Aghiazma si crucea cu care bancile centrale au iesit in fata celor comerciale, stropindu-le din greu, au dat rezultate. Diavolii crizei se retrag, urland din rasputeri ce-i drept si lasand slabit organismul, dar se retrag totusi.

Australia a urcat dobanda cheie in august, urmata la scurta vreme de Israel. Miercurea trecuta, Norvegia a procedat la fel, urcand nivelul dobanzii cheie cu 0,25 bp. Semnale in aceeasi directie vin din partea mai multor banci centrale.

Bancherii centrali norvegieni atrag insa atentia ca reluarea cresterii economiei depinde de raportul dintre coroana si dolar. Daca dolarul mai cade mult in fata coroanei norvegiene, scenariul de crestere va fi cu certitudine, modificat. Un mic diavol a mai ramas prin urmae, de infrant.

E drept ca dincolo de Ocean, unde SUA a confirmat iesirea din criza dupa cresterea de 3.5 % din trimestrul anterior, nu se poate inca vorbi de exorcizarea completa, prin cresterea dobanzii de politica monetara. Autoritatile amercane sunt inca in faza in care incurajeaza refluxul masurilor exceptionale luate pentru stoparea recesiunii.

Poate cel mai devreme in vara viitoare sa mai scumpeasca banii, daca nu chiar in 2011.

Anglia, care a investit 196 miliarde de euro (cu peste 20 de miliarde de lire peste ceea ce estimasera) in certificate de Trezorerie, ar putea suplimenta saptamana viitoare acest plafon cu inca 50 mld lire, ceea ce ar putea ingreuna aplicarea strategiei de iesire din criza.

Nemtii de la Bundesbank atrag si ei atentia bancilor comerciale ca Banca Centrala se pregateste sa isi retraga din medicamentele administrate in piata, declarand explicit ca a subzista datorita perfuziilor cu lichiditati nu este o optiune durabila si in niciun caz una care sa stea la baza operatiunilor viitoare. Aghiazma lichiditatilor si crucea dobanzii cheie a functionat si acolo.

Pana si indienii se pregatesc sa puna capat politicii monetare de criza. Marti, Guvernatorul Bancii Centrale, Duvvuri Subbarao a declarat ca se organizeze iesirea din dispozitivul de criza intr-o maniera calibrata si ca pana in ianuarie viitor, dobanda cheie va urca.

La noi, in ceea ce priveste decizia de politica monetara de saptamana aceasta cred ca banca centrala va opta pentru o reducere de 25pb desi exista riscuri si pentru o reducere de 50pb. La noi, Diavolii crizei lucreaza mai adanc si mai cu placere. Sau aghiazma si crucea nu sunt de calitate, cine stie?