Parca ati auzit totusi de Herta Muller anul trecut, nu e asa? Ceva cu un scandal, nu? Da, asa e. Nu va inselati.

Numele scriitoarei Herta Muller a fost asociat in 2008 scandalului privind activitatea ICR. Pe 17 iulie 2008 Herta Muller publica o scrisoare deschisa in care critica aspru Institutul Cultural Roman pentru invitarea lui Sorin Antohi si a lui Andrei Corbea Hoisie, fosti colaboratori ai Securitatii, la Scoala de vara de la Berlin. Titlul pe care-l purta scrisoarea, aparuta in Frankfurter Rundschau, era “Turnători la Academia de Vară“, iar continutul ei il puteti citi aici

Scrisoarea a fost imediata preluata, popularizata si intens comentata de cei care deja il atacau pe Horia Roman Patapievici, directorul ICR, in special de postul de televiziune Antena 3 si de ziarul Ziua.

Dupa cateva zile a izbucnit un alt scandal legat de ICR, cel cu “poneiul roz”. De data aceasta Herta Muller ii ia apararea lui Patapievici intr-un text aparut in Evenimentul Zilei (doar acolo l-am gasit integral), pe 7 august. Acest text nu a mai fost preluat de aproape nimeni si am cotrobait un pic dupa el pe Google.

Articolul il puteti citi in intregimeaici

Iata un fragment larg din articol - sper sa nu se supere cei de la EVZ pe mine:

“Ecourile dictaturii nu vor să se stingă. Campania de denigrare a ICR dusă, mai nou, de anumite cercuri politice aminteşte de dictatură mai mult chiar decât cooptarea unor foşti informatori ai Securităţii la „Academia de vară“ organizată de ICR Berlin.

Metodele denigrării îmi sunt bine cunoscute, ele făcând parte din arsenalul probat al vechii Securităţi: citate scoase din context din cărţile lui Horia Roman Patapievici, menite să-l discrediteze, citate atât de ticălos îmbinate în tehnica denunţului. La interogatorii, pe vremuri, securiştii îmi adresau reproşuri uimitor de asemănătoare cu cele care i se aduc azi lui Patapievici: cum că scriitura mea ar fi o blasfemie, ar aduce atingere naţiunii române!

[...]

În ce mod sunt legate citatele din textele lui Patapievici cu „Academia de vară“ de la ICR Berlin? Evident, în niciun mod. În furia de a ataca ICR-ul, nici nu se mai pomeneşte despre cei doi turnători. Prins de febra instrumentalizării politice a acestui caz, ziarul Ziua pare că a „uitat” adevărata problemă: promovarea pe bani publici a doi foşti informatori ai Securităţii. Desigur, ar fi şi greu, dacă nu chiar imposibil să vorbim despre moralitate cu poetul de curte al lui Ceauşescu, actualul preşedinte al Comisiei de Cultură a Senatului, Adrian Păunescu. Dacă invitarea celor doi turnători la Berlin a fost, pentru mine, scandaloasă, atunci ceea ce se întâmplă acum – anume faptul că poetul de curte al dictatorului este chemat să delibereze despre moralitate în cultura română – este o monstruozitate.

Pentru mine, Păunescu este chintesenţa falimentului moral, personificarea prostituţiei culturale în dictatură. Pentru persoane ca el, singura atitudine corectă de după căderea comunismului ar fi fost să tacă cincizeci de ani. E greu să găseşti, printre artişti, pe cineva la fel de vinovat ca Păunescu pentru dezastrul moral al ceauşismului.

Aşa încât, mă văd obligată să fac nişte precizări: prin protestul meu, nu am contestat ICR-ul ca instituţie, nici performanţele pe ansamblu ale preşedintelui ICR. Nici n-o voi face vreodată. Am avut doar o obiecţie legată strict de „Academia de vară” de la Berlin. Dacă protestul meu este instrumentalizat de Păunescu şi alţii de seama lui, atunci mesajul meu a fost deturnat. Să-l pui pe actualul preşedinte al Comisiei de Cultură a Senatului s-o facă pe cenzorul cultural al ICR, ştiind prea bine care a fost rolul său în timpul dictaturii, este ca şi cum ai pune un piroman notoriu şef la Pompieri. Nu am cuvinte pentru a descrie enormitatea acestei situaţii în care se complace Senatul României.

Poate doar atât: refuz să-mi fie instrumentalizată, în orice fel, critica mea – pe care o menţin – la adresa „Academiei de vară” organizată de ICR Berlin; refuz în mod hotărât răstălmăcirea protestului meu prin oameni precum Păunescu sau prin campania împotriva ICR dusă de ziarul Ziua. "

Din Evenimentul Zilei, 07 August 2008

Comenteaza pe Blogul lui Merlin