Ce e relevant in toata tevatura asta cu ministrul Nica? Demiterea unui ministru si dizolvarea unei coalitii de guvernare sunt, desigur, subiecte majore, dar crize politice de acest gen, faceri si desfaceri de coalitii si remanieri de guverne se intampla in mod curent si prin alte parti, asa merg lucrurile. Alta e problema grava: motivul sau, de la caz la caz, pretextul pentru remanierea dlui Nica: afirmatiile sale privind tentativele de fraudare a alegerilor prezidentiale. Si daca ordinea relevantei pare schimbata este pentru ca, daca demiterea unui ministru e ceva inedit, acuzatiile de frauda au ajuns parte a refrenului “declaratiilor politice”. Ceea ce face de fapt problema sa fie si mai grava.

Dl Nica insusi spune ca acesta e motivul, poate ca ar fi fost mai bine pentru el sa vorbeasca de un pretext. Ministrul de Interne este, intre altele, responsabil pentru desfasurarea in bune conditii a alegerilor; genul acesta de declaratii alarmiste, vagi sau chiar mincinoase sunt inacceptabile pentru orice demnitar si, da, sunt motive valide pentru excluderea din guvern. Pentru ca e cat se poate de grav ca in anul 2009 statul nostru pare sa fie incapabil sa organizeze alegeri ferite de acuzatia rezonabila de frauda. Si poate si mai scandalos e faptul ca mai degraba decat lipsa de capacitate pare sa fie lipsa de vointa.

Care e metoda de furt acuzata de dl Nica? “Turismul electoral”, votul multiplu: grupuri de persoane transportate de la o sectie la alta ca sa voteze de mai multe ori. Frauda de tipul asta este favorizata de faptul ca legea permite votul si in alte sectii decat cele la care esti inscris, si ca dovada votarii - un timbru aplicat pe cartea de identitate - este extrem de usor de indepartat. Or, cel putin in aceasta din urma privinta, posibilitatea de vot multiplu ar putea fi diminuata pana sa devina nesemnificativa, exista metode pentru asta… Si au fost puse in practica, de fapt. Ma refer la cartile de alegator, un fel de carte de identitate, cu securizarea aferenta, cu care se poate vota. Au fost folosite la alegerile din 2000, dupa care au fost abandonate.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.