Ura, s-a intors gripa porcina si putem sa fim din nou panicarzi si apocaliptici. La urma urmei, ce poate fi mai bun pentru tiraje si audiente decat o spaima sanatoasa (sic)?, scrie Jurnalism Online, care arata care sunt efectele reale ale gripei porcine. Ca orice gripa noua, este foarte contagioasa. Dar nu neaparat foarte severa. Pana acum, ea a facut 1.000 de morti in Statele Unite ale Americii. Dar gripa obisnuita este legata de moartea a 36.000 de persoane, anual, in SUA.

Ce ar fi corect sa se intample, intre altele, pentru ca publicul sa fie, totusi, informat corect:

  • De cand a aparut gripa porcina, din primavara, bilantul mortilor a trecut de 1.000 in Statele Unite. Gripa obisnuita este legata de moartea a 36.000 de persoane, anual, in SUA.
  • Atunci cand un secretar de stat din Ministerul Sanatatii declara presei ca vom avea cazuri letale de gripa porcina si in Romania, respectivul sa explice — iar presa sa consemneze — ca gripa obisnuita provoaca si ea cazuri letale din cand in cand. Ca nu e nimic iesit din comun si ca asta nu inseamna ca gripa porcina e mai ucigasa ca alte gripe.
  • Cand jurnalistii scriu ca deja gripa porcina “face ravagii printre americani”, sa explice ce inseamna asta, astfel ca bietii oameni care incearca sa se informeze sa nu inteleaga ca americanii ar muri pe capete. De fapt, asemenea expresii nu se prea folosesc, iar atunci cand se folosesc trebuie sa fie foarte clar ce vrem sa spunem cu ele — asta e o regula jurnalistica de bun simt.

Citeste mai mult si comenteaza pe Jurnalism Online.