Pare greu de crezut, insa, in plan global, crestinii reprezinta astazi comunitatea religioasa cea mai supusa represiunii, discriminarilor, marginalizarii. Formele persecutiilor sunt variate: de la limitari legale, draconice sau insidioase, ale manifestarii credintei in public, pina la violenta fizica scapata de sub control guvernamental, sau, uneori, incurajata chiar de autoritati.

Nu e probabil intimplator ca teritoriul de maxima concentratie a discriminarii anticrestine se suprapune, in buna masura, cu zona definita de Pentagon drept Arcul de Instabilitate, o arie delimitata la Rasarit de Cornul Africii si la Apus de frontiera estica a Chinei.

Din pacate, stirile ajung uneori foarte greu in Occident.

Abia la sfirsitul lui octombrie, intr-un interviu acordat presei italiene, Monseniorul Hiiboro Kursala, episcop de Tombura-Yambio in Sudanul meridional, a putut relata un incident petrecut la mijocul lui august in una din parohiile sale.

Credinciosii erau la slujba cind au fost atacati de un grup de rebeli apartinind, probabil, gruparii "crestine" ugandeze Lord's Resistance Army, notorie pentru pretentia de a crea, prin violente greu de imaginat, un stat intemeiat pe poruncile Decalogului. Nu era, din pacate, un atac izolat, cita vreme raidurile, rapirile si intimidarile anticrestine din regiune s-au inmultit considerabil in ultimul timp.

17 tineri enoriasi au fost rapiti. 7 au fost gasiti in zilele urmatoare. Crucificati.

Mai mult de 200 de milioane de persoane, de diferite confesiuni, s-ar gasi in situatii dificile, din cauze legale sau culturale care conduc la discriminarea lor

Observatorul permanent al Vaticanului la ONU

Reactia la interviul acordat de Monseniorul Kursala a fost imediata, puternica si concertata. Observatorul permanent al Vaticanului la Natiunile Unite, Monseniorul Celestino Migliore a solicitat un angajament mai puternic al comunitatii internationale pentru promovarea libertatii religioase si protectia minoritatilor celor mai expuse, indiferent de crezul acestora. Atmosfera globala de intoleranta, a amintit ambasadorul pontifical, dauneaza mai cu seama comunitatilor crestine: "Mai mult de 200 de milioane de persoane, de diferite confesiuni, s-ar gasi in situatii dificile, din cauze legale sau culturale care conduc la discriminarea lor."

La o zi distanta de interventia la ONU a Monseniorului Migliore, Italia a introdus aceeasi tematica pe agenda Consiliului "Afaceri Generale si Relatii Externe" (CAGRE) al Uniunii Europene, desfasurat in 27 octombrie la Bruxelles. Intr-un interviu acordat cotidianului "Avvenire", ministrul de externe italian asocia explicit initiativa din Consiliu si crimele impotriva crestinilor din Sudan.

Consecinta imediata a demersului italian a fost documentul adoptat in unanimitate de ministrii de externe ai statelor membre UE la reuniunea CAGRE din 16 noiembrie. Intemeiat simbolic pe valorile fundamentale ale proiectului european si juridic pe Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, textul solicita tuturor statelor lumii masuri concrete pentru asigurarea deplina a libertatii relgioase si pentru protectia comunitatilor confesionale minoritare. Amintind "acte de o violenta extrema... comise recent", documentul face o trimitere suficient de explicita pentru intregul aparat diplomatic al tarilor membre, precum si pentru administratia comunitara.

Nu e desigur o simpla declaratie, ci un prim pas dintr-o complexa articulatie decizionala. O dovedeste cu prisosinta ultimul paragraf al concluziilor CAGRE, in care se afirma "importanta strategica a libertatii religioase" si se face referinta la cresterea relevantei acestei tematici in dialogul structurat pe care UE il intretine cu state terte. Ne putem prin urmare astepta ca "ambasadorii Europei", adica sefii Delegatiilor Comisiei Europene in state relevante pentru acest tip de discriminare sa intreprinda demersuri specifice, pentru a cere guvernelor respective "sa intervina cu instrumente specifice de represiune si de preventie", ca sa-l citam din nou pe seful diplomatiei italiene.

Forta acestui mesaj nu trebuie subestimata. UE este probabil cel mai important agent global de promovare a drepturilor omului, in plan bi- sau multilateral. Cu realism si consecventa, UE examineaza problematica drepturilor omului cu toate statele care isi doresc raporturi consolidate cu Europa unita.

O noua cruciada europeana, asadar? Desigur nu. Mai curind urmarea naturala a unui angajament originar: acela de a ilustra un model civilizational si politic, intemeiat pe libertate si demnitatea naturala a oricarei persoane. Valori crestine traditionale, puse azi in serviciul tuturor.

Marius Lazurca

longtelegram.shortlist.ro