Munca in Banca Nationala a Romaniei, la fel ca in orice institutie similara din lume, este foarte strict reglementata. Exista Regulamente interne semnate de Guvernator, peste care nu trece nimeni, indiferent de cat de mult si-ar dori. Sunt atat de stricte, incat membrii unor directii de pilda, nu au ce cauta in vizita prin alte directii din banca. In BNR e reglementat totul, de la cadourile pe care ai voie sa le accepti, pana la clasa avionului cu care calatoresti. E ca un fisier excel, in care fiecare celula e foarte riguros definita. De aceea cred eu, comitetele care functioneaza de ani buni de zile, nu vor fi in mare graba schimbate cu radicalism, pentru ca vine domnul Olteanu.

Unul din aceste comitete e cel de trecere la euro, de pilda. E condus de vicele Cristi Popa si nu cred ca va risca cineva sa redistribuie altcuiva munca (excelent facuta) de viceguvernator.

E putin probabil ca intr-o Banca Nationala, unde cuvantul de ordine este stabilitatea, cineva sa faca o revolutie.

Am mai spus-o si cu alte ocazii: e foarte probabil ca noul viceguvernator sa preia atributiile fostului viceguvernator. Bogdan Olteanu sa devina, pastrand proportiile, un nou Eugen Dijmarescu. Dijmarescu coordona Directia Operatiuni de Piata din BNR. In plus, avea pe cap si comitetul de administrare al rezervelor internationale ale BNR. Un comitet format din 11 membri (din care 4 sunt arbitrajisti iar ceilalti, sefi de directii din BNR), toti alesi pe spranceana, comitet in care cuvantul de ordine este discretia. Pana si membrii Consiliului de Administratie ai BNR pot participa la sedintele Comitetului doar daca sunt invitati. Totul, profesionist gandit.

Intrarea in schema a lui Bogdan Olteanu, rastoarna multe calcule. Prost vazut ca economist de catre analistii din piata, Olteanu este primit cu raceala chiar si de viitorii sai colegi din interiorul BNR. Evident, nu este unul de-al lor care sa fi mancat economie pe paine, iar organismul numit BNR la fel ca un organism viu, respinge orice corp strain. Singura alternativa pe care o are in acest moment Guvernatorul, este sa il izoleze pe Olteanu. Atributiile sale, sa le imparta intre ceilalti viceguvernatori, in asa fel incat, parafrazandu-l pe Bogdan Baltazar, noului viceguvernator sa ii ramane timp sa le aduca tigari celor din CA.

Prezum faptul ca nici lui Olteanu nu ii va fi usor. Cum o sa te simti bine la gandul ca esti privit ca un impostor de catre cei din jur? Daca pentru Olteanu sa ajungi viceguvernator al BNR echivaleaza cu un sejur al unui om de rand in Palma de Mallorca, pentru BNR e ca si cand avionul cu care zburai linistit, ti s-ar fi prabusit la o palma de Mallorca.