrebe daca o fi real, de ce a aparut abia acum, de ce nu l-au scos in 2004 sau chiar in 2007, la referendum? De ce tot bate moneda pe reactia lui Traian Basescu in loc sa ia cineva din televiziune, de la montaj, filmul la puricat? Oare din cauza ca e in interesul lor sa ramina asa cum a picat?

Reactia lui Basescu mi s-a parut logica. Eu nu-mi mai amintesc cu cine-am stat de vorba acum o saptamina. In 2004, Basescu a avut zeci de mitinguri electorale in toata tara. A dat cu oistea-n gard cind a incercat sa gaseasca o scuza gestului. Insa nu cred ca un candidat la presedintie, fie el si Traian Basescu – uneori impulsiv, si-ar fi permis sa loveasca un copil tocmai in mijlocul campaniei electorale. Cind Adrian Nastase avea atitea televiziuni aservite, ar fi fost imposibil ca macar una sa nu scape inregistrarea inca de pe atunci.

Niste puncte care nu se leaga

E ciudat cu atit mai mult cu cit, in 2004, sondajele il aratau favorit pe Adrian Nastase. E si mai ciudat cu cit nimeni dintre cei prezenti in fata scenei nu a schitat vreun gest de revolta. Or, in momentul in care un candidat loveste un copil, mai ales cu pumnul, asa cum trimbiteaza televiziunile, ar fi existat cel putin trei insi care ar fi huiduit. Si mai interesant este ca, de la distanta la care se afla, Basescu ar fi putut cel mult sa ridice mina a “lasa femeia sa vorbeasca“, nicicum n-ar fi ajuns sa-i dea un pumn care sa-l propulseze pe copil un metru si jumatate.

Mai mult, un pumn primit in fata, care te propulseaza un metru si jumatate, mai ales la un copil de zece ani, ar fi insemnat sa-i lase o vinataie de-o palma. Ceea ce nu se intimpla, cita vreme pustiul ride. Daca dai si mai multa atentie cadrelor, remarci ca “lovitura” este de fapt o miscare din incheietura, insuficienta pentru a trimite un metru si jumatate in spate fie si un copil de zece ani.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Subiectiv.