Rezultatul alegerilor de pe 6 decembrie este imposibil de cunoscut, in acest moment. O arata dinamica neliniara, teoria jocurilor, psihologia, sociologia, strategia si inteligenta bunului simt. Singura metoda care are sanse de "prezicere" (insa doar 50%) este "moneda": pe o fata Basescu, pe cealalta Geoana. Aruncati banul si pe ce fata pica, acela este castigatorul. In mod riguros, insa, Nassim Taleb, matematician specializat in domeniul financiar, demonstreaza ca nimeni nu poate sti ce va fi atunci.

Nu putem stabili care e rezultatul, insa putem sa ne imaginam cum arata solutiile castigatoare.

In primul rand, oricine face calcule pe baza cifrelor din primul tur, pleaca din start pe un drum gresit. De ce? Pentru ca turul 1 a fost unul cu 3 jucatori principali, restul fiind de decor cu o influenta redusa asupra electoratului. Turul 2 este un tur cu 2 jucatori. Deci cu alte date ale problemei.

In al doilea rand, orice finala electorala este un joc cu suma nula, un razboi. Esenta unui razboi este imprevizibilul (von Clausewitz). Sunt implicate atatea variabile, incat este imposibil sa calculam rezultatul. Ca sa va faceti o idee, intr-un joc de sah, unde sunt doar 64 de patratele si 32 de piese si exista reguli clare de mutare a pieselor, (un sistem cu anumite constrangeri) daca se schimba o singura mutare intr-un joc, numarul total de variante posibile este estimat de matematicieni ca fiind egal cu 10 la puterea 128 (un numar extrem de mare daca tinem cont ca numarul total de atomi din univers este 10 la puterea 80).

Citeste textul integral pe Focus Blog.