"Deseori ceea ce lumea numeste "inteligenta" nu e decat facultatea de a intelege adevaruri secundare in dauna adevarurilor fundamentale.

Ceea ce ne poate dispera cel mai mult la oameni este frivolitatea.

Aceasta inteligenta e numita si "talent", in general, si se vadeste in acea forma de polemica superficiala, dictata de vanitatea de a parea independenti si de a nu accepta autoritatea nimanui, prin care se cauta opunerea la obiectii, la un adevar fundamental, a unei intregi serii de adevaruri partiale sau secundare. "Frivolitatea" trebuie cautata adeseori in stangacia serioasa: ba chiar se numeste "frivolitate" la anumiti intelectuali si la femei ceea ce in politica, de exemplu, e tocmai stangacie si provincialism meschin." - autor Ugo Bernasconi, citat preluat de aici.

Ziua de ieri este una din cele mai sumbre ale politicii romanesti de dupa 1989. Dupa 20 de ani frivolitatea politica atat de bine descrisa de Ugo Bernasconi si-a atins zenitul.

Crin Antonescu si-a stins orice speranta de a fi altceva sau de a ajunge presedinte prin discursul de ieri, si-a stins speranta prin cea mai comuna metoda, s-a pisat pe ea. Poate sa-si ia partiduletul si sa-si vada de orice altceva. Un partidulet cu mentalitate de diminutiv.

Palavrele scoase pe piata de Traian Basescu, cele cu Parlamentul unicameral, sunt pur si simplu o mitocanie in comparatie cu afisele in care Ion Iliescu facea campanie ca Presedinte si toata floarea oengimii facea spume. E evident ca se foloseste de o idee reformista, cat e de buna sau nu e de discutat, ca maciuca electorala. Avantul electoral dat candidatului Basescu de o asemenea idee concentrata impotriva Parlamentului o sa fie major.

Cei 170 de parlamentari care o sa dispara cel mai devreme in 2012 nu au nicio influenta asupra vietii noastre. Trebuie schimbata Constitutia ca sa dispara Senatul, conditiile de schimbare sunt si mai complicate. O sa ramanem cu doua camere iar propunerea Presedintelui, probabil corecta, e trecuta in derizoriu chiar de el insusi.

Geoana si Boc, cele doua hahalere politice, imaginea frivolitatii de cocota politica, fac ceea ce stiu, spun prostii. Nici macar nu merita amintiti.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Romania obiectiva.